Naslovna Novosti Pobesneli Maks i zmajevi na ukrajinskom frontu

Pobesneli Maks i zmajevi na ukrajinskom frontu

1
ukrajinski buggy sa lanserima raketa
ukrajinski buggy sa lanserima raketa
google news

Već smo pisali da na ukrajinskom frontu obe strane uveliko koriste „pikapove“ kao borbena vozila.

No, uskoro su i Rusi i Ukrajinci otišli korak dalje – kamere su u borbenoj zoni zabeležile bezbroj popularnih „bagija“ – malih terenskih vozila, često bez krova ili vrata, kako se koriste u različite svrhe.

Ukrajinske specijalne snage su još 17. jula 2022. godine izvele vežbu brzog izvlačenja ranjenika na ovakvim terenskim vozilima koja su dobili od zapadnih saveznika.

Poznato je da specijalne snage SAD i Velike Brtitanije koriste terence Chenowth Advanced Light Strike Vehicle kompanije Chenowth Racing Products, Inc. iz El Kahona, Kalifornija, vozila „TOMCAR“ kompanije  iz Feniksa, Arizona kao i „Renger“, MRZR LTATV (Light Tactical All-Terrain Vehicle) Alpha i Dragor A1 kompanije Polaris Government & Defense iz Medine, Minesota.

Sasvim je moguće da su Ukrajinci dobili neke od navedenih tipova „bagija“.

No, proukrajinski mediji su oko ove pojave, inače uobičajene u svetu, izgradili pravu legendu, zasnovanu na kultnom filmu Džordža Milera „Mad Max“. Prema osnovnom sižeu, ukrajinski borci, poput Mela Gibsona, na hibridnim, futurističkim vozilima tipa „buggy“, vode borbu protiv ruskog osvajača.

ratni bagi kucne izrade
ratni bagi kucne izrade

Na terenu je zabeleženo da se na terence montira različito naoružanje, poput starog, dobrog .50 BMG M2 Browning. Daleko korisniji i opasniji su „bagiji“ sa postavljenim sistemima PTRK Stuna-P (Skif) ukrajinskog državnog zavoda „Luč“ u kalibrima 130 i 152 mm.

Na prohodnim po svim terenima i brzim vozilima, ovi raketni sistemi mogu ugroziti neprijateljska oklopna borbena vozila pa i helikoptere. Na nekim fotografijama su zabeleženi i „bagiji“ sa, navodno, PTRK ruskog konstruktorskog biroa iz Tule, Fagot (9M111M).

radioncima muse u kijevu copy
radioncima muse u kijevu copy

No, treba imati na umu da identičan sistem, pod nazivom PTRK 9M111-M „Faktorija“, proizvodi i bugarski  „VMZ Sopot“. Verovatnije je da je Ukrajini Sofija dostavila svoje varijante PTRK.

Da u ratu mašta nema granica uskoro je potvrdila i pojava „bagija“ „kućne“ izrade.

Tako je izvesni „Musa“, inače krimski Tatarin, u Kijevu otvorio radionicu „Dracarys“, nazvanu prema „Game of Thrones“. Drakaris” je, naime, komanda koju je Denis Targarjen koristila kada je želela da njeni zmajevi bljuju vatru (u suštini, sinonim za razaranje i smrt).

ukrajinski vojnici na vezbi izvlacenja ranjenika bagijima jpg
ukrajinski vojnici na vezbi izvlacenja ranjenika bagijima jpg

„Musa“ od delova polovnih kola, poput Audija i Folksvagena, gradi „bagije“ mase 650 kilograma a cena im se kreće do 6500 dolara. Očito, akcioni i naučno-fantastični filmovi i serije tipa „Mad Max“, „Game of Thrones“ i “House of the Dragon” doprineli su da se ukrajinsko ratište pretvori u scenografiju po kojoj jure rekviziti majstora bujne mašte.

Rumunski aktivista iz Brašova, Radu Hossu, Kijevu je poslao planove za „Frankenstein“, oklopno vozilo predviđeno ili za izvlačenje ranjenika sa bojišta ili za mobilnu ambulantu. To je najčešče hibrid kabine kamiona Ford i šasije GAZ.

U pokretnu poljsku bolnicu je, primera radi, adaptiran kevlarom zaštićeni autobus koji je nekada bio vozilo gradskog saobraćaja u poljskom gradu Pila. Hosu je projekat nazvao „Oleg Gubal“, prema ukrajinskom vojniku koji je preminuo jer nakon ranjavanja nije na vreme evakuisan.

1 KOMENTAR

  1. Specijalne jedinice i vozila za izvlacenje ranjenih i poginulih, a bus za vadjenje organa na licu mesta. Zar oni nisu u ofanzivi?

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version