Naslovna Novosti Ukrajina već dobila 200 projektila Storm Shadow, a stiže još 400?

Ukrajina već dobila 200 projektila Storm Shadow, a stiže još 400?

0
storm shadow 1
storm shadow 1
google news

Ukrajina je dobila krstareće rakete Storm Shadow od Ujedinjenog Kraljevstva i trebalo bi da dobije još 400 u bliskoj budućnosti, izvestili su ukrajinski novinski izvori juče.

Storm Shadow je anglo-francuska krstareća raketa dugog dometa, koju su od 1994. godine razvile kompanije Matra i British Aerospace, a sada proizvodi MBDA.

Projektil ima GPS-potpomognut inercijalni navigacioni sistem sa sistemom za usklađivanje profila terena. Za terminalno navođenje, raketa je opremljena infracrvenim sistemom korelacije područja za mapiranje scene.

Maksimalni domet Storm Shadow je 560 kilometara. Međutim, smatra se da je Ukrajina dobila degradiranu izvoznu verziju sa dometom od 250 kilometara.

Britanska i ukrajinska vlada nisu potvrdile brojke koje su objavili ukrajinski novinski izvori, što možda nije ništa drugo do spekulacije.

storm shadow
storm shadow

Brojke su izuzetno visoke s obzirom na procenu sopstvenih zaliha projektila u Velikoj Britaniji. Independent novine iz 1996. godine procenjuju narudžbu Kraljevskog vazduhoplovstva na između 700 i 1.000 projektila.

Ukrajinske vazduhoplovne snage su navodno integrisale Storm Shadow u svoje lovce bombardere Su-24 iz sovjetske ere, koji imaju sposobnost da nose krstareću raketu od 1.300 kg.

Uz cenu od 2 miliona funti po jednoj Storm Shadow, isporuka 600 projektila Ukrajini koštala bi Ujedinjeno Kraljevstvo do 1,2 milijarde.

Prva prijava upotrebe Storm Shadow od strane Kijeva zabeležena je 12. maja, kada su dve rakete pogodile fabrike u gradu Lugansku. Već sledećeg dana, 13. maja, najmanje jedna raketa ovog tipa pogodila je staru zgradu akademije unutrašnjih poslova u gradu, označivši drugi napad raketom dugog dometa.

Najavljujući isporuku Storm Shadow u Donjem domu 11. maja, britanski ministar odbrane Ben Volas rekao je da će projektili „omogućiti Ukrajini da potisne ruske snage koje se nalaze na ukrajinskoj suverenoj teritoriji“.

Zapadni zvaničnici rekli su za Si-En-En istog dana da je Velika Britanija dobila uveravanja od Kijeva da će se ove rakete koristiti samo unutar ukrajinske suverene teritorije, a ne unutar Rusije.

Rusija je rekla da će njena vojska dati „adekvatan odgovor“ za isporuku projektila, ne navodeći nikakve detalje.

storm shadow na tornadu
storm shadow na tornadu

Kao očigledan odgovor na raketne udare na grad Lugansk, ruska vojska je 12. i 13. maja pogodila dva velika skladišta municije kijevskih snaga u blizini gradova Hmeljnicki i Ternopolj u zapadnoj Ukrajini sa krstarećim raketama i dronom samoubicama.

Rusija ima nekoliko opcija da neutrališe pretnju koju predstavlja senka oluje, od razmeštanja dodatnih sistema protivvazdušne odbrane dugog dometa, poput S-400, u zoni specijalne vojne operacije, do uništavanja preostalih ukrajinskih borbenih bombardera Su-24 i novoisporučenih projektila na zemlji. Nadamo se da neće preduzeti one još strašnije od ovde navedenih.

Storm Shadow, u francuskoj službi SCALP-EG

Krstareća raketa dugog dometa (ALCM) koju je razvio evropski proizvođač raketa MBDA. Projektil je dizajniran da ga nose različiti vojni avioni, uključujući Eurofighter Typhoon i lovac bombarder Tornado.

https://twitter.com/SmartUACat/status/1656741915243454464?s=20

Raketa Storm Shadow ima domet od preko 250 kilometara i sposobna je da pogodi različite ciljeve, uključujući ojačane bunkere, komandne i kontrolne centre i sisteme protivvazdušne odbrane. 

Raketa je vođena kombinacijom GPS-a i inercijalne navigacije, a može se programirati da leti na određenim rutama i pogađa zadate ciljeve.

Raketa Storm Shadow je opremljena bojevom glavom od 450 kilograma, koja je dizajnirana da prodre duboko u utvrđene strukture pre detonacije. Ovo čini raketu veoma efikasnom protiv ciljeva kao što su bunkeri i podzemni objekti.

Raket je koristilo nekoliko zemalja u borbenim operacijama, uključujući Francusku i Ujedinjeno Kraljevstvo tokom njihove vojne “intervencije” u Libiji 2011. godine. U tom sukobu, projektil je korišćen za gađanje različitih ciljeva.

scalp
scalp

Projektil Storm Shadow je veoma sposoban i efikasan sistem oružja koji pruža mogućnost preciznog udara velikog dometa na različite ciljeve.

Njegov dalji razvoj i raspoređivanje će verovatno ostati prioritet za vojske širom sveta kojima je potreban pouzdana i efikasana krstareća raketa dugog dometa.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version