Naslovna Novosti Potera na Baltiku: Pilot F-35: “Sistemi za praćenje i ciljanje zakazali –...

Potera na Baltiku: Pilot F-35: “Sistemi za praćenje i ciljanje zakazali – Su-30SM se pojavio niotkuda”

38
su 30sm
su 30sm
google news

Napeta vazduhoplovna borba odigrala se na Baltiku između F-35 italijanskog ratnog vazduhoplovstva i ruskog Su-30SM.

Za borbu otkrio je italijanski pilot F-35 sa pozivnim znakom „Falko“ (soko), u intervjuu za Vojnu istoriju Italije, a prenose ruski i bugarski mediji.

Italijanski pilot opisuje trenutke muke kada su sistemi F-35 zakazali nakon elektronskog ometanja koji je primio od Su-30SM. Su-30 je nosio komplet za elektronsko ratovanje Hibini (L-175V) (Хибины) (Л-175В).

Šta se dogodilo?

NATO je 30. aprila 2022. počeo da odgovara na rusku invaziju na Ukrajinu.

Da bi se osigurala bezbednost baltičkog regiona, koji je bliži granici sa Rusijom, F-35A italijanskog vazduhoplovstva je poslat u Estoniju. Eskadrila lovaca je iz 32. vazdušnog krila sa sedištem u vazduhoplovnoj bazi Amendola u južnoj Italiji.

Gotovo odmah po njihovom dolasku, italijanski F-35 su započeli zajedničke “air policing” patrole sa saveznicima. Avioni su svakodnevno bili u vazduhu, baš kao i 9. maja kada se incident dogodio.

suhoj su 30sm ruskog vazduhoplovstva aleks beltjukov
suhoj su 30sm ruskog vazduhoplovstva aleks beltjukov

Dana 9. maja, saopšteno je da je ruski Su-30SM presreo italijanski Falco F-35. Presretanje se odvijalo iznad Baltičkog mora. Do presretanja je došlo jer se F-35 približio vojnom transportnom avionu An-12 ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga [VKS].

Presretanje vrši Su-30SM, koji je, inače, bio u pratnji An-12.

Šta je rekao italijanski pilot?

„Došlo je skoro niotkuda. Bio sam veoma zbunjen jer nisam očekivao da ću ga videti tako blizu“, rekao je italijanski pilot o iznenadnoj pojavi Su-30SM. „Falko” je naglasio da se ruski pilot ponašao prkosno.

Nekoliko puta je bio izgubljen. Sistemi za praćenje i upozorenje američkog borbenog aviona su više puta otkazivali i morali su biti ponovo pokrenuti.

Falko je otkrio da su bili upozoreni (od NATO-a) da Rusi možda koriste Hibini, sistem elektronskog ratovanja. Kada je to iskusio u praksi, video je da su instrumenti za ciljanje i praćenje F-35 trenutno otkazali. Falko tada počinje da brine.

su 30sm kabina
su 30sm kabina

Videvši kako se ruski lovac brzo približava, Falko je odlučio da primeni standardni plan za takve situacije.

On okreće svoj avion za 30 stepeni da bi održao bezbednu udaljenost. U tom trenutku Falko planira da izvrši još jedno restartovanje sistema i izbegne elektronski rat koji je dobijao od ruskog Su-30SM. U početku se činilo da je uspelo.

Italijan i Rus zatim lete rame uz rame.

Obojica izvode blage manevre kao da se približavaju, ali de fakto nisu. Obično su piloti ograničeni na upozorenja, ali ne u ovom slučaju.

Tada je, podsetio je Falko, Su-30 brzo zaostao i nestao iz vidokruga. Na minut, italijanski pilot ponovo gubi sistem za praćenje.

I odjednom se ruski flanker našao tačno ispred F-35. Bilo je veoma blizu…

„Odjednom sam se ukočio od straha. Nisam očekivao tako opasan manevar od Rusa“, ​​prokomentarisao je Falko.

The F-35: Mission ready, interoperable and combat-proven.

Italijanski pilot je počeo lagano da se okreće na horizontu, pokušavajući svim svojim ponašanjem da ne izazove agresiju kod ruskog pilota. Falko vidi Su-30 ispod sebe i sledećeg trenutka zaroni.

