Naslovna Novosti „Apokalipsa tenkova“ u Australiji: Tenk Abrams uništio šest automobila pa izgoreo

„Apokalipsa tenkova“ u Australiji: Tenk Abrams uništio šest automobila pa izgoreo

1
australijski tenk abrams unistio sest automobila pa izgoreo
australijski tenk abrams unistio sest automobila pa izgoreo
google news

Glavni borbeni tenk Abrams učestvovao je u teškoj nesreći u predgrađu Rokhemptona, u kojoj je uništeno šest vozila, a šest osoba je doživelo povrede različitog stepena.

Nesreća se dogodila u ranim jutarnjim časovima. Iz nepoznatih razloga, borbeni tenk Abrams naletelo je na automobile koji su stajali na semaforu. Usled sudara tri automobila su se zapalila od snažnog udara i potpuno su uništena.

„Bilo je to kao scena iz akcionog filma“, rekao je očevidac. „Nikada nisam video da se tenk obrušio na automobile na ulicama mog grada.”

Na licu mesta radile su službe Hitne pomoći koje su evakuisale nastradale i ugasile požar. Povređeno je šest osoba, od kojih je jedna u kritičnom stanju. Sve žrtve su hospitalizovane.

Predstavnici Ministarstva odbrane Australije još nisu komentarisali kako je to moglo da se desi.

Tenkovi M1 Abrams su dokazani u borbi i trenutno služe kao glavni borbeni tenk američke vojske. Izvoznu verziju koriste vojske Egipta, Kuvajta, Saudijske Arabije, Australije, Poljske i Iraka. Evo nekih od karakteristika Abrams tenka:

  1. Motor: Abrams tenk koristi snažan turbo-punjeni motor sa više od 1500 konjskih snaga. To mu omogućava brzu i efikasnu vožnju.

  2. Oklopna zaštita: Abrams tenk je opremljen naprednom oklopnim sistemom, uključujući slojeve kompozitnog oklopa. To pruža visok nivo zaštite od neprijateljske vatre.
  3. Naoružanje: Glavno naoružanje Abrams tenka je glatkocevna topovska cev kalibra 120 mm. Takođe poseduje koaksijalni mitraljez kalibra 7,62 mm i mitraljez kalibra 12,7 mm za protivvazdušnu odbranu.
  4. Elektronika i komunikacija: Abrams tenk je opremljen naprednim sistemom elektronike i komunikacija, uključujući ciljno-nišanske sisteme, infracrvene senzore, GPS navigaciju i integrisane komunikacijske sisteme.
  5. Pokretljivost: Abrams tenk ima izvanredne manevarske sposobnosti, uključujući sposobnost brze promene pravca i vožnje unazad.
  6. Posada: Abrams tenk ima posadu od četiri člana, uključujući vozača, strelca, nišandžiju i komandira.

Ove karakteristike variraju zavisno od verzije Abrams tenka i različitih vojnih snaga koje ih koriste.

tenkovi m1 abrams 1. konjičke divizije pucaju tokom vežbe nato a atlantic resolve u letoniji.
tenkovi m1 abrams 1. konjičke divizije pucaju tokom vežbe nato a atlantic resolve u letoniji.

Zanimljivo, na takmičenju za najbolji Zapadni glavni borbeni tenk, 3. maja, u Letoniji, pod nazivom IRON SPEAR, Challenger 2 je dobio nagradu za najbolji tenk, ispred Abramsa i Leoparda 2.

Abrams u Australiji

Vojnu operativnu flotu Abramsa drže tri armijska oklopna konjička puka u Adelaidu, Brizbejnu i Taunsvilu. Pored toga, vozila za potrebe obuke takođe se nalaze u Školi oklopa u Puckapunialu i Centru za logističku obuku vojske u Bandijani.

Australijski tenk Abrams je opremljen naprednim kompozitnim oklopom, koji pruža značajnu odbranu od neprijateljske vatre i improvizovanih eksplozivnih naprava. Gorivo i municija se nalaze u odvojenim odeljcima kako bi se posada zaštitila od rizika od eksplozije sopstvene municije.

Australijske odbrambene snage (ADF) su takođe kupile komplet za urbano preživljavanje tenkova koji u velikoj meri poboljšava sposobnost preživljavanja Abramsa na složenom terenu.

Vatrena moć

Abrams je opremljen ugrađenim kompjuterom za kontrolu vatre koji omogućava nišandžiji da „uperi i puca“ kako bi gađao mete. Ova sposobnost u kombinaciji sa naprednim paketom senzora omogućava Abramsu da gađa mete na većim dometima, danju ili noću, čak i u nepovoljnim vremenskim uslovima.

Vozila za podršku Abramsu

Da bi podržao Abrams, ADF je proizveo sedam oklopnih vozila za spasavanje M88A2 HERCULES (Combat Utility Lift and Evacuation System) oklopna vozila za spasavanje i evakuaciju. HERCULES je gusenično teško oklopno vozilo koje obavlja podizanje tenka pomoću vitla ili vuče.

TENK ABRAMS UNUTRAŠNJOST
TENK ABRAMS UNUTRAŠNJOST

Abrams je takođe podržan od strane Heavi Tank Transporters kako bi ispunio svoje logističke zahteve tokom operacija. Takođe je nabavljen niz simulatora koji će pomoći u obuci i pripremi posade.

Kupovina i podrška

Australijska organizacija odbrambenog materijala (DMO) je odgovorna za kupovinu i održavanje glavnog borbenog tenka Abrams, HERCULES, teških transportnih vozila i sistema za simulaciju, u okviru projekta LAND 907.

Opšte karakteristike

  • Težina: 62.000 kilograma
  • Dužina: 9,83 metara
  • Širina: 3,65 metara
  • Visina: 2,89 metara
  • Posada: četiri – komandant, topnik, utovarivač i vozač

Ukupne performanse

Motor: Gasnoturbinski motor 1119 kilovata
Brzina: Više od 60 kilometara na sat; Kros više od 40 kilometara na sat
Operativni domet: Više od 400 kilometara
Sistem dimnih granata: lanser granata 66 milimetara M250
Naoružanje: 120 milimetarski top M256 glatke cevi, 12,7 milimetarski mitraljez M2HB QCB, 2 mitraljeza MAG58 kalibra 7,62 milimetara

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version