Naslovna Novosti Ukrajinski pukovnik: Sto hiljada Rusa napalo silom u oblasti Harkova – kod...

Ukrajinski pukovnik: Sto hiljada Rusa napalo silom u oblasti Harkova – kod Kupijanska i Limana

0
fotografija ruske vojne vezbe zapad 2021
fotografija ruske vojne vezbe zapad 2021
google news

Više od 100.000 vojnika, više od 900 tenkova, više od 555 artiljerijskih sistema i 370 reaktivnih artiljerijskih sistema, ogromne snage je okupila ruska vojska. Plus vazduhoplovne jedinice, privatna vojska i snage teritorijalne odbrane raspoređene na relaciji Kupijansk – Liman, tvrdi Sergij Čerevatij,

Portparol istočne grupe ukrajinske armije pukovnik Sergij Čerevatij, prenosi UPravda, rekao je da Rusija takođe ima koncentrisane vazdušno-desantne jedinice i najbolje motorizovane pešadijske jedinice kao i da se spremaju da probiju ukrajinsku odbranu.

„Naši vojnici drže odbranu i ne dozvoljavaju neprijatelju da preuzme inicijativu“, rekao je Čerevatij.

Da bi se stavio u perspektivu obim raspoređivanja snaga, mora se reći da je, kako je pukovnik Čerevatij pomenuo, na vrhuncu svoje kampanje u Avganistanu, 80-ih godina prošlog veka, sovjetska Crvena armija imala oko 120.000 vojnika raspoređenih širom države.

„Situacija se pogoršala”. Rusi žele da skrenu pažnju ukrajinske vojske

Zamenica ukrajinskog Ministarstva odbrane, Hana Malijar, već je u nedelju izjavila da se “ukrajinske trupe opiru napredovanju ruskih snaga kod Kupijanska”.

„Na istočnom frontu situacija se pogoršala. Neprijatelj je aktivno napredovao na Kupijansk dva uzastopna dana. Mi smo u defanzivi. Ovde se vode žestoke borbe, dinamički se menjaju položaji jedinica obe strane“, rekla je Maljarova.

Ona je u ponedeljak na Telegramu napisala da je “ruska taktika predvidljiva”. Prema njenim rečima, ruske snage kod Kupijanska reaguju, kao i nekoliko puta ranije, na ukrajinsku inicijativu i pokušavaju da skrenu pažnju ukrajinskih snaga.

„Kada preuzmemo operativnu inicijativu i krenemo napred, neprijatelj se odmah aktivira u drugim pravcima da skrene pažnju i privuče naše snage tamo. Ista stvar se dešava i sada“, rekla je ona.

Prema njenim rečima, “Ruse je uhvatila panika zbog napretka Ukrajine kod Bahmuta”. Jer, iako postepen, napredak je svakodnevni i zauzeli smo skoro sve dominantne visove pre grada“, tvrdi Maliar.

Rusija napala južnu i istočnu Ukrajinu dronovima i raketama

https://twitter.com/200_zoka/status/1681191343492591616?s=20

Rusija je u utorak uveče napala južnu i istočnu Ukrajinu dronovima i krstarećim projektilima, uključujući luke Odesa i Nikolajev.

„Poslato je nekoliko talasa bespilotnih letelica da istroše protivvazdušnu odbranu i otkriju svoje pozicije. Tada je iz Crnog mora ispaljeno šest Kalibra“, saopštila je Južna komanda.

Prema rečima Južne komande, a nismo ni očekivali nikako drugačije, sve rakete su oborene, ali su fragmenti oborenih raketa i udarni talasi oštetili lučke objekte.

Kijevske vlasti drakonski kažnjavaju sve stanovnike koji snimke udara ili eksplozija objavljuju na društvenim mrežama te je do snimaka direktnih pogodaka sve teže doći.

Jedan od najvećih napada dronovima na Krim do sada

Sa druge strane, ruski sistemi protivvazdušne odbrane odbili su jedan od najvećih napada dronovima na Krim, tvrdivši da su oborili 28 dronova.

Ruski PVO sistemi večeras su odbili jedan od najvećih napada na Krim, prenose ruski mediji.

U napadu na objekte na Krimu učestvovalo je 28 bespilotnih letelica, što je rekord. Ipak, ruski PVO sistemi i sistemi za elektronsko ratovanje uspešno su se nosili sa zadatkom suzbijanja bespilotnih letelica.

Noćašnji napad na Krim je karakterističan po tome što je napadnut istočni deo poluostrva. Ukrajinske snage su bile zainteresovane ne samo za objekte na poluostrvu, već, verovatno, i za Krimski most. Međutim, navodi se da je pretnja potpuno eliminisana.

Eksperti primećuju da gomilanje napada na Krim od strane oružanih snaga Ukrajine može ukazivati na njihovu nameru da stvore paniku i, više nego verovatno, napadi na poluostrvo će se nastaviti dalje.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version