Naslovna Novosti Ukrajina započela ofanzivu na istočnoj obali reke Dnjepar

Ukrajina započela ofanzivu na istočnoj obali reke Dnjepar

0
kontraofanziva ilustracija
kontraofanziva ilustracija
google news

Šestog juna uništena je brana na Kahovskoj Hidro Elektrani. Kao rezultat toga, zaraćene strane su bile prinuđene da napuste svoje vojne položaje na obali, uglavnom Rusi, koji su bili stacionirani na donjoj istočnoj obali reke.

Otprilike dve nedelje kasnije voda je pala, a snage ruske armije i Oružanih snaga Ukrajine (OSU) bile su prinuđene da obnove svoja utvrđenja u poplavljenom području.

Iskoristivši katastrofu koja je odnela živote desetina civila i uništila brojna naselja, ukrajinska vojska je nedavno intenzivirala napade na istočnu obalu Dnjepra u pokušaju da zauzme uporište u oblasti koju kontrolišu ruske trupe.

Dok su brojne grupe ukrajinskih vojnika nedavno uništene duž obale, OSU su konačno uspele da zauzme uporište na ruskoj istočnoj obali. Od juče su nastavljene žestoke borbe u selu Dači, koje se nalazi u blizini Antonovskog mosta.

Više od 50 ukrajinskih vojnika dobilo je uporište tik pored mosta. Pokrivaju ih ukrajinski artiljerijski sistemi raspoređeni na zapadnoj obali, kao i mali dronovi, koje uglavnom koriste Oružane snage Ukrajine za praćenje situacije i udaranje po ruskoj vojsci.

Ukrajinske snage takođe daljinski miniraju to područje. Ukrajinska vojska ima koristi od terena, jer su njihovi položaji na zapadnoj obali viši.

Ukrajinski vojnici su takođe uspeli da pređu reku, skrivajući se od ruskog granatiranja ispod Antonovskog mosta i u kućama koje se nalaze na obali. Skloništa su opremljena ispod mosta i navodno su u toj oblasti raspoređeni sistemi za elektronsko ratovanje, blokirajući rad ruskih kamikaza dronova.

Zauzvrat, ruske trupe nisu uspele da spreče OSU da zauzmu uporište u ovoj oblasti. Pokušaji ruskih trupa da izbace OSU iz sela su navodno rezultirali gubicima neke vojne opreme, dok se pokazalo da su udari ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga na neprijateljske položaje bili netačni.

Nedostatak precizne vatre ruskih snaga daje ukrajinskoj vojsci vremena da konsoliduje snage u Dačiju.

Pokušaji Ukrajine da proširi zonu kontrole na istočnoj obali Dnjepra su od strateškog značaja u vreme ofanzive koja je u toku u pravcu Zaporožja.

Prvo, OSU imaju za cilj da podstaknu borbe i prinude raspoređivanje većeg broja ruskih trupa u oblasti koja je lako granatirana od strane ukrajinske artiljerije.

Istovremeno, borbe odvlače pažnju ruske vojske i ne dozvoljavaju im da prebace pojačanja na linije fronta Zaporožja.

Štaviše, u slučaju njihovog uspeha, ukrajinske oružane snage mogu pokušati da napreduju duboko u pozadinske oblasti Rusije i preseku puteve ka poluostrvu Krim, što bi predstavljalo strateški poraz ruskih trupa.

Međutim, do sada napredovanje ukrajinskih trupa u Hersonsku oblast izgleda malo verovatno. Prvo, OSU bi trebalo da prebace tešku vojnu opremu preko Dnjepra.

Osim toga, u selu Dači postoji samo jedan put kojim su snage koje napreduju mogle da koriste; dok su okolna područja močvarna i kroz njih teško može da prođe teška vojna tehnika ukrajinskih snaga.

Međutim, ako ruska vojska ne preduzme drastičnije mere i ne uništi Antonovski most teškim bombama, ukrajinska vojska će dobiti šansu za još jedan napad velikih razmera.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version