Naslovna Novosti Kineski lovac J-16 oštro presekao put američkiom špijunskom avionu RC-135

Kineski lovac J-16 oštro presekao put američkiom špijunskom avionu RC-135

1
kineski lovac j 16 ostro presekao put americkiom spijunskom rc 135
kineski lovac j 16 ostro presekao put americkiom spijunskom rc 135
google news

Vojska SAD objavila je video koji demonstrira „interakciju“ između lovca J-16 kineske narodnooslobodilačke armije (baziranog na ruskom Su-27) i američkog izviđačkog aviona Boeing RC-135 iznad južnog kineskog mora.

Na snimku se vidi kako kineski ratni avion izvodi seriju “nepotrebno agresivnih manevara” u blizini američkog izviđačkog vozila, što se doživljava kao pokušaj zastrašivanja posade.

Prema američkom vazduhoplovstvu, njihova letelica je bila u rutinskoj izviđačkoj misiji u međunarodnom vazdušnom prostoru kada joj se približio kineski borbeni avion. Neočekivano i bez upozorenja, J-16 je počeo da izvodi seriju agresivnih manevara.

Takav opasan manevar poznat je u pilotskim krugovima kao „rezanje nosa“. Ovaj manevar nije prvi put da neko izvodi, već je česta pojava. Ruski piloti takođe imaju običaj da uvežbavaju takva opasna presretanja, čiji manevri zapravo ne garantuju bezbednost ni pilotske posade ni opreme.

Pentagon je potvrdio autentičnost snimka, opisujući presretanje kao opasno. Ministarstvo odbrane SAD saopštilo je da njihov avion RC-135 leti u međunarodnom vazdušnom prostoru.

Zvuk u kokpitu je isključen. Iz Pentagona nije bilo zvanične informacije o razlogu za gašenja zvuka razgovora u kabini. Zapadni i istočni blogeri sugerišu da „komentari“ u pilotskoj kabini nisu ućutkani zbog „tajne komunikacije“, već zbog vulgarnosti ili straha pilota.

Međutim, ostaje pitanje šta je američka vojna letelica radila u blizini granica Kine, pošto je Peking prethodno upozorio Vašington na spremnost da adekvatno odgovori na bilo kakve provokacije. Kina tek treba da komentariše situaciju.

Slični incidenti nisu retkost

Možda je najopasniji sličan manevar dogodio se u decembru prošle godine. Tada je kineski borbeni avion prošao na nekoliko metara od američkog aviona.

Prema više američkih medija, kineski borbeni avion J-11 sa četiri rakete vazduh-vazduh presreo je američki patrolni avion P-8 Posejdon iznad Južnog kineskog mora 24. februara.

Incident se dogodio dok su novinari američkih medija bili u američkom avionu u misiji nadzora u Južnom kineskom moru. U izveštajima se navodi da je američki pomorski patrolni avion P-8 Posejdon bio u senci kineskih borbenih aviona J-11 duže od sat vremena.

J-16

Šenjang J-16 je kineski dvomotorni lovac razvijen na osnovu J-11, koji je usvari kineska modifikovana verzija sovjetskog Su-27. Kina je počela proizvodnju J-16 još 2012 godine, a zvanično predstavila tri godine kasnije. Kinea raspolaže sa preko 240 lovaca ovog tipa.

J-16 je lovac sa dva sedišta čija se pogonska jedinica sastoji od dva turboventilatora sa naknadnim sagorevanjem Sheniang VS-10B, 135 kN sa naknadnim sagorevanjem.

shenyang j 16
Shenyang J-16

Lovac je naoružan jednim topom kalibra 30 mm za blisku vazdušnu borbu ili nisko letenje. Na avionu postoji 12 fiksnih tačaka za pričvršćivanje oružja. J-16 je naoružan standardnim nizom oružja, kao što su rakete vazduh-vazduh, vazduh-zemlja, vazduh-brod, kliznim i bombama slobodnog pada.

RC-135

RC-135 je izviđački avion iz doba Hladnog rata koji je razvio Boing koji je poslednjih decenija pretrpeo mnoge modifikacije.

Još uvek je u službi vazdušnih snaga Sjedinjenih Država. Izgrađene su 32 jedinice, a pored Sjedinjenih Država njime upravlja i Kraljevsko vazduhoplovstvo Velike Britanije.

Avion ima na desetine varijanti prema svojoj modifikaciji i misiji koju treba da obavi. Njime upravlja posada od četiri – dva pilota i dva navigatora.

boeing rc 135
boeing rc 135

Ovaj avion u letu prevozi između 21 i 27 oficira i vojnika koji su angažovani sa obaveštajnim operaterima. Samo 14 oficira i vojnika izviđaju iz aviona, ostali su inženjeri u avionu.

RC-135 se koristi za špijuniranje Rusije i Kine

RC-135 ima sofisticirane elektronske, komunikacione i signalne obaveštajne mogućnosti presretanja i analize. U Evropi ga Sjedinjene Države koriste za geolociranje i analizu emisija ruskih radara, komunikacionih čvorova, sistema za elektronsko ratovanje i drugih predajnika.

RC-135V/V su rutinski leteli u vazduhu oko ukrajinske granice od početka rata u februaru 2022. Veruje se da su korišćeni za prikupljanje informacija o ciljevima za isporučenu američku raketu AGM-88 (HARM).

Na osnovu podataka o praćenju letova, RC-135 je navodno korišćen i tokom posete predsednice SAD Nensi Pelosi Tajvanu.

Verzija RC-135S je specijalizovana za merenja i signalne podatke i ima različite elektro-optičke instrumente za posmatranje letova balističkih projektila na velikim udaljenostima, dakle praćenje kineskih ili severnokorejskih raketnih testova.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version