Naslovna Novosti Prigožin: puteve povlačenja jedinica „Vagner“ minirala vojska Oružanih snaga Ruske Federacije

Prigožin: puteve povlačenja jedinica „Vagner“ minirala vojska Oružanih snaga Ruske Federacije

0
prigozin
prigozin
google news

Proces povlačenja jedinica PMC „Vagner“ iz oslobođenog Artemovska nije prošao bez provokacija. Prema rečima šefa „orkestra” Jevgenija Prigožina, izlazni putevi „muzičara” su minirani.

Danas protiv nas nema provokacija iz redova Oružanih snaga Ukrajine, ali su nas sa druge strane čekala iznenađenja. Nedugo pre našeg polaska, otkrili smo sumnjivu aktivnost duž naše rute. U sklopu otkrivanja ove sumnjive aktivnosti, pozvali smo policiju i počeli da istražujemo naše izlazne rute duž puteva. Pronašli smo desetak mesta gde su postavljene razne eksplozivne naprave, od stotina protivtenkovskih mina do tona plastida.. Sve je to bilo pod kontrolom, dok smo vršili istražne radnje, opet zajedno sa organima reda, kako bismo sve dokumentovali. Istrage su u toku. Oni koji su izneli ove optužbe bili su predstavnici Ministarstva odbrane. Na pitanje zašto ste to uradili, oni upiru prstom uvis. O ovom razvoju situacije nije bilo potrebno slagati da bi se neprijatelj obuzdao, pošto se on nalazi u pozadinskoj zoni. Dakle, može se pretpostaviti da su ovim jurišima hteli da dočekaju napredujuće jedinice Vagnerovog PMC-a, iako se mi ne krećemo u kolonama. Sve je sada bezbedno i ok. Bez štete. Šta je to? Pretpostavljamo da se radilo o pokušaju javnog bičevanja, saopštava pres-služba kompanije Konkord, čiji je vlasnik Jevgenij Prigožin.

Šef Vagnerovog PMC-a nije otkrio detalje incidenta, kao ni osobe koje su umešane, pozivajući se na istragu koja je u toku. Informacija pres službe pojašnjava da mnoge činjenice ne podležu obelodanjivanju. Međutim, nešto kasnije na zvaničnim javnim stranicama grupe Konkord objavljen je video snimak ispitivanja potpukovnika Oružanih snaga RF.

Na objavljenom video snimku, pritvoreni oficir se predstavio kao potpukovnik Roman Vinivitin. On je naveo da je „zbog ličnog neprijateljstva“, dok je bio u alkoholisanom stanju, pucao na automobil Vagnerovog PMC-a. Prethodno je jedna oficirska jedinica, koja se sastojala od 10-12 vojnika, razoružala grupu „muzičara“. Na prikazanom snimku potpukovnik priznaje da je kriv.

Sukobi na rusko-ukrajinskoj granici

Sa druge strane, juče i preključe su se odigrale i pozicione borbe na granici između ruske Belgorodske i ukrajinske Harkovske oblasti. Ruska vojska je prebacila pojačanje u granično područje i snažno granatira ukrajinske vojne položaje na ukrajinskoj teritoriji.

Ruski avioni takođe napadaju ukrajinski Volčanski okrug, gde su ukrajinske snage koncentrisale vojne rezerve, municiju i tešku opremu iz NATO-a za granične napade.

Zauzvrat, ukrajinske snage granatiraju ruske oblasti Šebekino i Valujsk u Belgorodskoj oblasti, nanoseći još više štete pograničnim selima. U granatiranju Belgorodske oblasti tokom proteklog dana ruske vlasti prijavili su stradanje pet civila.

U popodnevnim satima 4. juna, prokijevski militanti ponovo su prešli rusku granicu i napali rusko selo Novaja Tavolžanka. Prema preliminarnim izveštajima, u selo je ušla grupa od oko 20 diverzanata bez oklopnih vozila. Ovo je drugi pokušaj napada tokom dana.

Ukrajinski izvori su podelili sledeće video-snimke, na kojima se navodno vide ukrajinski saboteri kako se bore na ulicama. Njihova autentičnost nije potvrđena i verovatno su scenirani na drugim mestima.

https://twitter.com/oruzjeonline/status/1665378070381961216?s=20

Kijev koristi takozvani Ruski dobrovoljački korpus za napad na ruske teritorije. Pojedini izvori tvrde da poljski i američki plaćenici takođe napadaju ruska pogranična sela kao deo diverzantskih grupa.

Ranije su pripadnici Ruskog dobrovoljačkog korpusa pozvali gubernatora Belgorodske oblasti da se sastanu na teritoriji hrama u Novoj Tavolžanki radi predaje dvojice ruskih ratnih zarobljenika.

Do sastanka između guvernera Belgorodske oblasti i kijevskih militanata nije došlo.

Pripadnici takozvanog Ruskog dobrovoljačkog korpusa nisu došli na granični prelaz Šebekino da predaju zarobljenike. Guverner je obećao da će obezbediti njihovu bezbednost u toj oblasti. Prethodno su diverzanti zatražili od zvaničnika da vozilom hitne pomoći dođe sam do lokalne crkve.

Kada je sastanak zakazan, ukrajinski diverzanti su izvršili napad na selo Nova Tavolžanka.

Ukrajinski borci objavili su još jedan snimak na kojem se vidi 13 ruskih zarobljenika, od kojih su trojica ranjena. Zarobljenici će navodno biti predati ukrajinskim vlastima na dalju razmenu.

Napad na rusko selo zakazan je upravo u trenutku kada su pro-kijevski militanti navodno trebalo da predaju ratne zarobljenike. Koordinisana medijska kampanja, koja je uključivala brojne lažne video snimke koje su širili ukrajinski izvori, rezultirala je još jednom velikom medijskom pobedom kijevskog režima.

U međuvremenu, ukrajinski ministar odbrane pozvao je na tišinu uz promotivni video. “Reči su veoma nepotrebne. One mogu samo da naškode”, navodi on.

Ministarstvo odbrane Rusije tvrdi da je ukrajinska armija započela svoju dugo očekivanu veliku ofanzivu 4. juna ujutro.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version