Falko je pokušao da ruskog lovca zadrži na nišanu, pa je i prema njemu okrenuo nos aviona. Ruski pilot je video manevre i odmah se našao ispred njega. Na F-35 su ponovo počeli problemi sa instrumentima.

Test sposobnosti F-35

Italijanski pilot se okreće za 40 stepeni i ponovo počinje da aktivira sisteme za praćenje. Falko je za dlaku promašio Su-30. Zatim se ponovo pojavio Su-30, ali ovog puta, za razliku od svojih poslednjih manevara, Su-30 je mirno doleteo pored F-35 i nije pravio opasnije manevre.

U nekom trenutku, Su-30SM je zaronio i odleteo. Falko je shvatio da ruski pilot jednostavno testira mogućnosti F-35. Italijan je rekao da zna za mogućnosti ruskog Su-30SM.

Govoreći za “Vojnu istoriju Italije”, Falko je rekao da nije očekivao da se najsavremeniji američki borbeni avion sa svim savremenim sistemima i naoružanjem može tako lako nositi. Pogotovo kada se ima u vidu da je Su-30 avion 4. generacije, doduše nadograđen.

Trenutno, Hibini je već prošao kroz nekoliko poboljšanja i smatra se odličnim sistemom za elektronsko ratovanje. U početku je Rusija nameravala da integriše Hibini u Su-34. Moskva 2014. odlučuje da svi Su-34 dobiju ovaj sistem.

Kasnije je Moskva odlučila da i Su-30 bude opremljen ovim sistemom. Prema izvorima, svi Su-34 raspoređeni u ratu sa Ukrajinom dobili su L-175V Hibini.

hibini
hibini

Sada se kaže da su delovi ovog sistema otkriveni nakon što su ukrajinske oružane snage oborile Su-30SM u blizini Izjuma. Identifikovana je komponenta poznata kao RTU 518-PSM koja je deo kompleta.

Hibini

Hibini je sistem elektronskog ratovanja koji je započeo svoj razvoj u vreme Sovjetskog Saveza i nastavio se do danas. Prvi primerci sistema bili su grubi, teški i nisu uspeli da ostvare željenu funkcionalnost. Ime deli sa planinskim vencem poluostrva Kola u Rusiji.

Kasnije, negde 1980-ih, Hibini je postao prioritet zajedničke saradnje KNIRTI-a i avio-kompanije Suhoj. Kada se Suhoj uključio u projekat, menja se ne samo dizajn, već i stav o tome kako da se koristi budući sistem elektronskog ratovanja.

Sistem je dizajniran za radio-direkciju i sondiranje zračenja izvora signala, što mu omogućava da izobliči parametre reflektovanog signala.

Sukhoi Su-30 In Action

Sve ovo pomaže sistemu da odloži otkrivanje aviona, kao i da maskira objekte od lažnih refleksija. Rečeno je da kada se aktivira Hibini, neprijateljski avioni u blizini imaju poteškoća da pronađu domet, posebno pri brzini i ugaonim pozicijama.

Hibini degradira TVS režim podrške prilikom skeniranja radara antenskog snopa i povećava vreme i poteškoće hvatanja objekta tokom aktivnog skeniranja u realnom vremenu.

