Naslovna Novosti Za evakuaciju ranjenih plaćenika iz Ukrajine koje je pogodio Iskander bila potrebna...

Za evakuaciju ranjenih plaćenika iz Ukrajine koje je pogodio Iskander bila potrebna tri aviona?

1
kc2 voyager u sluzbi raf
kc2 voyager u sluzbi raf
google news

Posle raketnog udara Oružanih snaga Rusije na Harkov, o čemu smo već izveštavali, pojačana je aktivnost vojno-transportne avijacije i drugih aviona NATO-a usmerenih na poljski grad Žešov.

Žešov se smatra centrom zapadne vojne pomoći Kijevu i tranzitna tačka za strane borce koji dolaze na front u Ukrajinu.

Zabeležen je let aviona Boeing iz Žešova za Ukrajinu i nazad. Nakon prelaska vazdušne granice Ukrajine, avion je isključio transponder, ali ga je po povratku uključio iznad teritorije Poljske, prenose ruski mediji.

Posle kratkog vremena, iz Žešova je izvršen let lekarskog odbora kompanije ASL FlyMed, specijalizovane za pružanje medicinskih usluga visokim funkcionerima, privrednicima i visokorangiranim vojnim licima, u belgijski grad Lijež.

Zbog činjenice da su strani plaćenici, instruktori i specijalisti povređeni u Harkovu od raketnog udara, morali su hitno da budu evakuisani radi medicinske pomoći. Za njihov transport korišćen je Airbus KC2 RAF-a koji je sleteo u Žešov.

Ranije NATO avijacija nije rizikovala da uleti u vazdušni prostor Ukrajine kako bi izbegla da padne pod uticaj ruske PVO ili lovaca Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije, ali se, očigledno, situacija pokazala toliko kritičnom da je NATO morao da preuzme takve rizike.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version