Naslovna Novosti Krah ofanzive – krah ukrajinskih nada u Viljnusu

Krah ofanzive – krah ukrajinskih nada u Viljnusu

0
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg sastaje se sa trupama NATO-a nakon zajedničke konferencije za novinare u vojnoj bazi Tapa, u Talinu, Estonija, 1. marta 2022. Leon Neal/Pool preko REUTERS-a
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg sastaje se sa trupama NATO-a nakon zajedničke konferencije za novinare u vojnoj bazi Tapa, u Talinu, Estonija, 1. marta 2022. Leon Neal/Pool preko REUTERS-a
google news

Čitava saga oko ukrajinske ofanzive trebalo je da se završi blistavim rezultatima što bi bio podsticaj da se na samitu NATO u Viljnusu Kijevu da novi podsticaj pa čak i da se eventualno pridruži Alijansi.

Koliko znamo, i pokraj neverovatne podrške zapadnih medija, na površinu isplivavaju mršavi, da ne kažemo (bar za sad) loši učinci na frontu. Po svemu sudeći, ovo je dosta loše uticalo na stavove članica NATO.

Tokom 11 jula NATO je objavio deklaraciju  prema kojoj je „put Ukrajine ka punoj evroatlantskoj integraciji prevazišao potrebu za Akcionim planom za članstvo“. No, već 12. jula Jens Stoltenber je istupio sa uzjavom da je „budućnost Ukrajine unutar NATO, ali će vojna alijansa uputiti poziv Kijevu samo kada se „sve članice usaglase i kada se ispune potrebni uslovi.“

Tada nisu objavljeni detalji o tome kakvi su to uslovi. Stoltenberg je naglasio da je najvažnije da se osigura da Ukrajina dobije rat protiv Rusije, jer „osim ako Ukrajina ne pobedi, nema govora o članstvu“.

Ovakav razvoj događaja označio je odlaganje pokretanja Akcionog plana (MAP) samo nekoliko sati nakon što je Volodimir Zelenski rekao da bi bilo „bez presedana i apsurdno“ da NATO Kijevu ne ponudi jasan vremenski okvir za punu integraciju ili bar poziv za početak pregovora o članstvu.

bajden i zelenski
bajden i zelenski

Zelenski, koji je potvrdio da će se sastati sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom na marginama sastanka u Viljnusu 12. jula, rekao je pre objavljivanja deklaracije da je „neviđeno i apsurdno što nije određen vremenski okvir ni za poziv ni za ukrajinsko članstvo. Istovremeno, dodaje se nejasna formulacija o „uslovima“ čak i za pozivanje Ukrajine. Izgleda da nema spremnosti ni da se Ukrajina pozove u NATO, niti da je postane članica Alijanse“, dodao je on.

Ukrajinski lider je napomenuo da bi uočena dvosmislenost Alijanse samo koristila Rusiji i obećao je da će to pitanje lično pokrenuti na samitu.

Tokom leta u avonu pojlskog vazduhoplovstva za Viljnus, Zelenski je na svom Twiter nalogu naisao: „Cenimo naše saveznike. Cenimo našu zajedničku sigurnost. I uvek cenimo otvoren razgovor. Ukrajina će biti tema na samitu NATO u Viljnusu. Naime, radi se o poštovanju a Ukrajina zaslužuje poštovanje.

sunak i zelenski
sunak i zelenski

Sada, na putu za Vilnjus, dobili smo signale da se o određenim formulacijama razgovara bez Ukrajine. Želeo bih da naglasim da je izneta formulacija ukazuje samo na poziv da Kiev jednom postane član NATO, ali ne i da odmah uđe u Alijansu kao punopravan član.

Neviđeno je i apsurdno da nije određen vremenski okvir ni za poziv ni za članstvo Ukrajine. U isto vreme, iznosi se nejasna formulacija o „uslovima“ čak i za pozivanje Ukrajine. Čini se da nema spremnosti ni da se Ukrajina pozove u NATO, niti da postane članica Alijanse.

To znači da je ostavljena prilika da se o članstvu Ukrajine u NATO u pregovorima sa Rusijom. A za Rusiju to znači motivaciju da nastavi svoj teror. Neizvesnost je slabost. I o tome ću otvoreno razgovarati na samitu“.

Nakon sletanja u Vilnjus u utorak uveče, Zelenski će prisustvovati ceremoniji na trgu Lukiški. Cremonija uključuje podizanje ukrajinske zastave i dobrodošlicu učesnicima maratona „Podigni zastavu za Ukrajinu u NATO“. Ukrajinski predsednik će kasnije prisustvovati bilateralnim sastancima na različitim nivoima, uključujući sastanke sa predstavnicima evropskih zemalja, SAD, Kanade i Japana.

zelenski i duda
zelenski i duda

Bilateralni sastanak Zekenskog i američkog predsednika Džoa Bajdena održaće se u sredu. Da li će taj razgovor promeniti nejasan i neodređen stav NATO, ostaje da se vidi.

U svakom slučaju, NATO alijansi ya sada u Viljnusu je jedinu radosnu vest i podstrek pružio turski predsednik Erdogan – najzad se saglasio da Švedska bude primljena u Alijansu. Sasvim je moguće, ukoliko Bajden svojim autoritetom ne preokrene stavove, da će se kao glavni cilj i najveći useph konferencije prikazati upravo slučaj Švedske dok će Ukrajina stati drugorazredna tema.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version