38 KOMENTARA

  1. I najbitnije jos ovo sto nijesam dopisao u prosli post: “KOSOVO JE SRCE SRBIJE” I OVO CE VAM REC SVAKI PRAVI CRNOGORAC! MOZETE DA NADJETE NA INTERNETU IZJAVE MOMIRA BULATOVICA STA SU MU SVE NUDILI DA IZDA MILOSEVICA I SRBIJU 99-e, DA VIDJETE KAKE KULE I GRADOVE SU MU NUDILI, ALI TO JE ON SVE ODBIO JER PRAVI CRNOGORAC NIKAD NECE IZDATI BRATA! SETITE SE RATOVA U BIVSOJ JUGOSLAVIJI DJE SU CRNOGORCI RATOVALI ZBOG SRBA, SETITE SE MOJKOVACKE BITKE DJE SU SKORO VECINA MLADIH CRNOGORACA ZA MALO NESTALA SA LICA ZEMLJE JER SU SE JUNACKI BORILI PROTIV MNOGO VISE AUSTROUGARSKIH VOJNIKA DA BI SE SRPSKA VOJSKA BEZBEDNO POVUKLA PREKO ALBANIJE. NADJITE IZJAVE U ISTORIJI STA JE AUSTROUGARSKI CAR NUDIO KRALJU NIKOLI SAMO DA GA MIRNO PUSTI DA PRESRETNE SRPSKU VOJSKU U ALBANIJI! IMA TU JOS MNOGO PRIMERA U ISTORIJI PA NECU DA NABRAJAM! A STO SU VAMA BRACA RUSI POMOGLI? DJE SU ONI BILI U RATOVIMA U JUGOSLAVIJI? CAK SU DALI MIGOVE-21 HRVATIMA PA SU POSLE BAS SA TIM MIGOVIMA HRVATI BOMBARDOVALI U OLUJI! DJE SU BILI 99? NEMOJ DA NEKO RECE SVE JELJCIN KRIV JER PUTIN JE 98 GODINE POSTA PREMIJER RUSIJE! DJE SU RUSI BILI KAD SU STVARALI DVA BUGARSKA CARSTVA I DAVAJUCI IM GRAD NIS NA VASU STETU! PA ONO SRAMNO BEZANJE S KOSOVA I JOS NIKOG U SRBIJI NI NA KOSOVU NISU OBAVESTILI! DJE SU BILI DA VAS OSLOBODE OD TURAKA TAD SU POSLALI 200 000 VOJNIKA BUGARSKOJ DA SE OSLOBODE I TO POSLE PRVOG SRPSKOG USTANKA! I DA NE NABRAJAM DALJE KOLIKO PUTA SU VAM NABILI NOZ U LEDJA A VI I DALJE VERUJETE DA SU VAM BRACA, ALI DOBRO TO JE VAS PROBLEM, MI SMO SE FALA BOGU OTRESLI OD NJIH JEDNOM ZA VAZDA! I NA KRAJU BAS TI RUSI SU NAJVISE POMOGLI MILU DA SE ODVOJI OD SRBIJE, ZNACI SVJESNO SU VAM UZELI MORE DA BI VI JOS VISE BILI NJIHOV PIJUN!

    • А што пишеш ти? Ко је дао Ниш бугарима? Руси поставили Мила?
      Ђе ли ти живиш мој бато…

      • @Milan Rusi nisu postavili Mila nego su mu pomogli da se Crna Gora odvoji od Srbije 2006 godine. Prouci istoriju bolje pa ces videti da su u stvaranju 2 bugarska carstva oba puta pokusali da daju Nis Bugarima

      • @Milan nadji na Guglu sta je Kralj Milan porucio Rusima i Bugarima kad su stvarali veliku Bugarsku, kad su ih Rusi oslobodili od Turaka, pre potpisivanja Sanstefanskog mira. Znaci nudili su im grad Nis i Vranje, Trgoviste, celu jugoistocnu Srbiju, ali gle cuda Germani to nisu dozvolili na Berlinskom kongresu. Vrlo jednostavno je da se nadje. Znam da si Rusofil i da ce ti ovo pokvariti dan ali to je istina! Rusi bili i ostali fukare! HVALA DRAGOME BOGU I MILU DJUKANOVICU PA VISE NIKADA SA NJIMA NECEMO IMATI (NAZOVI) BRATSKE I PRIJATELJSKE ODNOSE!

