Naslovna Novosti Ukrajinci ljuti: Obuka ukrajinskih pilota F-16 kasni, a „raspored počinje da se...

Ukrajinci ljuti: Obuka ukrajinskih pilota F-16 kasni, a „raspored počinje da se menja“

0
f 16 mlu norveški
f 16 mlu norveški
google news

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Kuleba rekao je da je „jedna od zemalja” obećala Ukrajini da će prošlog meseca početi obuku Ukrajinaca na borbenim avionima F-16, ali se zbog greške u proračunu to nije dogodilo.

Kuleba je priznao da je ranije bio uveren da će Ukrajina dobiti borbene avione “u prvim mesecima sledeće godine”, s obzirom da je obuka za F-16 trebalo da počne u junu.

„Obuka nije počela u junu. To znači da program počinje da se menja… Sada radimo sa svim uključenim stranama, sa svim zemljama koje učestvuju u ‘vazdušnoj koaliciji’, da ubrzamo ovaj proces što je više moguće“, rekao je ukrajinski zvaničnik.

Obuka na F-16 za ukrajinske pilote navodno nije počela zbog greške u proračunu

Šef ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova je objasnio da je to veoma komplikovan proces: obuka pilota i inženjera, ali i priprema infrastrukture i „donošenje neophodnih zakonskih odluka, zapravo, u vezi sa transferom letelica“.

„Pripreme nisu počele. Bilo je obećanje da će u junu početi pripreme iz jedne od zemalja, sada kažu da nastavljaju pripreme za početak ovog procesa, pogrešili su, treba im još vremena. Mi nemamo vremena, pa maksimalno ubrzavamo sve“, zaključio je Kuleba.

rdaf f 16 u formaciji
RDAF F-16 u formaciji

Na sastanku Kontakt grupe za “odbranu Ukrajine” (Ramštajn) održanom u junu razgovarano je o pitanju obezbeđivanja Ukrajini borbenih aviona F-16.

Nakon toga se saznalo da do jula ukrajinski partneri planiraju da odobre program obuke ukrajinskih pilota, inženjera i tehničara na avionima F-16. Sama obuka bi se odvijala u posebno kreiranom centru u jednoj od evropskih zemalja.

Prema pisanju publikacije Politiko, isporuke zapadnih borbenih aviona F-16 Ukrajini moglo bi da se dogodi početkom 2024. godine.

Nedavno su danski zvaničnici izjavili da ukrajinski piloti prvo moraju da prođu obuku od 6-8 meseci, nakon čega će biti odlučen datum prelaska aviona F-16 u Ukrajinu.

Danski F-16 će ​​se povući iz upotrebe 2025. godine, saopštilo je dansko Ministarstvo odbrane. Najava prebacivanja lovaca u Ukrajinu je sve bliža, izjavio je nedavno vršilac dužnosti ministra odbrane Troels Lund Poulsen.

U početku je dansko Ministarstvo odbrane planiralo da povuče F-16 iz Kraljevskog danskog ratnog vazduhoplovstva do 2027. Međutim, sada će F-16 biti penzionisani dve godine ranije, prema odluci Ministarstva odbrane koje je obavestilo Danske parlamenta.

zelenski bajden i f 16 ilustracija
zelenski bajden i f 16 ilustracija

„Sada kada smo preduzeli korak da započnemo program kontinuirane obuke ukrajinskih pilota, moraćemo da razmislimo i o tome da li da konkretno doniramo Ukrajini borbene avione F-16 i koliko“, rekao je Danski zvaničnik.

Razlog zašto dansko Ministarstvo odbrane može ranije da odustane od F-16 je taj što bi njihove zamene, avioni F-35, mnogo ranije stigli do Kraljevskog danskog vazduhoplovstva, kaže Troels Lund Poulsen.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version