Naslovna Novosti Rusi prikazali dva nova sistema za elektronsko ratovanje, već raspoređeni na frontu

Rusi prikazali dva nova sistema za elektronsko ratovanje, već raspoređeni na frontu

3
leleka 100 dron
leleka 100 dron
google news

Rusko istraživačko-proizvodno udruženje Kaisant predstavilo je dva nova sistema za elektronsko ratovanje protiv bespilotnih letelica na margini izložbe Special Gear koja je održana u Moskvi od 29. do 30. juna.

Direktorka za razvoj udruženja Aljona Balandina rekla je za TASS da je prvi sistem, nazvan Argus-Kupol, dizajniran da pruži sveobuhvatnu zaštitu od dronova.

„Argus-Kupol je sposoban da osujeti letove jedne ili više bespilotnih letelica u svom operativnom dometu već na početku svog rada. Sistem je projektovan i u stacionarnoj i mobilnoj verziji“, rekla je Balandina.

Nekoliko ometača Argus-Kupol trenutno je angažovano u zoni specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini, dodala je izvršna direktorka.

„Prenosivi Argus-Kupol može se koristiti za spasilačke operacije i za zaštitu lokacija kao što su rovovi i uporišta. Ako uzmemo veće antene, povećavamo operativni radijus i možemo da pokrijemo vitalne objekte, uključujući i civilne lokacije sa Kupolom. Pokrenuli smo nekoliko stanica. One su sjajno prošle testove i sada se angažuju u zoni specijalne vojne operacije. Nakon što dobijemo povratne informacije, sistemi će krenuti u masovnu proizvodnju“, rekla je Balandina.

Automatizovana radio-interferentna stanica R-378A „Tobol“ je dizajnirana za otkrivanje i suzbijanje neprijateljskih radio komunikacionih linija. U službi je jedinica za radio-elektronsku borbu Oružanih snaga Rusije.
Automatizovana radio-interferentna stanica R-378A „Tobol“ je dizajnirana za otkrivanje i suzbijanje neprijateljskih radio komunikacionih linija. U službi je jedinica za radio-elektronsku borbu Oružanih snaga Rusije.

Prema Balandininim rečima, Argus-Kupol se može proizvoditi u različitim veličinama, u zavisnosti od zahtevanog obima zaštite teritorije.

Izvršna direktorka je ruskoj novinskoj agenciji rekla da je drugi sistem, Argus-Antifurija, namenjen za suzbijanje bespilotnih letelica velikog dometa.

„Argus-Antifurija je stacionarna jedinica koja može da potisne čak i veoma velike dronove tipa aviona. Sistem je projektovan da se koristi u zoni specijalne vojne operacije, ali se planira da se koristi za zaštitu gradske infrastrukture“, rekla je Balandina.

Sistem je posebno razvijen za suzbijanje bespilotnih letelica u službi ukrajinskih oružanih snaga, poput Furije, Leleke i Valkire.

tor m2 i dron furia
tor m2 i dron furia

Balandina je rekla da se Argus-Antifuria može montirati na tronožac, postaviti na kamionet ili na stacionarne osmatračnice.

„Na izložbi je izložen prototip. Ova modifikacija je trenutno u fazi finalizacije za njenu efikasniju upotrebu u zoni borbenih dejstava. Testovi Argus-Antifurije zakazani su za avgust ove godine i vodimo pregovore o sprovođenju zajedničkih ispitivanja sa Ministarstvom odbrane Rusije, bezbednosnim i agencijama za sprovođenje zakona. Očekuje se da će masovna proizvodnja biti pokrenuta od septembra“, zaključila je direktorka Kaisant-a.

Sistemu elektronskog ratovanja nije potrebno više od pet minuta da se postavi i može da potisne dronove na dometu do dva kilometra.

„Sistem je težak samo 18 kg. Može da radi non-stop ako je priključen na napajanje od 220 V uz promenu operatera. Stanica je zasnovana na principu potiskivanja svih frekvencijskih opsega koje koriste dronovi. Komunikacija između operatera i drona je ometana i dron gubi kontrolu i let je prekinut“, objasnio je Balandina.

operater sistema za elektronsko ratovanje
operater sistema za elektronsko ratovanje

Rusija radi na poboljšanju svojih sredstava za elektronsko ratovanje kako bi se suočila sa pretnjom koju predstavljaju ukrajinski dronovi unutar i van zone specijalne vojne operacije.

Poslednjih meseci kijevske snage su pojačale napade samoubilačkim dronovima na rusku teritoriju. Neki od napada ciljali su čak i glavni grad Moskvu. Međutim, sredstva za elektronsko ratovanje i sistemi protivvazdušne odbrane uspeli su da osujeti većinu napada.

3 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version