Naslovna Novosti Kijev regrupiše snage i pokreće novi napad na sektor Južnog Donjecka

Kijev regrupiše snage i pokreće novi napad na sektor Južnog Donjecka

0
napusteni amx 10rc u pravcu ugledara
napusteni amx 10rc u pravcu ugledara
google news

Kijevske snage su pokrenule novi pokušaj napredovanja u sektoru Južnog Donjecka. Napad se odvija u pravcu sela Novodonjecko, zapadno od grada Ugledara.

Nakon ne preterano uspešnog prethodnog napredovanja, podržanog velikim brojem teške vojne opreme, centri odlučivanja u Kijevu izgleda ponovo ažuriraju svoju „strategiju“.

„NATO standardi“ su ponovo odbačeni i čini se da Kijev koristi veliki broj pešadije kao glavnu snagu napada.

„Neprijatelj je odlučio da promeni taktiku. Umesto oklopnog stada koji po broju skoro prevazilazi broj branilaca Novodonjecka, on se kreće na lakim oklopima što bliže selu, raspoređuje pešadiju namenjenu za juriš i vraća oklop za nove grupe pešadije. Pa nije ovo kontrabaterija – dakle, naša artiljerija stiže do neprijateljske pešadije, porazi je i uočava se sledeća slika: neko se probija na periferiju kuća, neko ostaje da leži u polju, a neko počinje da trcati. Kada već pobegnu nazad na pristojnu udaljenost, oklop se odmah pomera, tovari ih i ponovo u borbu“, napisao je zamenik načelnika Glavne uprave ruske garde za DNR Aleksandar Hodakovski na svom Telegram kanalu.

Čitajući ovakve izjave stiče se utisak da Kijevu ne nedostaje ljudstvo, dok se vojna oprema koju je isporučio NATO smatra vrednom imovinom (a može izazvati neke PR neuspehe ako se uništenje zabeleži kamerom).

U međuvremenu, rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da su ruske snage odbile pokušaj kijevskog režima da povrati pozicije koje su izgubili u sektoru Krasnog Limana.

Izveštaj pres centra načelnika Grupe snaga Centar:

  • Jutarnji avioni Su-25 Grupe snaga Centar izveli su raketne udare na tri grupe 81. aeromobilne brigade Oružanih snaga Ukrajine, koje su pokušale da povrate izgubljene položaje u pravcu Krasnog Limana.
  • U pravcu Svatovska, artiljerijska vatra Grupe snaga Centar pogodila je položaje 66. mehanizacije brigade Oružanih snaga Ukrajine.
  • U toku protivbaterijske borbe uništena su dva topa D-30 i Msta-B, kao i četiri ukrajinska kamiona za snabdevanje municijom.
  • Raketni sistemi zemlja-zemlja uništili su bespilotne letelice i projektil HIMARS MLRS kod Novovodjanoja.
  • Posade aviona Su-34 bombardovale su skladište municije, komandnu i osmatračnicu kao i šest ukrajisnkih uporišta u blizini Petrovskog, Nevskog i Torskog.

Prvi dani široko promovisane ukrajinske „kontraofanzive“ nisu doveli do značajnih rezultata za kijevski režim, prema informacijama sa ruske strane. Ukrajinci se idalje drže dogovora da se niko od čelnika ne oglašava, tako da njihovu stranu ne možemo da prenesemo.

Međutim, bitka se nastavlja, a narednih dana se očekuju aktivnija ofanzivna dejstva Ukrajinaca.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version