Naslovna Novosti Kijev savetuje Ukrajince da ne očekuju uspeh na frontu zahvaljujući Prigožinovoj pobuni

Kijev savetuje Ukrajince da ne očekuju uspeh na frontu zahvaljujući Prigožinovoj pobuni

0
kijev savetuje ukrajince da ne ocekuju uspeh na frontu zahvaljujuci prigozinovoj pobuni
kijev savetuje ukrajince da ne ocekuju uspeh na frontu zahvaljujuci prigozinovoj pobuni
google news

Ukrajinski ministar odbrane Reznikov smatra da je pobuna takozvane privatne vojne kompanije Vagner grupe “razotkrila fundamentalnu slabost režima Vladimira Putina”, ali Ukrajinci ne bi trebalo da računaju na pojavu drugih „pobuna i ustanaka“ u Rusiji.

Reznikov je rekao da je pobuna dela plaćenika Vagner krajem prošle nedelje pokazala slabost Putinovog režima, čak i ako plaćenici Jevgenija Prigožina nisu stigli do Moskve.

„To je kao snežna grudva. Što je veća, to se brže kotrlja“, dodaje Reznikov, u intervjuu za zapadno glasilo Fajnenšel tajms.

Istovremeno, Reznikov je upozorio Ukrajinu da se ne oslanja na dalje „ustanke i pobune” u Rusiji za postizanje uspeha na bojnom polju. Prema njegovim rečima, nema relevantnih informacija da bi se moral među ruskim jedinicama smanjivao.

Kada se „situacija zahukta“, videćemo koliko su otporni“, rekao je on, misleći na buduće kontraofanzivne operacije koje ukrajinska vojska verovatno planira da izvede.

„Moramo da verujemo našim vojnim snagama, kao i našim partnerima koji nas snabdevaju oružjem“, dodao je Reznikov, ističući da su ti faktori „predvidljiviji“ od situacije u Rusiji.

zelenski i njegovi generali
Zelenski na sastanku sa načelnikom operativnog odeljenja štaba Komande kopnenih snaga Oružanih snaga Ukrajine – Komarenkom (prvi s leva), komandantom Kopnene vojske – Sirskim i komandantom grupa trupa – Tarnavskim (desno) 8. juna 2023. (Foto: Kabinet predsednika Ukrajine)

Iako pobuna koju predvodip Prigožin nije nimalo poremetila odnos snaga na bojnom polju, Reznikov je rekao da je to postala „živa ilustracija“ ranjivosti Rusije.

„Ovo pomaže zapadnjacima da shvate da ulažu u Ukrajinu s razlogom, da je pobeda Ukrajine apsolutno stvarna i da će uskoro doći“, insistira Reznikov.

Reznikov je izrazio nadu da će haos u Rusiji podstaći zapadne države da dodatno povećaju isporuke naoružanja kako bi pomogli Ukrajini na njenom putu ka pobedi.

Kijevske snage ponovo trpe gubitke tokom napada na Donjeck, Zaporožje i Herson

Sa druge strane, na frontu, kijevske snage pretrpele su više ljudskih i materijalnih gubitaka dok su pokušavale da napreduju u sektorima Donjecka, Južnog Donjecka, Zaporožja i Hersona.

Ruska vojska je 27. juna odbila nekoliko ukrajinskih napada. Kijevske snage nisu bile u stanju da ostvare nova dostignuća ni u jednom od četiri sektora.

Borbe su posebno bile intenzivne na Bahmutskom pravcu u Donjecku. Video snimci iz ovog pravca pokazuju kako ruske snage uništavaju više ukrajinskih oklopnih vozila artiljerijskom vatrom i protivtenkovskim vođenim projektilima.

U blizini Avdejevke u Južnom Donjecku, više oklopnih vozila kijevskih snaga je oštećeno ili uništeno samoubilačkim dronovima FPV. Snimke možete pogledati ovde, ovde i ovde.

Štaviše, nove fotografije iz Novodonjeckog prikazuju brojna MRAP BVP kijevskih snaga koja su oštećena ili uništena tokom nedavnih borbi na tom pravcu.

Osim toga, pokušaji Ukrajine da uspostave uporište u pravcu Antonovskog mosta u Hersonu, koji su počeli 26. juna, još nisu uspeli. Novi snimak iz tog područja pokazuje da je ruska vojska i dalje prisutna u blizini mosta.

Ukrajinski gubici nisu bili ograničeni samo na front. Dana 27. juna, navodni ruski udar pogodio je hotel u ukrajinskom gradu Kramatorsku u Donjecku.

Kijevske vlasti su tvrdile da je udar izazvao civilne žrtve. Međutim, kasnije se pojavila informacija da hotel koriste kao bazu vojni savetnici iz Sjedinjenih Država i drugih zemalja NATO-a.

Na mestu napada, navodno su primećeni pripadnik 3. bataljona rendžera američke vojske i mnogi drugi stranci. Ruski mediji prenose da su savetnici verovatno komandovali kijevskim snagama na obližnjim frontovima te je to razlog napada. Desetine su ubijene ili ranjene u udarima. Još uvek nije poznat tačan broj žrtava.

Kijevske snage su pretrpele velike gubitke i ostvarile vrlo malo dobitaka od pokretanja svoje takozvane prolećne kontraofanzive 4. juna.

Uprkos tome, pokušaji će se nastaviti a najverovatnije i povećati zbog pritiska na Kijev od strane NATO koji su uložili desetine milijardi za finansiranje kontraofanzive.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version