Naslovna Novosti Ukrajinski vojnici iz zasede napali civilni automobil u Ugledarskom kraju?

Ukrajinski vojnici iz zasede napali civilni automobil u Ugledarskom kraju? [VIDEO]

2
kozak oklopno vozilo
kozak oklopno vozilo
google news

Ruski dron primetio je grupu ukrajinskih vojnika koji se skrivaju jugoistočno od Ugledara. Ukrajinski vojnici su želeli da uspostave svoje vojne položaje na poljima koja se nalaze u sivoj zoni.

Grupa je stigla oklopnim vozilom Kozak. Dok su ruske snage spremale svoju artiljeriju da pogode neprijatelja, Ukrajinci su se sakrili u šumi pored puta. Ukrajinski vojnici su verovatno obavešteni da se civilni automobil kretao njihovom rutom.

Ukrajinci se čini se nisu potrudili previše da otkriju ko je bio u automobilu. Organizovali su zasedu i na licu mesta eliminisali vozača i njegovog putnika.

Nakon što su shvatili da su počinili možda čak i zločin, Ukrajinci su pokušali da sakriju tela u šumi. Jedan od vojnika pokušao je da spase život putniku, ali se čini kako mu njegov saborac naređuje da prestane da gubi vreme.

U međuvremenu, ruska artiljerija je granatirala to područje i verovatno uplašila vojnike, koji su ostavili tela pored puta i pobegli u žurbi.

Kozak oklopno vozilo


Kozak oklopno vozilo je razvijeno u Ukrajini tokom 2010-ih godina. Ovo vozilo je srednje veličine i namenjeno je za prevoz vojnika i izvršavanje različitih zadataka na bojištu.

Kozak je dizajniran da pruži zaštitu vojnicima od vatrenog oružja i improvizovanih eksplozivnih naprava. Ima oklopnu konstrukciju koja može izdržati pojedine direktne pogotke i fragmentaciju. Vozilo je opremljeno snažnim motorom i pogonom na sva četiri točka, što mu omogućava dobru pokretljivost na različitim terenima.

Kozak se može naoružati mitraljezom ili topom kako bi podržao vojne operacije. Takođe ima mogućnost postavljanja dodatnih oklopnih ploča ili dodatne opreme, poput protivminskih sistema ili sistema za protivvazdušnu odbranu.

kozak 2m1
kozak 2m1

Ova vozila su aktivno korišćena još od 2014 i koriste se idalje tokom sukoba na istoku Ukrajine, gde se ukrajinski vojnici bore protiv proruskih snaga. Kozak je postao simbol vojne snage ukrajinskih snaga bezbednosti.

Istraživačko-proizvodno udruženje Praktika proizvodi vozilo. Otvorena kupola mitraljeza za nišandžije takođe je dodata, kao i na prethodnim vozilima poput BTR-60M istog proizvođača. Kozak se proizvodi u 5 varijati označeni od Kozak-1 do Kozak-5, dok je SRM-1 zasnovan na platformi kombija Iveco Daily.

Ruske snage su zarobile nekoliko desetina ovih vozila od 2022. godine. Pored Ukrajine Kozak koriste Bangladeš i Indonezija.

2 KOMENTARA

  1. Klasicna teroristicka tvorevina, verujem da u tom automobilu nisu bas bili bas civili , ali zna se kako se vodi rat a kako teroristicki aktovi.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version