Naslovna Novosti Komandant OSU general Sirski stigao u Časov Jar da predvodi odbranu Bahmuta

Komandant OSU general Sirski stigao u Časov Jar da predvodi odbranu Bahmuta

0
komandant osu general sirski stigao u casov jar da predvodi odbranu bahmuta
komandant osu general sirski nakon sto je stigao u casov jar gde je pokusao da predvodi odbranu bahmuta 2023 godine
google news

Posle devet meseci neprekidnih borbi, bitka za grad Bahmut počinje da liči na epsku bitku iz Drugog svetskog rata za Staljingrad. Komandant ukrajinskih kopnenih snaga, general-pukovnik Sirskij, ponovo je posetio vojsku koja deluje u pravcu Bahmuta, navodi ukrajinska novinska agencija Unian.

Komandant Oružanih snaga Ukrajine i grupe Vostok, general Sirski, stigao je u Časov Jar, odakle vodi odbranu Bahmuta, kontrolišući slanje ljudstva tamo jedinim putem koji ruske snage još nisu presekle, ali ga aktivno udaraju svim raspoloživim sredstvima.

Istovremeno, on tvrdi da jurišni odredi privatne vojske „Vagner” navodno nisu uspeli da napreduju, a u nekoliko oblasti tokom kontranapada Oružanih snaga Ukrajine čak su uspeli da povrate ranije izgubljene položaje.

Ostaci ukrajinskih trupa koje su branile Bahmut povukle su se još zapadnije, nastavljajući da drže utvrđenje u visokim zgradama. Svrha premeštanja Sirskog tako blizu linije fronta bila je donošenje nove serije odluka koje bi poboljšale odbranu i nanele maksimalne gubitke neprijatelju.

Rusi smatraju da je uprkos velikim gubicima, komanda grupe Vostok Oružanih snaga Ukrajine dobila naređenje da zadrži grad do 9. maja, nakon čega će biti objavljeno da je Bahmut odigrao svoju ulogu, dajući svojim Oružanim snagama vremena da se pripreme za kontraofanzivu.

Ukrajinski resursi daju najnovije podatke o situaciji u Bahmutu 1. maja ujutru. Prema njihovim rečima, jedinice Oružanih snaga Ukrajine koje su ostale u gradu ponovo su se povukle. Prema prognozama Generalštaba, ova nedelja će biti najteža, ruska komanda je navodno dala komandu da se grad zauzme pre 9. maja.

Sa druge strane prema rečima koordinatora Saveta za nacionalnu bezbednost za strateške komunikacije u Beloj kući Džona Kirbija, koje je 1. maja citirao Ukrinform, samo u poslednjih pet meseci Rusi su izgubili oko 100.000 poginulih i ranjenih vojnika tokom borbi za Bahmut.

Naredak jedinica „Vagnera” potvrđuje Evgenij Prigožin. Prema njegovim rečima, jedinice su napredovale do 230 metara u raznim pravcima i zauzele 58.000 kvadratnih metara. Pod kontrolom Ukrajinaca ostaje površina od 2,9 kvadratnih kilometara.

Neki čak smatraju da ako bi ukrajinski kontraofanzivni plan krenuo u pravcu Bahmuta u narednih pet do sedam dana, ruske snage u toj oblasti ne bi mogle da reaguju, pošto su trupe u toj oblasti već umorne i podrška iz drugog pravca bi bila gotovo nemoguće u ovom vremenskom okviru.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version