Naslovna Novosti Dron zabeležio upotrebu antitermičkih ćebadi ruskih vojnika u blizini Donjecka

Dron zabeležio upotrebu antitermičkih ćebadi ruskih vojnika u blizini Donjecka

0
dron zabelezio upotrebu antitermickih cebadi ruskih vojnika u blizini donjecka
dron zabelezio upotrebu antitermickih cebadi ruskih vojnika u blizini donjecka
google news

Na Tviteru su se pojavile vesti da ruski vojnici u zoni Donjecka koriste antitermičku ćebad/kapute. Prema informacijama ukrajnskih boraca, ruske diverzantske grupe (DRG) navodno koriste ovu antitermičku ćebad/kapute da bi izbegle detekciju termalnih kamera sa bespilotnih letelica.

No, ovo nije nikakva novost. Vidljivost se može smanjiti pokrivanjem alu-folijama pa čak i upotrebom obične vreće za spavanje.

U Rusiji, ”Traktorski zavodi” (KTZ) su još 2017. godine započeli rad na nevidljivoj zaštitnoj odeći. Modni kreator Viktor Konstantinopoljskij, “Bogomol Z”, inače poznat po modnim kostimima prekrivenim metalom, takođe je prešao na vojnu proizodnju zaštitnih odela nevidlјivih za termovizore.

Grčka firma ”Intermat Group SA., Stealth Technology” iz Atine, pokrenula je proizvodnju maskirnih/zatitnih odela Ghillie koja štite vojnike od otkrivanja neprijatelјskim termalnim senzorima i radarima za nadzor.

Ghillie odela pod nazivom ”Phantom of War” drastično smanjuju domet detekcije vizuelnim, kratkotalasnim, srednjetalasnim (3-5) i dugotalasnim (8-14) senzorima, tako da silueta korisnika više nije vidljiva kroz infracrvenu, termalnu sliku i putem GSR opreme.

”Galvanski odgovor kože” (Galvanic skin response, GSR) se odnosi na elektrodermalne aktivnosti i odnosi se na promene u aktivnosti znojnih žlezda koje odražavaju intenzitet emocionalnog stanja.

Trenutno, najviše se reklamira kanadska kompanija ”Hyperstealth Biotechnology” koja razvija materijal ”Quantum Stealth”.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version