Naslovna Novosti Šest ruskih aviona, uključujući Tu-95 i Su-35, blizu američkog ADIZ-a na Aljasci;...

Šest ruskih aviona, uključujući Tu-95 i Su-35, blizu američkog ADIZ-a na Aljasci; F-22 i F-16 uzleteli

0
tu 95msm
tu 95msm
google news

Komanda za vazdušno-kosmičku odbranu Severne Amerike (NORAD) saopštila je 14.05.2023. da su Sjedinjene Države snimile i pratile letove šest ruskih vojnih aviona koji su izvedeni u petak u blizini i unutar identifikacione zone protivvazdušne odbrane na Aljasci (ADIZ).

„Operacija pratnje je uključivala borbene avione F-16 i F-22, tanker KC-135 Stratotanker i avion za rano upozoravanje i kontrolu E-3 AWACS. Među ruskim avionima bili su bombarderi Tu-95, avion tanker Il-78 i lovac Su-35“, navodi se u saopštenju NORAD-a, koje je prenela ruska agencija Interfaks.

su 35 vs f 22
su 35 vs f 22

U saopštenju je, između ostalog, navedeno da su „ruske letelice delovale u međunarodnom vazdušnom prostoru i da nisu ušle u suvereni vazdušni prostor SAD ili Kanade“.

Ministarstvo odbrane Rusije je u petak izvestilo da su dva strateška bombardera Tu-95MS patrolirala nekoliko sati u neutralnim vodama Čukotskog (Čukotskog) mora, koje se nalazi između ruskog regiona Čukotka i američke Aljaske.

„Let je trajao preko 13 sati. Tokom njega posade dalekometnih aviona su obavljale misije dopune goriva u vazduhu“, naveli su predstavnici ruskog ministarstva odbrane.

f 35 lovci pokusali da presretnu ruski mig 31
f 35 lovci pokusali da presretnu ruski mig 31 prošlog meseca

Prema njihovim rečima, strateške bombardere su pratili borbeni avioni MiG-31, Su-30SM i Su-35S iz Istočnog vojnog regiona.

Podsetimo, dok je Rusija rasporedila svoj strateški bombarder Tu-95 u udarima po Ukrajini konvencionalnim projektilima, visoko modifikovana varijanta strateškog bombardera Tu-95MSM nedavno je izvršila drugi probni let.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version