Naslovna Novosti Izvesna količina američkih oklopnih vozila Stryker isporučenih Ukrajini navodno neispavna?

Izvesna količina američkih oklopnih vozila Stryker isporučenih Ukrajini navodno neispavna?

1
stryker
stryker
google news

Ukrajinski frontovi još čekaju obećanu kontraofanzivu Oružanih snaga Ukrajine (OSU). Posle višemesečnog vojnog snabdevanja sa Zapada, obuke u zemljama NATO-a, grupaciju ukrajinske vojske na glavnom pravcu ofanzive činiće profesionalne jedinice naoružane zapadnom vojnom opremom.

Početkom maja 82. desantna jurišna brigada oružanih snaga Ukrajine završila je borbenu koordinaciju i opremljena je dodatnim zapadnim vozilima. Ova borbena jedinica je dobila nemačka borbena vozila pešadije Marder, američka oklopna vozila M1126 Stryker i glavne borbene tenkove britanske Challenger.

Istovremeno, primećene su kolone borbenih vozila pešadije Bradley, koja su namenjena 47. brigadi OSU, kako se kreću ka ukrajinskom frontu. 47. brigada je formirana pre godinu dana i smatra se elitom ukrajinske vojske.

Očekuje se da će se ove vojne jedinice, obučene i naoružane od strane zemalja NATO-a, pridružiti glavnoj udarnoj grupi ukrajinskih trupa u predstojećoj ofanzivi.

Krajem aprila, konvoj oklopnih borbenih vozila američke proizvodnje Stryker primećen je u Rumuniji blizu granice sa Ukrajinom.

Nove ukrajinske jedinice i zapadna oprema stavljene su u front pre nekoliko nedelja, ali bilo kakve ofanzivne operacije velikih razmera OSU tek treba da se izvedu.

S jedne strane, upravo u vreme kada su se očekivali ukrajinski napadi, ruske snage su započele produženi talas masovnih udara bespilotnih letelica i raketa u svim regionima pod kontrolom Kijeva.

Kao rezultat toga, uništena su mnoga skladišta i vojni objekti koji se nalaze na putevima zapadne tehnike na teritoriji Ukrajine, kao i u neposrednoj blizini fronta, gde ukrajinska vojska gomila snage.

Zauzvrat, kijevski režim traži sve više oružja, koje je navodno još uvek nedovoljno za ofanzivna dejstva. Verovatno jedan od problema leži u zapadnom oružju, ali ne u njihovoj količini, već u kvalitetu.

sudarili se stryker i maxxpro
U martu se dogodio incident na putu u Nemačkoj. U saobraćajnoj nesreći oštećeni su oklopni transporter Stryker i oklopno vozilo američke proizvodnje International MaXXPro.

U martu ove godine otkriveno je da će ukrajinske trupe biti naoružane američkim oklopnim transporterima Stryker. Strajkeri bi trebalo da ojačaju kontraofanzivni potencijal OSU.

Međutim, spekuliše se da su vozila koja su poslata u Ukrajinu imala brojne kvarove. Prema nezvaničnim izvorima sa fronta, 70 odsto Strajkera ​​u jednoj od jedinica vazdušno-desantnih trupa Ukrajine ne može u potpunosti da učestvuje u borbenim dejstvima.

Od 68 vozila, 52 su navodno u neispravnom stanju, tvrde ruski izvori. Konkretno, Stryker ima veliki broj kvarova vezanih za elektroniku i šasiju.

Ukrajinski vojnici se navodno žale na nefunkcionisanje pumpi za gorivo, komunikacionih sistema, snabdevanja azotom itd. Pored tehničkih kvarova, ukrajinske snage nisu u mogućnosti da u potpunosti servisiraju američka vozila.

M1126 Stryker ukratko

Stryker, koji je razvio General Dynamics Land Systems-Canada za američku vojsku, može da obezbedi zaštićeni transport za dve posade i pešadijski odred od devet ljudi.

Sa pogonom 8×8 vozilo je teško 19 tona, a sa dodatim keramičkim oklopom pruža sveobuhvatnu zaštitu od 14,5×114 mm. Može biti naoružan daljinski upravljanom oružanom stanicom Protector sa mitraljezom 12,7 mm M2 Browning, bacačem granata 40 mm Mk 19 ili mitraljezom 7,62 mm M240 zajedno sa protivtenkovskim vođenim projektilima FGM-148 Javelin.

stryker
stryker

U januaru su SAD najavile da će poslati 90 oklopnih vozila Strajker u Ukrajinu kao deo paketa vojne pomoći koji uključuje i 59 borbenih vozila pešadije M2A2 Bradley sa brojnim drugim oružjem i municijom.

Stryker će svakako nadoknaditi neke od gubitaka Ukrajine u opremi. Međutim, oni neće pružiti posebnu prednost na bojnom polju jer su ranjivi na većinu protivtenkovskog oružja koje danas služi ruskoj vojsci.

Vreme će pokazati da li su ruske snage uspele da odlože ukrajinsku ofanzivu ili potpuno poremete planove Kijeva. Istovremeno, brojna strana oklopna vozila, uključujući i američki Strajker, tek treba da dokažu svoju efikasnost u borbenim dejstvima na ukrajinskim ratištima.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version