Naslovna Novosti U pokušaju da istakne kvalitet zapadnog naoružanja, Reznikov tvrdio da je ukrajinski...

U pokušaju da istakne kvalitet zapadnog naoružanja, Reznikov tvrdio da je ukrajinski front dobar poligon za testiranje ovog naoružanja

0
reznikov
reznikov
google news

Šef ministarstva odbrane Ukrajine, Reznikov, u intervjuu listu Financial Times, u pokušaju da istakne kvalitet zapadnog naoružanja koje je njegova zemlja do sada dobila, napravio je grešku, koja je još više podstakla Rusiju, navodeći da je ukrajinski front idealan poligon za testiranje zapadnog naoružanja.

Aktuelni sukob u Ukrajini indirektno je omogućio da se oružje NATO-a po prvi put u velikim razmerama upotrebi protiv ruske vojske. Dakle prvi put protiv stvarne i ozbiljne konkurencije.

Takođe, prema novinama Fajnenšal Tajmsa, upotreba zapadnog oružja od strane Ukrajinaca takođe je omogućila da se dobiju neprocenjive informacije o njihovoj efikasnosti na bojnom polju.

Vojni stručnjaci već odavno sumnjaju da li su raketni sistemi zemlja-vazduh Patriot sposobni da presretnu ruske hipersonične rakete Kindžal, ali je ukrajinskoj vojsci bilo potrebno da to dokaže i opravda dobijeno, desilo se to stvarno ili ne.

Zapadni saveznici Kijeva „stvarno mogu da vide da li njihovo oružje funkcioniše, koliko efikasno funkcioniše i da li treba da se unapredi“, rekao je Aleksij Reznikov u istom intrevjuu.

„Za međunarodnu vojnu industriju, ne možete izmisliti bolji poligon za testiranje“, dodao je Reznikov, u pokušaju da istakne kvalitet zapadnog naoružanja koje je njegova zemlja do sada dobila i korist ovog naoružanja na bojnom polju.

Ukrajina je takođe dobila američke i norveške sisteme protivvazdušne odbrane NASAMS, kao i novorazvijeni nemački sistem Iris-T. Ovo je prvi put da su svi ovi različiti sistemi tipa NATO testirani zajedno.

defense of ukraine twitter

„Sistemi rade zajedno… Takođe je veoma važno da oni to znaju“, rekao je Reznikov, misleći na zapadne države koje su obezbedile ove sisteme PVO.

Petro Pjatakov, konsultant za industriju naoružanja i pukovnik u penziji, rekao je za isti list da je „zapadni artiljerijski sistem kao Mercedes-Benz u poređenju sa ruskim automobilom iz sovjetske ere“.

Međutim naoružanje NATO-a – američke haubice M777, Nemački Panzerhaubitze 2000, samohodne haubice Cezar i Krab – naišle su na previše problema.

lancet udara po samohodnoj francuskog haubici caesar 155mm
lancet udara po samohodnoj francuskog haubici caesar 155mm

„Tokom operacija postalo je očigledno da ovi sistemi nisu projektovani za tako intenzivan rat“, gde ruska artiljerija puca bez prestanka i neselektivno. „Sve ovo zahteva pauzu… posle dva ili tri minuta gađanja maksimalnom brzinom, što nije slučaj sa sovjetskim haubicama“, izjavio je Pjatakov.

O problemima smo na oruzjeonline.com pisali nebrojano puta, poput ovde, ovde i ovde.

Pjatakov je potvrdio da postoji „stalno interesovanje zapadnih proizvođača artiljerije da dobiju povratne informacije od ukrajinskih artiljeraca… kako bi se rešili tehnički kvarovi“.

„Ukrajinci nisu jedini koji uče kako da se bore u savremenom ratu visokog intenziteta. I Rusi to rade“, rekao je zapadni savetnik za odbranu pokušavajući da ublaži već rečeno.

GPS vođena municija za artiljeriju, kao i višestruki raketni sistemi kao što je američki Himars, bili su „veoma precizni“. Međutim, dodao je Reznikov, moćni ruski sistemi elektronskog ratovanja pronalaze načine da ih ometaju.

ruske snage unistili smo skoro sve tenkove leopard koje su isporucile poljska i portugal
ruske snage unistile skoro sve tenkove leopard koje su isporucile poljska i portugal

„Rusi smišljaju kontrameru, mi obaveštavamo naše partnere i oni prave novu kontrameru protiv ove kontramere“, rekao je Reznikov.

Nedavno smo preneli da je čak i CNN izvestio kako su poslednjih meseci raketni sistemi HIMARS u Oružanim snagama Ukrajine postali manje efikasni zbog upotrebe sistema za elektronsko ratovanje od strane Rusa.

Tokom protekle godine u Ukrajinu je poslato stotine novih sistema naoružanja. To uključuje savremenu zapadnu opremu ali i sovjetsko oružje koje uglavnom poseduju bivše komunističke države istočne Evrope.

Sjedinjene Države su obezbedile vojnu opremu vrednu više od 36 milijardi dolara, a za raketne sisteme srednjeg dometa HIMARS očekivalo se da će odigrati ključnu ulogu.

Isti pristup se koristi za poboljšanje performansi dronova za nadzor i napad, koji se koriste u neviđenim razmerama, ali su takođe često ometani ili obarani.

„Ovo je tehnološki rat“, rekao je Reznikov.

Džek Votling, još jedan ekspert RUSI, istraživačkog centra sa sedištem u Londonu, rekao je da je Zapad naučio mnogo o tome kako ruski sistemi funkcionišu „na taktičkom nivou i da su videli uticaj dronova i drugih sistema na borbenim dejstvima velikih razmera“.

„S druge strane, Zapad je izložio mnogo svojih mogućnosti Rusiji i Kini, tako da će morati da promeni način na koji neka od svoje opreme radi da bi zadržao svoju konkurentsku prednost“, rekao je Votling.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version