Naslovna Novosti Oružane snage Ukrajine uništile četiri ruske samohodne haubice „Msta-S“ sistemima HIMARS

Oružane snage Ukrajine uništile četiri ruske samohodne haubice „Msta-S“ sistemima HIMARS [VIDEO]

42
oruzane snage ukrajine unistile cetiri ruske samohodne haubice „msta s sistemima himars video
oruzane snage ukrajine unistile cetiri ruske samohodne haubice „msta s sistemima himars video
google news

Oružane snage Ukrajine pokazale su impresivnu preciznost i brzinu, pogodivši četiri ruska samohodne haubice „Msta-S“ 152 mm za vrlo kratko vreme raketama koje je lansirao sistem HIMARS.

Ukrajinski generalštab je 1. jula na svojoj Fejsbuk stranici predstavio video-snimak od oko minut sa najvažnijim momentima akcije, specifičnom za rat 21. veka, zasnovan na informacijama, preciznosti u dalekometnim udarima na mete od značaja.

Pored izuzetne preciznosti, iznenađuje i to što posle prvog hica posade ostala tri samohodna artiljerijska sistema nisu načinila bilo kakvu reakciju. Nije učinjen nijedan pokušaj da se ruska sredstva pomere sa vatrenog položaja, iako su shvatili da su njihove pozicije kompromitovane.

Ukrajinski izviđački dron je uočio četiri haubice, verovatno dok su se spremali da otvore vatru, a operater je veoma precizno i brzo odredio njihove koordinate.

Po pravilu, prisustvo artiljerijskih sistema na vatrenom položaju predstavlja veliku opasnost i zahteva hitno reagovanje. Zauzvrat, samohodni artiljerijski sistemi nakon ispaljivanja salve brzo menjaju svoj položaj jer je rizik da budu otkriveni veliki.

Poslednjih dana došlo je do značajnog porasta broja snimaka ukrajinskih borbenih dejstava dronovima (izviđanja ili kamikaze), što znači da su ukrajinske snage uspele da deluju uprkos rada ruskih sistema za elektronsko ratovanje koji su inače zadavali ogromne probleme ukrajinskim snagama.

Poslednjih meseci, artiljerijski raketni sistemi HIMARS u službi Oružanih snaga postali su manje efikasni zbog intenzivnog ruskog ometanja putem elektronskih sredstava, piše čak CNN.

U ovim uslovima ruska artiljerija na nivou motorizovanih pešadijskih brigada rizikuje da bude vrlo brzo otkrivena i neutralisana, a ranjivost je slična za pešadijske i tenkovske podjedinice koje se bore na prvoj liniji fronta.

Što se tiče tvrdnji o presretanju projektila koje su lansirali sistemi HIMARS, prema video snimku se primećuje da pretnja od sistema idalje postoji.

Da je projektil presretnut, onda jedna od četiri haubice ne bi bio pogođena, ili bi postojao duži vremenski interval između uništenja prvog i poslednjeg, što je trebalo da omogući posadi da pokrene artiljeriju i promeni lokaciju.

HIMARS ukratko

Sistem HIMARS proizvodi kompanija Lockheed Martin u Sjedinjenim Državama. Svoju smrtonosnu efikasnost dokazao je u ratu u Ukrajini.

HIMARS označava sistem visoko mobilne artiljerijske rakete (High Mobility Artillery Rocket System). HIMARS je montiran na točkovima i može ispaljivati različite vođene i nevođene rakete i projektile do dometa od otprilike 300 kilometara. Verzija koju je u početku dobijala Ukrajina, je modifikovana sa skraćenim dometom.

HIMARS
HIMARS

HIMARS je osmišljen da bude izuzetno pokretan i može se brzo rasporediti putem vazdušnog ili kopnenog transporta. Koristi ga američka vojska, američki marinci i neke međunarodne vojske pod komandom SAD. Sistem je korišćen u borbenim dejstvima u Avganistanu, Iraku i Siriji, kao i u podršci operacijama koje nazivaju humanitarnim.

Ukupno gledano, HIMARS je visoko efikasan i svestran artiljerijski sistem koji pruža preciznu vatrenu podršku na dugim daljinama za podršku kopnenim snagama u različitim operacijama.

Američki zvaničnici su u više navrata opisali sposobnost Ukrajine da integriše i primeni ovaj sisteme kao bitnu stavku na frontu, omogućavajući ukrajinskoj vojsci da napadne ruske komandne lokacije i skladišta snabdevanja daleko iza linija fronta.

Ruski odgovor na HIMARS je raketni sistem Tornado-S. Sličan je HIMARS-u ali može da pogodi protivničke pozicije na većim dometima, unutar neprijateljskih teritorija.

himars i tornado s
himars i tornado s

Pored ruskog odgovora postoji i ukrajinski sistem za koji mnogi smatraju da je bolji od HIMARS-a. ”Oljha” (srpski Jovaje ukrajinski reaktivni višecevni raketni sistem (RSZO, MLRS) sa novom upravljivom municijom, a kreiran je korišćenjem nekih elemenata sovjetske MLRS 9K58 ”Smerč”.

Nedavno se Holandija odlučila za PULS raketne sisteme tvrdivši da su sposobniji od HIMARS-a.

U isčekivanju masovnih ukrajinskih napada na jugu, predpostavlja se da će kontraofanzivi prethoditi raketni napadi HIMARS-a.

