Dejstvo po baterijama CAESAR na ostrvu Kubansko 29 juna
Dejstvo po baterijama CAESAR na ostrvu Kubansko 29 juna

U februaru mesecu, kada je isporučila Ukrajini prvih 18 samohodnih haubica Cezar, ispostavilo se da je njih 16 je oštećeno. Razlog je intenzivna artiljerijska vatra koja dovodi do habanja cevi. Informaciju je 28. decembra objavio i francuski list Le Figaro.

Ukrajina ih ima još

Zaista, gubitak haubica je udarac, ali ne zaboravimo značajan broj ovih artiljerijskih čuda koja su Ukrajincima još uvek na raspolaganju. Ovaj incident, ipak, otvara Pandorinu kutiju pitanja o promenljivoj dinamici ratovanja u novom digitalnom dobu i ravnoteži moći u svetu.

Najnoviji podaci daju živopisnu sliku bojnog polja. Haubica CAESAR, nekada simbol snage, sada leži u gomili gvožđa, njeno prisustvo su obezvredile ruske snage. Ne samo ove, već sudbina još mnogih takvih haubica visi o koncu.

Nedostaje municija

Francuski aktivista Gzavije Moro izjavio je u maju da Ukrajina nema odgovarajuću municiju za svoje haubice Cezar koje je isporučila Francuska. Municija velikog dometa, koja može da pokrije do 40 km, skupa je i ne proizvodi se u Francuskoj. Ovo sugeriše da će Francuska možda morati da plati Nemačkoj za njihovu proizvodnju.

caesar na vozilu dejstvuje
caesar na vozilu dejstvuje

U video intervjuu za RIA Novosti, Moro je izrazio zabrinutost zbog Cezarovog nastupa u Ukrajini. On je naveo da „Cezar SPH nije pogodan za ukrajinski sukob, sklon je brzom habanju i izazovan za popravku“. Istakao je da je popravljanje haubice Cezar složen proces, koji je nazvao „Cezarovom tajnom“.

Trenutno, rasprave o francuskim Cezarima u Ukrajini nisu aktuelne. To je verovatno zato što Rusija ni Ukrajina ne započinju velike artiljerijske baraže ili ofanzive. Tako je većina artiljerijske opreme trenutno slabo prisutna u medijima.

Samohodna haubica CAESAR 155mm

CAESAR (CAmion Équipé d’un Système d’ARtillerie) je samohodna haubica kalibra 155 mm razvijena od strane francuske odbrambene kompanije Nexter Systems. Namena mu je pružanje visoko mobilne artiljerijske podrške kopnenim snagama. CAESAR sistem je montiran na šasiju kamiona sa 6×6 pogonom, što mu pruža izuzetnu pokretljivost u terenskim uslovima.

001 caesar ii
001 caesar ii

Сnažno artiljerijsko vozilo је dostupno u varijantama 6×6 i 8×8. Može da pređe preko 600 km sa jednim rezervoarom za gorivo brzinom od 50 km/h, sa maksimalnom brzinom od 80 km/h.

Ključne karakteristike CAESAR 155 mm su:

  1. Artiljerijski sistem: CAESAR koristi haubicu kalibra 155 mm sa odnosom dužine cevi prema kalibru od 52, što mu omogućava gađanje različitih vrsta artiljerijskih projektila, uključujući visokoeksplozivne, dimne, osvetljavajuće i precizno navođene projektile. Sistem ima domet od oko 40 kilometara.
  2. Pokretljivost: Konfiguracija na kamionskoj šasiji omogućava visoku pokretljivost i agilnost CAESAR-a, što mu omogućava brzo razmeštanje i premestanje na bojištu. Njegove sposobnosti za vožnju van asfalta omogućavaju mu rad u različitim terenima, što poboljšava taktičku fleksibilnost.
  3. Automatizacija: CAESAR je opremljen automatizovanim sistemom za rukovanje municijom, smanjujući opterećenje posade i omogućavajući brži tempo paljbe. Sistem može nositi do 18 granata, sa dodatnim zalihama municije u pratećem vozilu za snabdevanje municijom.
  4. Integracija C4I sistema: CAESAR ima napredne sisteme za komandu, kontrolu, komunikacije, računare i obaveštajne podatke (C4I), što omogućava njegovu integraciju u opšte mrežnocentrično ratovanje. Ova integracija poboljšava situacionu svest, koordinaciju sa drugim jedinicama i olakšava razmenu ključnih informacija.
  5. Izvozni uspeh: CAESAR sistem je izvezen u nekoliko zemalja širom sveta i svojevremeno je stekao priznanje za svoje performanse i pouzdanost. Korišćen je u raznim sukobima i “mirovnim operacijama” Zapada širom sveta, demonstrirajući svoju efikasnost u borbi.