Naslovna Novosti Dignuta u vazduh brana Dnjepar u Novoj Kahovki u Hersonskoj oblasti

Dignuta u vazduh brana Dnjepar u Novoj Kahovki u Hersonskoj oblasti

0
nova kahovka
nova kahovka
google news

Oko dva sata iza ponoći minirano je svih šest propusta na brani Nova Kahovka.

Centar za stratešku komunikaciju i bezbednost informacija pri Ministarstvu kulture Ukrajine objavio je video snimak hidroelektrane Nova Kahovka za koju tvrde da su digli u vazduh ruski okupatori.

S druge strane, lokalne vlasti koje je postavila Rusija izjavile su da je brana hidroelektrane Kahovka, koja se nalazi u delu koji su zauzele ruske snage u oblasti Herson, delimično uništena „višestrukim udarima“ Ukrajinaca.

Prema ukrajinskim izvorima branu je minirala 205. motostreljačka brigada. Udari po brani traju još od jeseni 2022. godine i Moskva je uglavnom tvrdila da su za to krivi Ukrajinci koji su pokušavali da rušenjem brane izazovu velike poplave koje bi sprečile napredovanje Rusa.

Ceo sistem akumulacije sa branom je važan i zbog toga što se iz njega vodom za hlađenje napajaju reaktori atomske centrale Zaporožje ali i Krim pijaćom vodom. Trenutno obe strane se međusobno optužuju za jednu vrstu ekološke katastrofe ali je verovatniji scenario u kome ovaj put ruske snage ne isti način pokušavaju da zadrže ukrajinsku ofanzivu.

Nejasno je šta se tačno dogodilo Ukrajini, a njeni zapadni saveznici krive Rusiju. Neki ruski izvori krive Ukrajinu. Postoji i treća alternativa. Brana je mogla biti oštećena od ranijih eksplozija.

Ukrajina je dala sve od sebe tokom ofanzive u Hersonu da preseče put na vrhu brane uz pomoć raketnih udara, a brana je tada možda imala strukturnu štetu. Ranije ove godine Ukrajina je zatvorila rezervoare severnije na Dnjepru i neki stručnjaci su smatrali da bi to trebalo da snizi nivo vode u rezervoaru kako bi se olakšale ofanzivne operacije. Međutim kasnije je Ukrajina otvorila vodu. Akumulacija se puni ovom vodom i vrši pritisak na branu Nova Kahovka.

Neki tvrde da trenutno nema razloga da Rusija digne branu u vazduh jer će voda koja teče na jug uglavnom preliti rusku levu istočnu stranu reke (pogledajte mape pre i posle) i tamošnja ruska utvrđenja.

pre poplave dnjepar
pre poplave dnjepar

Dakle, postojeće alternative su ili da je ukrajinska strana uništila branu, ali da nisu primećene velike eksplozije, u pripremi za letnju ofanzivu, ili da se brana srušila pod pritiskom vode zbog oštećenja konstrukcije.

nakon poplave dnjepar
nakon poplave dnjepar

Brana nastavlja da se urušava u delovima i nivo vode u rezervoaru ponire sa 15 cm na svaki sat. Za sada nema problema sa hlađenjem Zaporoške nuklearne elektrane (ZNPP). Ali možda će morati da se zatvori ako hlađenje postane problem.

Vodosnabdevanje Krima može biti ugroženo. Kanal za Krim počinje severno od brane i može biti zatvoren ako nivo vode u rezervoaru postane nizak. Mali rezervoari duž kanala takođe su popunjeni do 80 odsto.

Snabdevanje električnom energijom može postati veliki problem u velikim delovima Ukrajine, kako na teritoriji pod kontrolom Ukrajine, tako i na teritoriji pod kontrolom Rusije, ako se i HE Nova Kahovka i nuklearna elektrana Zaporožje stave van funkcije.

Ukrajinska ekonomija će takođe biti pogođena pošto je Ukrajina mogla do sada da izvozi višak električne energije u Evropu, što će od sada biti nemoguće.

Ako ukrajinska strana zatvori brane severno od rezervoara, nivoi vode u rezervoaru mogu pasti veoma niski. To će znatno olakšati napad na rezervoar, ali prvo oslobođeno dno mora da se osuši, inače će biti teško da prođe bilo šta drugo osim veoma lakih pešadijskih jedinica.

Južno od brane će olakšati ukrajinski napad jer će ruske odbrambene linije biti uništene, ali će neko vreme levi istočni bek biti izliven, a Dnjepar mnogo širi. Ovo će otežati izgradnju mostova i premeštanje teške opreme preko reke.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version