  2. Vidim da je vecina komentatora direktno ima potrebu da meni odgovara, e pa samo da vi recem jedno za vazda da upamtite a vase je da vjerujete ili ne vjerujete: 1) NI JEDAN PRAVI CRNOGORAC NE PODRZAVA ULAZAK CRNE GORE U NATO, PA ZATO NIJE NI BILO REFERENDUMA! 2) CRNOGORCI NIKAD NE BI PRIZNALI KOSOVO DA SE NAROD PITAO, I TO JE BRUKA I SRAMOTA CRNE GORE! 3) CRNOGORCE UOPSTE NE BRIGA NI ZA AMERIKU NI ZA NATO, NEGO SMO SAD TU DJE JESMO I TO JE TO! 4) RUSI SU NAJVISE POMOGLI MILU DA SE ODVOJI OD SRBIJE A NE AMERIKA I MORATE TO DA ZAHVALITE VASOJ BRACI RUSIMA! 5) CRNOGORCI SU ISTO BILI RUSOFILI KA SRBI, ALI KAD SMO VIDELI KAKO SU NAS IZDALI 99-e I KAKO SU POBEGLI S KOSOVA, TAD SMO SHVATILI DA NAM SA NJIMA NIJE MJESTO JER CE I NAS DA IZDAJU, I HVALA BOGU SA NJIMA SMO ZAVRSILI! 6) JA UOPSTE NE HVALIM AMERICKU I NATO VOJSKU JER SU I TO FUKARE, ALI OVA RUSKA PROPAGANDA MNOGO LAZE PA JE ZATO PROZIVAM! KOLIKO SU MOCNI NATO VOJNICI VIDJELI SMO IH 99-e KAD NISU NI SMELI KOPNENO DA KRENU! TOLIKO OD MENE KA PRAVOG PONOSNOG CRNOGORCA CIJI JE PRADJED POGINUO 1910 GODINE U METOHIJI U PRVOM BALKANSKOM RATU JER JE BIO CRNOGORSKI VOJNIK!

  3. Тако је кући поша’ и амерички нисач авиона из Сиријског залива, након чега су покупили и остале прње из Сирије. Слично су збрисали из Авганистана. А овде ће Рус нос да им полупа. Након ове лекције више се никада неће опоравити. Само полако гледај учи и прочитај нешто из историје. То су Руси…..

  4. Meni su najaci ovi Rusofili koji se primaju na rusku propagandu ka baba na penziju. Druga sila sveta zaglavila tamo dje je i bila pre 8 godina, cak ni ceo Donbas ne mogu da uzmu. A smejurija ziva sto rece Bog Putin(postoji izjava lako moze da se nadje na netu) da ce za mesec dana da uzmu Kijev i Odesu i Harkiv🤣🤣🤣, pa kad su shvatili da su tigar od papira onda ajde da pustimo pricu da ceo NATO ratuje protiv njih! Smesno a vi Srbi se lozite da ce Rusi jos i Kosovo da vam vrate! Sta uradi zadruga i Pink i Hepi od Srba

    • Prva vojna sila je izgubila od čobana u papučama, pobegli su i ostavili gomilu naoružanja u Avganistanu.

    • Čudna neka filozofija ,bitno je da se iza lepo upakovanog komentara vidi jasna namera profasisticke ideologije…sva sreca što neko sve to vešto prati i belezi …

      • @Putin glup si ti kad se tako obracas junacki preko tastature! A i kad vidim pod kakvim imenom se potpisujes dovoljno govori o tebi! Od toliko srpskih velikana ti nadje ovog malog koji nosi velike djonove(stikle) da bi izgledao vislji! Mene bi jadan nebio bila “SRAMOTA” da se tako potpisujem imenom covjeka koji je pobega s Kosova ka zadnja fukara! Dosa na Kosovo na velika vrata a pobega ka zadnja fukara pa je zato posle nastao pogrom Srba 2003 godine, ali dzaba je takvima ka ti objasnjavati kad ti gledas Sputnjik, Zadrugu, Pink i Hepi! AKO NE UMIJES KOMUNICIRATI NORMALNO KA COVJEK ONDA NEMOJ VREDJATI! STO NESTAVI NADIMAK DJENERAL PAVKOVIC ILI MLADIC PA DA TI SE I ZAHVALIM KAD ONO TI STAVI PREDSJEDNIKA NEKE AZIJSKE DRZAVE

    • Prvo i ti si Srbin doduse preponosan da to priznas, drugo ,Rusi nece da osvoje celu Ukrajinu nego samelju sve koji se priblize njihovoj granici a za to imaju vrremena, moci,i doviljno vojnih sredstava.A trece Kosovo je srce Srbije bilo i ostace.Polako sve u svoje vreme,ko razume shvatice.Pozdrav za bracu Crnogorce i sve dobre ljude.

