Naslovna Novosti Ruska vojska odbila novi talas ukrajinskih napada u Zaporožju, Donjecku

Ruska vojska odbila novi talas ukrajinskih napada u Zaporožju, Donjecku

1
i pored 7.500 zrtava za 10 dana kijev ne odustaje kontraofanziva u punom jeku tek predstoji
kontraofanziva ilustraija
google news

Ruska vojska je odbila novi talas ukrajinskih napada u sektorima Donjeck, Krasni Liman, Južni Donjeck i Zaporožje, saopštilo je 25. juna rusko Ministarstvo odbrane.

Ministarstvo je u saopštenju navelo da je ruska grupa snaga Jug odbila deset napada kijevskih snaga u pravcu Donjecka, u blizini oblasti Orehovo-Vasilevka, Kurdjumovka, Jagodnoje, Zaliznjanskoe i Dubovo-Vasilevka. Četiri druga ukrajinska napada odbijena su u blizini Krasnogorovke, Avdejevke, Marijnke i Pervomajskog.

Tokom borbi uništeno je do 430 ukrajinskih vojnika, 11 borbenih vozila pešadije, sedam visokomobilnih vozila, tri kamioneta i jedna haubica D-30, saopštilo je rusko ministarstvo.

Pored toga, gađano je i uništeno skladište municije 110. mehanizovane brigade koje se nalazi u blizini Avdejevke.

U međuvremenu, u pravcu Krasnog Limana, grupa snaga ruskog centra odbila je napade u blizini Jampolovke, Karamazinovke i Červone Dibrove.

Vazdušni i artiljerijski udari bili su usmereni na jedinice 63. i 67. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine i 15. puka Nacionalne garde Ukrajine kod Nevskog, Crvenoj Dibrovi i Kuzmina. Dve ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe su takođe neutralisane u blizini šume Serebrjanski.

Ministarstvo je saopštilo da su gubici Ukrajine u ovim neuspelim napadima iznosili 130 vojnika, tri borbena oklopna vozila, dva kamioneta, jednu samohodnu haubicu Gvozdika i dve haubice D-20. Štaviše, tri ukrajinska vojnika su se predala.

Štaviše, dva napada 128. brigade teritorijalne odbrane koja su se dogodila u blizini Prijutnoje odbila je ruska grupa snaga Vostok u pravcu južnog Donjecka kod vrha Vremevka.

Na pravcu Zaporožja, napad jedinica 47. mehanizovane brigade Tvas odbijen kod Rabotina. Štaviše, operativno-taktička i jurišna avijacija je nanela udare na skupove ljudstva i tehnike u blizini Orehova i Novodanilovke.

Ukupni gubici kijevskih snaga na ovim pravcima iznosili su 170 vojnika, jedan tenk, četiri borbena oklopna vozila, tri motorna vozila, dve haubice Msta-B i jedna haubica D-30. Pored toga, u blizini Kušuguma uništeno je skladište municije 65. mehanizovane brigade.

Situacija u drugim pravcima, navodi se u saopštenju ruskog MO:

U pravcu Kupjanska, Operativno-taktička i Armijska avijacija i artiljerija Grupe snaga „Zapad“ naneli su vatrenu štetu ljudstvu i vojnoj tehnici Oružanih snaga Ukrajine u blizini Krasnoje Pervoje, Novomlinska, Kotljarovke i Masjutovke (regija Harkov). Eliminisano je do 25 ukrajinskih vojnika i dva kamioneta.

U pravcu Hersona tokom dana eliminisano je preko 50 ukrajinskih vojnika, dva motorna vozila i jedan artiljerijski sistem američke proizvodnje M777.

Pored toga, uništeno je skladište municije 126. brigade Teritorijalne odbrane u blizini Kazackog (Hersonska oblast).

Operativno-taktička i vojna avijacija, raketne trupe i artiljerija Grupe snaga Rusije su tokom dana angažovale 108 artiljerijskih jedinica AFU na vatrenim položajima, ljudstvu i vojnoj tehnici u 137 područja.

Štaviše, u blizini Ogurcova (regija Harkov) uništeno je skladište municije 60. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine.

Ruski sistemi PVO su tokom dana presreli jednu taktičku raketu Točka-U i jedan projektil MLRS HIMARS.

Štaviše, četiri ukrajinske bespilotne letelice su oborene u blizini Kolomjičihe (Luganska Narodna Republika), Soledara, Bahmutskog i Novopetrikovke (Donjecka Narodna Republika).

kontraofanziva ilustracija
kontraofanziva ilustracija

Ukupno 444 aviona i 240 helikoptera, 4.779 bespilotnih letelica, 426 raketnih sistema PVO, 10.348 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 1.131 borbeno vozilo opremljeno MLRS, 5.228 poljskih artiljerijskih topova, kao i specijalnih vojnih topova17 i oprema je uništena tokom specijalne vojne operacije.

Rusko Ministarstvo odbrane je takođe objavilo video snimke koji dokumentuju nedavne operacije artiljeraca, kao i udare jurišnih helikoptera.

Dan ranije, ukrajinski zvaničnici najavili su početak novog talasa napada na rusku vojsku preko linije fronta. Napadi su očigledno izgubili zamah i kijevske snage nisu uspele da napreduju ni u jednom pravcu.

Uprkos velikim gubicima, kijevske snage se bore da ostvare bilo kakav značajan napredak na bojnom polju od pokretanja kontraofanzive 4. juna

1 KOMENTAR

  1. Sajt je oruzjeonline pa mislim da o ljudskim zrtvama, slava im, ne treba govoriti, to je najtragicniji podatak i rezultat ljudskog bezumlja zvanog rat. Svima nam je jasno da kad strada tenk, da ima zrtava i medju poslugom, isto je i za sve ostala artiljerijska oruzja. Do skoro su sve vesti bile bez tog podatka, pa bih molio da se nastavi sa tim izvestavanjem o stradaloj tehnici.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version