Naslovna Novosti Šojgu preti bombardovanjem Zapadnih centara odlučivanja u Ukrajini zbog Storm Shadow i...

Šojgu preti bombardovanjem Zapadnih centara odlučivanja u Ukrajini zbog Storm Shadow i HIMARS napada na rusku teritoriju

2
storm shadow 1
storm shadow 1
google news

Ministar odbrane Ruske Federacije, general armije Sergej Šojgu, najavio je pokušaje ofanzivnih operacija ukrajinskih trupa na južno-donjeckom, zaporoškom i donjeckom pravcu. Prema njegovim rečima, u ovim operacijama su uključene velike količine zapadnog naoružanja, kao i elitne vojne jedinice Ukrajine, čije su osoblje obučavali specijalisti NATO.

„Oružane snage Ukrajine su od 4. juna izvršile 263 napada na položaje ruskih trupa. Međutim, zahvaljujući profesionalizmu i hrabrosti naših vojnika, svi ovi napadi su odbijeni i neprijatelj nije postigao svoje ciljeve“, rekao je Šojgu.

Ministar je takođe izrazio zabrinutost zbog mogućih planova rukovodstva Ukrajine da nanese udare na teritoriju Ruske Federacije, uključujući Krim, koristeći raketne sisteme Himars i Storm Shadow.

„Upotreba ovih raketnih sistema van zone specijalne vojne operacije, u suštini, značiće direktno uključivanje zemalja poput SAD i Velike Britanije u sukob. To će zauzvrat povlačiti trenutne uzvratne udare na centre odlučivanja na teritoriji Ukrajine“, naglasio je ruski ministar odbrane.

nato awacs nadzorni avion parkiran je u 90. vazdusnoj bazi rumunskog vazduhoplovstva u otopeni ilfov rumunija 17. januar 2023. inkuam photosoctav ganea preko reuters a
nato awacs nadzorni avion parkiran je u 90. vazdusnoj bazi rumunskog vazduhoplovstva u otopeni ilfov rumunija 17. januar 2023. inkuam photosoctav ganea preko reuters a

Iako Šojgu nije kategorički rekao da će Rusija napasti zapadne centre odlučivanja, već je samo rekao „centre odlučivanja na teritoriji Ukrajine“, takođe nije precizirao čiji centri za donošenje odluka.

Imajući u vidu kontekst, može se sa pretpostaviti da je upozorenje upućeno nacijama koje su spremne da se direktno uključe u sukob.

Rusija je u prošlosti najmanje tri puta udarila ukrajinske centre za donošenje odluka. Najnoviji udar se dogodio 16. juna, kada je rusko ministarstvo odbrane izjavilo: „…ruske oružane snage su pokrenule grupni udar velike preciznosti na moru i vazduhu velikog dometa protiv jednog od centara odlučivanja Oružanih snaga Ukrajine. „Cilj napada je postignut. Dodeljeni cilj je neutralisan.”

Ranije, 29. maja, Rusija je udarila u Glavno obaveštajno upravu ukrajinskog ministarstva odbrane u Kijevu i teško ranila njenog šefa Kirila Budanova, što Ukrajina negira.

Kada pogađa centre za donošenje odluka, koji se nalaze duboko pod zemljom, Rusija obično koristi više hipersoničnih projektila „Kindžal“ ili „Iskander-M“ da prvo oslabi metu, a zatim je uništi.

kindzal kh 47m2
kindzal H-47M2

Ruski predsednik Vladimir Putin je u svojoj nedavnoj interakciji sa ruskim medijima osvrnuo se na udar na Glavnu obaveštajnu upravu.

Jasno je da je današnja izjava generala Šojgua upozorila na uspon na lestvici eskalacije kako bi odvratio Ukrajinu i njene zapadne pristalice od napada na rusku teritoriju.

Centri za donošenje odluka SAD/NATO

Kontekst i formulacija izjave generala Šojgua bi implicirali – centre odlučivanja uključene u HIMARS i Storm Shadow na teritoriji Rusije. Drugim rečima, centri za donošenje odluka sa osobljem SAD/NATO-a.