  5. Sta bi sa donaldom kukom kako je otisao na remont a posada na psihijatriju. Mada vidim da su neki pusteni po komentarima.

  6. Vi što onanišete na okupatore ste totalno pobrkali činjenice..ne da Rusija ne može nekom nešto nego ceo nato plus Ukraina ništa ne može jednoj državi, Rusiji. Treba da zabijete glavu u pesak i od sramote da javno ne pričate šta mislite jer vas Rusija sama mlati, vas i dvadeset tri ujedinjene države ja čelu sa onim holivudskim divama. Nisu čak ni pomoć Kine, Indije i ostalih prihvatile da bi vas što više obrukale. Bolje naučite da se je brukate, imate obraz kao vojnički đon..

  7. Zove se Falko pa još italijan.Za ovakvu priču novinaru se ne mora verovati ali Falku I to sve vreme Falko p..ša po sebi i avionu kojim upravlja. Rus je prkosan , a pilot NATO po običaju prestravljen, aF35 krntija.Sa ovako moćnom avijatikom i drugim čudesima ruske tehnike u svim oblastima pitam sto već jednom ne ostvare ratni plan i dovedu ukrajince i zapad pred svršen čin.

  8. A dje je odje pravo ime i prezime pilota? Kad neki americki oficir nesto kritikuje u medijima onda mu objave puno ime i prezime i cin u vojci. A kako to ovome samo neki nazovi nadimak 🤣🤣🤣!

      • Jer si to naucio dok si gledao zadrugu? Ne znam sto da ti odgovorim za ovo “milogorac” ali to vise pokazuje tvoj karakter! Takvi Srbi ka ti su nas naterali da se odvojimo od Srbije, jer takvi Srbi ka ti mrze i svog komsiju i pokvareni su i ljubomorni na sve druge! Sto reci pa takvi Srbi ka ti Srbe s Kosova nazivate “Siptarima”, pa me i ne cudi sto nas mrzite

  9. Samo da vi recem da su slucajno NATO avioni 99-e godine leteli ovako nisko kao sto lete Suhoji u Ukrajini, pa nasi bi ih obarali ko kruske, a Rusi posle 24 godina lete na mnogo nizim visinama. A razlog zasto lete nisko je jer nemaju savremene vodjene bombe i rakete da gadjaju sa velikih visina

    • Razlog zasto Rusi i Ukrainci lete nisko je iskljucivo zbog PVO sistema. Vidio bih ja NATO da krene na zemlju velicine Ukraine andanga dole ceka ono sto Ruse ceka. Plus sto su sve dobili od zapada.

    • E moj genijalac… Da je Srbija imala 99 pvo kao Ukrajina, ne bi je ni napali 99. Ameri nikad nikog nisu napali sa približno jakom pvo, ne lete visoko zbog jake pvo jer su izloženi radarima na visini i zato lete nisko. A inace nemaju rusi ništa, samo imaju hipersonicne rakete koje amerima nikako da polete, al et rusi su zaostali u svemu, pa vi ste pored svojih očiju coravi ili ne želite da vidite… Ma da tako razmišljaju svi ovi uobraženi zapadni papci pa svaki put kad se zalete na ruje ostanu bez zubi… Sta ćeš uporni su…

    • Ne lupaj brate gluposti. Otkad ste kleknuli Natou, zaboravili ste da za nesto treba imati muda. E to brate moj, neces naci u Nato avijaciji.

    • Jado…ne vodi brigu o rusofilima i Rusiji…idi lizi supak svojim voljenim gazdama i razmisljaj kud ces i sta ces kad ti gazde pobegnu od tebe..picko izdajnicka

  10. F 35 najvece govno od aviona koje su ameri napravili ako neverujete slusajte americke generale kako seru po toj kanti taj da nesto valja nebi oni odmah pravili drugi avion a ovaj jos nisu ni razradili

  11. Ovo cak ni Sputnjik ni svi drugi ruski mediji nisu preneli a vi ste preneli. Smanjuj ribu odose deca hahahaha. Pa vidim kako su se Suhoji proslavili u Ukrajini pa sad rasturili i avion 5-e generacije

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version