42 KOMENTARA

  1. Snimak jeste relan i istinit. Sad gde se desio i sta je pogodjeno ne znam, mene samo interesuje ko je u najvatrenijoj vatrenoj zoni zadnjih mesec dana, prepunoj minskih polja i raznih fanatika sa obe strane koji pucaju na sve sto se krece uspeo tako lepo da izore njive u pozadini, tako lepo izgledaju. Svaka cast tim seljacima na upornosti za dobrom zetvom.

  2. I usamom tekstu se daje objašnjenje da po ispaljivanju jedne granate samohodne haubice menjaju lokaciju jer su otkrile svoj položaj i tada pistaju laka meta protivnika. E pošto Rusi “nemaju “pamet kao zapad i Ukrajina ,oni stoje gde su i čekaju smaknuće i to od “Himarsa”.Verovatno ih plaćaju Ameri da im reklamiraju visoko precizni Himars i brzinu Ukrajinskih posada ,koja ih skida kao na vašaru iz vazdušare. Pa koji je” šaban ” osmislio ovako glupavu priču da nije neko iz “Instituta za proučavanje rata” ili neki vojni analitičar iz Engleske general u penziji .A i fotografija samohodnih haubica je baš upečatljiva ,poređale se kao na poligonu .Zadivljujuće kako kako zapadni čitaoci gutaju sve što im se plasira .

    • Upravo sam o tome razmišljao, takođe još jedna sitnica, dan je sunčan, ali senki od samohotki nigde…takođe,sad mi je mnogo jasnije zašto amerikanci prave vrlo verne kopije ruske tehnike.

  3. Ako je Ukrajina uništila četri samohrdana topa MASTA, što ne prikažete video uništenja ti topova, pa bih neko i poverovao ovom tekstu što pišete po direktivu EU i SAD.

  4. Ocigledno je da ukraini odlicno ide a to se vidi i po kolicini osvojene teritorije Rusije a jos bolje se vidi po pomoci zapada koja je prevazisla kolicinu naoruzanja koju je ukraina imala pre rata a to je bila inpozantna kolicina svih vrsta oruzja tehnike i municije. Malo je cudno gde im je to kada stalno traze da im se da jos. Narocito se dobro pokazao patriot koji vise niko ne spominje narocito sa zapada a nesto se ni leopardi ne cuju a sve manje i vide. F16 im ne daju jer bolji avion ni oni nemaju pa cuvaju za sebe. Dali bi im f35 ali ga ukrainci nece jer je beskoristan. I zasto se ukrainci povlace iz sumija i heakova a objavili opstu mobilizaciju valjda da pokriju zauzete Ruske teritorije. Toliko im dobro ide da im fali sve oruzje municija pvo tenkovi avioni i ljudi?

  5. Ma kakve okrainske snage one ne postoje nato i place se bore u ukrainu ali i oni su gotovi svi ce ne kolena kod putina posto ce kasno da shvate da nemoze protiv rusije niko

    • Ma svi su gotovi,Rusima strasno dobro ide ubijaju se medusobno,a dobro su se i ukopali,samo neko rece da ce poslije Finske i Svedska u NATO,a to je 1000 000 km2 prema Rusiji.

    • Koliko su Rusi jaki pokazuje da samo iz daljine bombardiraju civilne ciljeve kao i vi sto ste radili u Hrvatskoj a moral nula bodova. SLAVA UKRAJINI !!!

      • Ostaće samo krilatica ,SLAVA UKRAJINI, a od nje nigde i ništa ,a za moral i predavanje o moralu samo vi koji ste imali logore za decu i Jasenovac da ćutite i pokrijete se ušima!!!!

      • Ti poznaješ istinu kao i Ukrainski narod.Oni su u ratnom stanju i nije čudo što nemaju informacije.Ili Amerika u Avganistanu,uvek uspeh za uspehom a onda povlačenje.Vi ste informaciju objavili da je 60.000 na frontu Ukrainaca nestalo.Rusi po vama pucaju u prazno.Nisam zao,al se bojim konačnog rezultata za Ukrainu.

      • Pametni, saznao si za ukrajnu pre godinu dana, nisi ni znao gde se nalazi, ukrainci bombarduju gradove sa ruski opredeljenim stanovnistvom od 2014, ukrajna od 2017 ubija pro madjareki opredeljeno stanovnistvo,da nije krenula korona madjari bi zaratili sa njima, pogledaj malo neku sednicu UN, sta mislis inbecilu zasto je Madjarska protiv njih. Vasi su klali decu po seoskim skolama, a zagrebacku pijacu je gadjala nemacka artiljerija da bi potstakla napad evrope na Srbiju.

  6. Pusti zapadni snovi,prestanite da lazete pa vise ni sami sebi ne verujete olosi jedni.Rusija bam je kost u grlu od koje ce te nestati,zivela Rusijs

  7. Razlika između džentlimenskog zapada i lažljivih Rusa su vidljive na svakom koraku! Evo ovaj tekst, proukrajinska propaganda prikaže sliku ruskih haubica i mi džentlmenski utvrdimo da su je ukrajinske snage uništile,himarsom koji im je uništen i mi im verujemo i slavimo, dok oni lažljivi Rusi prikažu lažne snimke na kojima se vidi kako uništavaju tobože ukrajinski tehniku i ljudstvo, sram Vas bilo lažljivi Rusi, svaka čast džentlmenskim aluzijama na uništenju Rusa. Treba samo obavestiti Japan da vidno obeleže svoje granice kad se Ukrajinci zalete da znaju gde da stanu!!!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version