Naslovna Novosti Severna Koreja lansirala interkontinentalnu balističku raketu, verovatno Hvasong-18, u Japansko more

Severna Koreja lansirala interkontinentalnu balističku raketu, verovatno Hvasong-18, u Japansko more

0
lider i cerka pored hvasong 17 interkontinentalne balisticke rakete
lider i cerka pored hvasong 17 interkontinentalne balisticke rakete
google news

Severna Koreja je u sredu ispalila raketu dugog dometa sa svoje istočne obale, dok su se lideri Južne Koreje i Japana sastajali na marginama samita NATO-a u Litvaniji kako bi razgovarali o rastućim pretnjama, uključujući Severnu Koreju naoružanu nuklearnim oružjem, izveštava Si En En.

Severna Koreja je u sredu lansirala interkontinentalnu balističku raketu koja je letela više od 70 minuta, saopštilo je japansko ministarstvo odbrane, označavajući novu rundu sukoba sa Vašingtonom i njegovim saveznicima.

Projektil je u sredu preleteo rastojanje od 1.000 kilometara i visinu veću od 6.000 kilometara, saopštilo je japansko ministarstvo odbrane. Vreme leta daje indikaciju dometa projektila.

Severna Koreja testira većinu svojih projektila na veoma visokoj putanji tako da padaju u obližnje vode. Da je ispaljena na ravnijoj putanji, kako bi se koristila u pravom napadu, vreme leta pokazuje da bi projektil doleteo mnogo dalje.

Neki stručnjaci kažu da je Severna Koreja možda testirala svoju interkontinentalnu balističku raketu Hvasong-18, vrstu oružja na čvrsto gorivo koje je teže otkriti i presresti nego druge na tečno gorivo. Severnokorejski lider Kim Džong Un ranije je nazvao Hvasong-18 svojim najmoćnijim nuklearnim oružjem.

Rakete koje se pokreću sagorevanjem čvrstog goriva obično su sigurnije za upotrebu, lakše za rukovanje i brže za raspoređivanje od varijanti na tečno gorivo, koje zahtevaju dopunu goriva na mestu lansiranja, sistem na koji se Severna Koreja do sada oslanjala.

Odnosi dve Koreje su na najnižem nivou. Severnokorejski lider Kim Džong Un je prošle godine nazvao status nuklearne sile Pjongjanga „nepovratnim“ i pozvao na povećan razvoj oružja, posebno taktičkog nuklearnog.

Kao odgovor, Seul i Vašington su obećali da će se Pjongjang izložiti nuklearnoj odmazdi i „kraju“ svoje sadašnje vlade ako odluči da upotrebi nuklearno oružje protiv njih.

Ove godine, Severna Koreja je sprovela niz testova oružja uprkos sankcijama, posebno testirajući svoje najmoćnije interkontinentalne balističke rakete.

Severna Koreja je u ponedeljak zapretila da će oboriti američke špijunske letelice koji naruše njihov vazdušni prostor, dok je osudila plan Vašingtona da rasporedi podmornicu za lansiranje raketa u blizini Korejskog poluostrva.

Prema rečima portparola severnokorejskog ministarstva odbrane, Sjedinjene Države su drastično intenzivirale svoje špijunske aktivnosti, govoreći o američkim špijunskim letelicama koji su u julu izveli nekoliko letova, kvalifikovanih kao provokativni, osam uzastopnih dana.

Izviđački avion je, navodi izvor, “više puta” ulazio u vazdušni prostor Severne Koreje, iznad Japanskog mora.

U izjavi koju je citirala zvanična novinska agencija KCNA, portparol je upozorio na rizik od „nesreća“ koje bi ova vrsta akcije mogla da izazove, kao što je „udes strateškog izviđačkog aviona američkog vazduhoplovstva“ u moru Japana.

Uticajna sestra severnokorejskog lidera Kim Jo Džong rekla je da je američki špijunski avion u ponedeljak ujutru dva puta ušao u vazdušni prostor Severne Koreje, navodi se u odvojenom saopštenju.

Kim Jo Džong je rekla da Pjongjang neće direktno reagovati na američke izviđačke aktivnosti van ekskluzivne ekonomske zone zemlje, već će umesto toga preduzeti “odlučne mere” ako američka vojska pređe svoju pomorsku vojnu liniju razgraničenja.

Vašington je u aprilu objavio da će jedna od njihovih balističkih podmornica sa nuklearnim oružjem pristati u Južnoj Koreji prvi put posle više decenija, ne navodeći datum.

Kao odgovor na severnokorejske testove naoružanja, južnokorejski predsednik Jun Suk Jeol je ove godine ojačao saradnju sa Vašingtonom po pitanjima odbrane održavanjem zajedničkih vojnih vežbi. Jun učestvuje ove nedelje i na samitu NATO-a u Litvaniji.

Južna Koreja i Sjedinjene Države zakazale su glavne godišnje zajedničke vojne manevre, pod nazivom Ulchi Freedom Shield, u avgustu. Pjongjang ovakve vrste vežbi smatra probom za invaziju na svoju teritoriju.

Prošle godine je testiran rekordan broj projektila, uključujući pogon na čvrsto gorivo velike snage, a u februaru je na raskošnoj noćnoj paradi u Pjongjang prikazao nešto što je izgledalo kao nova interkontinentalna balistička raketa.

Štaviše, Severna Koreja je samo ove godine lansirala preko 30 projektila, u različitim lansiranjima. Kim je takođe naredio svojoj vojsci da pojača vežbe kako bi se pripremili za „pravi rat“.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version