HIMARS i Storm Shadow napadi uvek uključuju američko/britansko osoblje na terenu u Ukrajini, osim vojnog osoblja SAD/NATO-a na špijunskim sredstvima kao što su AWACS i RC-135. Kada se informacije o ciljanju dobijaju putem bespilotnih letelica, napadi takođe uključuju američko/NATO osoblje sa sedištem u zemljama NATO-a i SAD.

Rusija verovatno preti da će napasti zapadno osoblje koje se nalazi u Ukrajini, za koje se smatra da vodi rat protiv Rusije.

ATACMS dometa 300 km

Verovatno je i da je današnje upozorenje generala Šojgua bilo podstaknuto izveštajima da bi SAD mogle da isporuče Ukrajini precizno navođene rakete ATACMS, dometa 300 km, adekvatnih za upotrebu iz HIMARS sistema.

Američki Kongres je predložio da se izdvoji 80 miliona dolara za nabavku ATACMS-a za Oružane snage Ukrajine u zakonu o fiskalnoj politici odbrane za 2024. godinu.

Ukrajina bi mogla da koristi ATACMS za gađanje ciljeva duboko unutar ruske teritorije.

Uprkos tome što je Ukrajina snabdevena nekim od najboljih sistema naoružanja, uprkos što su ukrajinske snage obučavane prema standardima NATO-a i uprkos što se Ukrajinom dele obaveštajni podaci i informacije o ciljevima dobijeni putem vazduhoplovnih i svemirskih sredstava, Zapad nastavlja da tvrdi da nije u ratu sa Rusijom.

mgm 140 atacms
mgm-140 atacms

Do sada je Bajdenova administracija izražavala zabrinutost zbog iscrpljivanja svojih ograničenih američkih ATACMS zaliha, kao i verovatne eskalacije koja je rezultat prenosa ATACMS-a u Ukrajinu.

Ukrajinska vojna komanda je do sada koristila rakete Storm Shadow samo na teritorijama DNR i LNR. Međutim, Kijev nikada nije bio stidljiv u želji da udari Krim britanskim projektilima.

Onog dana kada zapadno oružje počne da udara na rusku teritoriju, Rusija bi imala opravdanje da napadne zapadne interese u Ukrajini. Zaista, moglo bi biti da general Šojgu upozorava na napade na centre za donošenje odluka SAD/NATO u Ukrajini, uključujući ambasade i centre za vezu.

Zanimljivo je da zapadni mediji izgleda umanjuju upozorenje generala Šojgusa o „neposrednim udarima odmazde“.

FT, na primer, citira generala Šojgua koji je rekao: „[Ovakva] upotreba ovih projektila . . . značiće punu umešanost SAD i Velike Britanije u sukob i podrazumevaće hitne udare na [vladine lokacije] na teritoriji Ukrajine.

ukrajinski su 24 sa raketom storm shadow
ukrajinski su 24 sa raketom storm shadow

Činjenica da zapadni mediji umanjuju upozorenje generala Šojgua dobar je pokazatelj da upozorenje nije beznačajna verbika. Ne smemo da zaboravimo ni da niko u ovom sukobu nikome još nije objavio rat i čini se da svim stranama to odgovara.

2 KOMENTARA

  1. Rusija u prvom udaru treba da uništi Engleske i Francuske podmornice koje su osnovni nosioci nuklearnog udara ove dvije države. Ni Engleska niti Francuska zvanično nemaju nuklearnog oružja kopnenog baziranja. Tih podmornica ukupno ima 6. Tek posllije toga može nešto planirati u vezi napada na Evropu i njene centre.

  2. Русија нема избора,НАТО је посредно у рату са Русијом и она то мора упозоравајући бомбардовањем команде у Бриселу да неутралише.Пројектил и Енглеској у ненасељених територији исто. Немачки Бундестаг.Све чланице су легалне мете руских пројектила.Погибија недужних Украјинаца се мора зауставити.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version