Naslovna Novosti Rusi uništavaju NATO tenkove takvom brzinom da je pitanje gde i kada...

Rusi uništavaju NATO tenkove takvom brzinom da je pitanje gde i kada ih popravljati

0
ruske snage unistili smo skoro sve tenkove leopard koje su isporucile poljska i portugal
ruske snage: unistili smo skoro sve tenkove leopard koje su isporucile poljska i portugal
google news

Ukrajinci su još 13. juna 2022. na sajmu „Eurosatory“ iskazali interesovanje za najmodernije nemačke tenkove KF51 Panther sa topom 130 mm Rheinmetall Future Gun System (FGS) i vozila (Kampfwagen) KF41 Lynx sa integrisanim izraelskim modulom  Spike ATGM.

Armin Papperger,  direktor „Rheinmetall AG“ koji proizvodi ova borbena sredstva, 16. februara 2023. je za „Handelsblatt“ izjavio kako će njegova firma u roku od 15 do 18 meseci Ukrajini isporučiti tenkove Phanter proizvedene u Nemačkoj ili Mađarskoj. No, već 4. marta „Reuters“ je preneo izjavu Pappingera datu za „Rheinische Post“, u kojoj precizira kako „Rheinmetall“ planira da u Ukrajini podigne fabriku vrednu 200 miliona evra koja će godišnje proizvoditi 400 tenkova Panther!

finski patria hmbv leopard 2r
finski patria hmbv leopard 2r

Da zabuna bude veća, CNN je 10. jula preneo novu Pappingerovu izjavu prema kojoj će se u Ukrajini po licenci graditi i popravljati „Rajnmetalov“ oklopni Transportpanzer Fuchs. „Rheinmetall“ će, navodno, postrojenjem upravljati u partnerstvu sa „Ukroboronpromom“, državnom grupom ukrajinske odbrambene industrije, koja će biti i suvlasnik postrojenja. Sporazum o jačanju ukrajinskih „kapaciteta odbrambenih tehnologija“ su, navodno, „Rheinmetall“ i „Ukroboronoprom“ potpisali u maju ove godine.

Otvoreni izvori su čak locirali mesto gde bi se, verovatno, moglo podići postrojenje. Radi se o prostoru u blizini sela Černotisov (Чорнотисів) u Zakarpatskoj oblasti. Oblast je bukvalno „uklinjena“ između ukrajinskih granica sa Mađarskom i Rumunijom. Očito da je lokacija pažljivo birana pošto je „pokriva“ PVO i raketni NATO sistem dve susedne zemlje – članice Alijanse.

U Černotisovu će se, po svemu sudeći, u početnoj fazi vršiti samo popravke i održavanje oklopnih vozila zapadne proizvodnje, što je inače veliki logistički problem za Oružane snage Ukrajine. U srednjoročnom periodu, treba očekivati samo dotur gotovih komponenti najsavremenijih nemačkih tenkova, koji će u Ukrajini služiti za popravke ili sklapanje.

2 leopard 2a6 i m2a2 ods bradley
uništena ukrajinska oprema

Ovim bi se rešila tri problema Kijeva: prvo, olakšana logistika, zbog blizine prijateljskih država; drugo, Ukrajinci bi po ruskim snagama i teritorijama mogli dejstvovati NATO oruđima „domaće proizvodnje“ tako da stvarnog isporučioca kao člana Alijanse Moskva ne bi mogla kriviti za direktno mešanje u sukob.

Konačno, lokacija fabrike je takva da bi svaki pogrešni hitac ispaljen sa ruske strane mogao pasti na teritoriju jedne od članica NATO. Time bi, „krivicom Moskve“, Alijansa dobila pravo da se direktno umeša u sukob.

Priča o fabrici na prvi pogled izgleda jednostavna. No, 12. jula „Handelsblatt“ je preneo vest da se nemačka vlada povlači iz sporazuma sa Varšavom o popravci ukrajinskih tenkova Leopard na poljskoj teritoriji! Naime, očito da je prvobitno razmatrano jednostavnije rešenje prema kome bi se oštećena tehnika popravljala van Ukrajine.

unistena oklopna vozila ukrajinske vojske u rejonu naselja. rabotino u pravcu zaporozja ukljucujuci tenkove leopard i borbena vozila pesadije bredli
unistena oklopna vozila ukrajinske vojske u rejonu naselja. rabotino u pravcu zaporozja ukljucujuci tenkove leopard i borbena vozila pesadije bredli

Iz Federalnog ministarstva odbrane zvanično je saopšteno da konačna odluka još nije doneta i da su razgovori sa poljskom stranom još u toku. „Poljska i Nemačka nastavljaju da slede ideju o popravci tenkova Leopard 2“, rekao je portparol ministarstva. „Želimo da koordiniramo ovo zajedno“.

Ukrajini je hitno potreban način da vrati oštećene glavne borbene tenkove zapadnog tipa u upotrebu. U svojoj protivofanzivi koja je u toku, ukrajinske oružane snage trpe velike gubitke. U martu je, posle mnogo oklevanja, nemačka vlada predala Ukrajini 18 modernih tenkova Leopard 2 A6. Isporuke su obećali i drugi evropski partneri, uključujući Poljsku. Ali postoji i spor oko tenkova Leopard A4 koje je obezbedila Poljska: od 14 isporučenih vozila, osam je u Ukrajinu stiglo oštećeno!

U aprilu ove godine nemački ministar odbrane Boris Pistorijus i njegov poljski kolega Mariusz Blaszczak potpisali su deklaraciju o namerama za izgradnju radionice. Ideja je bila da remontni centar zajednički izgrade nemačke grupe „Rheinmetall“ i „Krauss-Maffei Wegmann“ (KMW) i „Polska Grupa Zbrojeniowa SA“. Postrojenje bi bilo u neposrednoj blizini ukrajinske granice kako bi se smanjili logistički problemi.

bredli i leopard unisteni u pravcu zaporozja
bredli i leopard unisteni u pravcu zaporozja

No, Poljaci su Berlinu isporučili predračun koji je višestruko prevazilazio tekuće cene! Ovo je pokolebalo Pistoriusa i saradnja je trenutno obustavljena ali ne i sasvim prekinuta; još uvek postoji nada da će se naći neki kompromis. Suštinski problem leži u tome što Rusi neverovatno uspešno uništavaju ili oštećuju NATO tehniku ustupljenu Ukrajini.

Tako je u prvi plan isplivalo ono o čemu se odavno pričalo – problem logistike odnosno održavanja i popravke. Prema podacima nemačkog Ministarstva odbrane, tenkovi Leopard 2A5 i Leopard 2A6 biće remontovani u Nemačkoj, a verovatno i u Litvaniji. U Rumuniji predstoji remont oklopnih transportera tipa Marder.

No, na proleće ove godine došlo do spora sa Slovačkom, gde su, između ostalog, trebalo da se servisiraju ukrajinske haubice. Slovačka carina je, naime, tražila visoke tarife za rezervne delove, što je dovelo do sukoba sa Berlinom. Takođe, sada je iskrsnuo i problem sa Poljskom pa su pregovori o remontu Leoparda 2A4 još uvek u toku.

jos jedan amx 10rc unisten
jos jedan amx 10rc unisten

Upravo su svi ovi problemi i doveli do sklapanja navedenog ugovora sa „Ukroboronpromom“ o izgradnji fabrike za remont u u Zakarpatskoj oblasti.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version