Naslovna Mornarica Borelj poručio evropskim vladama da šalju ratne brodove u Tajvanski moreuz

Borelj poručio evropskim vladama da šalju ratne brodove u Tajvanski moreuz

6
prairial fregata klase floreal francuske mornarice
prairial fregata klase floreal francuske mornarice
google news

Tajvanski mediji navode da je francuski ratni brod ovog meseca plovio kroz Tajvanski moreuz

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj pozvao je evropske zemlje da pošalju ratne brodove kroz Tajvanski moreuz, ovakve patrole bi Peking smatrao provokacijama.

„Evropa u stvari mora biti veoma prisutna po pitanju Tajvana, koje nas se tiče ekonomski, komercijalno i tehnološki“, napisao je Borelj u tekstu za francuski list Le Journal du Dimanche.

„Zbog toga pozivam evropske mornarice da patroliraju Tajvanskim moreuzom kako bi označili posvećenost Evrope slobodi plovidbe u ovoj apsolutno ključnoj oblasti. Istovremeno, moramo biti na oprezu zbog provokacija i preterivanja“, dodao je on.

Čini se da su Borelovi komentari ukor upozorenju francuskog predsednika Emanuela Makrona da Evropa ne treba da prati SAD u sukobu sa Kinom oko Tajvana.

„Pitanje na koje EU treba da odgovori… da li je u našem interesu da ubrzamo krizu na Tajvanu? Ne. Najgore bi bilo misliti da mi Evropljani moramo da postanemo sledbenici ove teme i da se ugledamo na agendu SAD i kinesku preteranu reakciju“, rekao je Makron ranije ovog meseca.

Uprkos Makronovim komentarima, tajvanski mediji su izvestili da je francuski ratni brod plovio kroz Tajvanski moreuz od 9. do 10. aprila. SAD često šalju ratne brodove kroz Tajvanski moreuz, ali su evropski tranziti retki. Poslednji poznati francuski tranzit kroz moreuz dogodio se u oktobru 2021.

f217 bayern
Nemačka F217 Bayern

Francuska je bila jedina zemlja EU koja je poslednje dve godine poslala ratne brodove kroz Tajvanski moreuz. Nemačka je 2021. godine prvi put posle skoro dve decenije poslala brod svoje ratne mornarice fregatu Bajern u Azijski Pacifik, koja je prošla kroz Južno kinesko more, ali je izbegla Tajvanski moreuz.

Prajrial ukratko

Prajrial je francuska fregata korveta klase Floreal, u sastavu Francuske ratne mornarice od 1994. godine. Ovaj tip fregata razvijen je kao zamena za starije modele i dizajniran je pre svega za operacije u tihom okeanu.

Fregata Prajrial dužine je 93 metra, širine 14 metara i ima ukupnu masu od 2600 tona. Može da dostigne brzinu od preko 20 čvorova, a nosi opremu za različite vrste operacija održavanja bezbednosti na moru.

frigata prairial
Fregata Prairial

Osnovni zadaci fregate Prajrial su morski nadzor, operacije traganja i spasavanja i podrška drugim morskim operacijama. Od 2009. do 2010. godine, fregata je bila učesnik operacije protiv piratsta u blizini obale Somalije poznatom pod nazivom “Atalanta”. Takođe, učestvovala je u operacijama protiv krijumčarenja droge na Karibima.

Ime Prajrial potiče od meseca Prajrial (Prairial) u Francuskom revolucionom kalendaru, koji odgovara periodu od kraja maja do početka juna u gregorijanskom kalendaru. Ovaj mesec je predstavljao period kada su se žitni usevi u Francuskoj zahtevali negovu najveću pažnju i stoga je ime fregate prilično adekvatno za njenu ulogu u zaštiti i kontroli morskih puteva.

6 KOMENTARA

  1. Kad tad mislim ode nato sa kosova ako ih kinetische dobro pritisnu tako da kosovo crna gora tamo oko bosne i hrvatske itd. Ce se zvato opet pravom imenom i srecnim slobodnim ljudima srbija. Samo NASA politika da bude na mesto a ne ovi pedercine…supljaske!!

  2. Kada sebe uveravamo da je nerealno da dođe do nuklearnog rata nekako zaboravimo na karijeriste koji koji će da urade apsolutno sve zarad lične afirmacije. “Dolivanje ulja na vatru” im je omiljena disciplina.

  3. Samo posaljite svugde gurate nos, i na Arktik posaljite neki tamo je invazija pingvina kako pingvini mogu to da rade bez njihovog odobrenja.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version