Naslovna Novosti F-35A Stealth lovac koji se sudario sa orlom, mogao bi da bude...

F-35A Stealth lovac koji se sudario sa orlom, mogao bi da bude uništen od strane Južne Koreje

0
Južnokorejski F-35A
F-35A
google news

Nakon što je pretrpeo udarac ptice što je rezultiralo ogromnom štetom na letelici prošle godine, najnapredniji avion Južne Koreje, pete generacija F-35A Lightning II, mogao bi da se pošalje na otpad.

F-35A vredan 100 miliona dolara mogao bi da bude odbačen od strane Vazduhoplovstva Republike Koreje (ROK) zbog previsokih troškova popravke, piše je Koreja Tajms.

Ukupni troškovi popravke aviona procenjuju se na preko 100 milijardi vona (76 miliona dolara) za popravke, što je blizu početne cene od 100 miliona dolara.

Vazduhoplovstvo Republike Koreje mora da donese teške odluke šta da radi sa oštećenim borbenim avionom F-35.

Kako javljaju korejski mediji, zvaničnici vazduhoplovstva su se suočili sa teškom dilemom oko popravke jednog od pokvarenih aviona F-35, koji se prilikom poletanja sudario sa orlom i teško je oštećen.

Korejski Tajms je citirao izvor koji kaže da se račun za popravku oštećenog borbenog aviona F-35A procenjuje na preko 100 milijardi vona (76 miliona dolara) – blizu prvobitne cene od 100 miliona dolara. Procena je usledila nakon razgovora između vazduhoplovnih snaga Republike Koreje i Lockheed Martina, američkog odbrambenog giganta koji je razvio stelt lovac.

F-35 NA STAJANCI
F-35 NA STAJANCI

Južnokorejske vlasti su razgovarale sa Lockheed Martinom o tome šta da rade sa mlaznjakom. Nakon razmatranja ekonomskih i bezbednosnih posledica, biće doneta odluka da se otpad odloži ili popravi, rekao je zvaničnik.

Avion je poleteo 2022. godine sa korejskog vojnog aerodroma u Čeongdžu, u provinciji Severni Čungčeong i leteo je na visini od 330 metara kada se orao sudario sa njim.

Prema vazduhoplovnim snagama, velika ptica je prošla kroz pregradu mlaznjaka i usisana je u levu vakuum pumpu mašine, uništavajući hidraulične cevi i električnu opremu za stajni trap mlaznjaka.

Pilot je, sa uništenim stajnim trapom, morao da izvrši prinudno sletanje, što zahteva vešto manevrisanje, a da ne uništi avion. Nakon što je u vazduhu ispraznio rezervoar za gorivo, pilot je uspeo da spusti mlaznjak u bazi Seosan u provinciji Južni Čungčeong. U nesreći nije bilo ljudskih žrtava.

Južnokorejski F-35 Lightning II

Korejske vazduhoplovne snage su krajem januara završile raspoređivanje 40 stelt lovaca F-35A.

Ovaj avion je glavna tačka vazduhoplovnih snaga nacije i postavljen je da poveća operativne sposobnosti i ojača svoju spremnost protiv potencijalnih neprijateljskih snaga.

Južna Koreja je ranije ove godine objavila da planira da kupi 20 dodatnih lovaca F-35A Lightning II. Prema saopštenju Uprave za odbrambene nabavke, Seul će potrošiti više od 2,9 milijardi dolara na kupovinu, čime će njihov ukupan broj ovih aviona biti oko 60 do 2028. godine.

Južnokorejski F-35 redovno učestvuju u vojnim vežbama sa Sjedinjenim Državama, vežbajući navodni odgovor na potencijalne pretnje Severne Koreje demonstracijama snage.

Te vežbe su toliko česte da je, primera radi, par USAF B-52 leteo zajedno sa američkim F-16 i južnokorejskim F-35 na vežbi prošlog meseca.

I ne samo to, dve zemlje su u novembru 2022. održale zajedničke vazdušne vežbe pod nazivom „Oluja opreza“, koje su uključivale 1.600 naleta aviona iz dve zemlje, uključujući i F-35A.

Amerikanci naoružavaju švajcarce sa 36 lovaca F-35A
F-35A

Međutim, uprkos svom aktivnom učešću u zajedničkim vežbama, avion je pretrpeo nekoliko neuspeha u prošlosti. Borbeni avioni F-35A južnokorejskih vazduhoplovnih snaga obavešteni su da su operativno nespremni u 234 navrata tokom 18 meseci zaključno sa junom 2022. zbog kvarova.

Zabeleženo je 172 slučaja u kojima su lovci prizemljeni i 62 kada su mogli da lete, ali nisu mogli da izvrše određene zadatke. Prizemljeni lovci pete generacije mogli su da izvršavaju misije u proseku samo 12 dana u 2021. godini i 11 dana u prvoj polovini 2022. godine.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version