Naslovna Novosti Procureli izveštaji Pentagona: Zelenski bi koristio američko oružje da gađa rusku...

Procureli izveštaji Pentagona: Zelenski bi koristio američko oružje da gađa rusku teritoriju

Zelenski je predložio udar na rusku Rostovsku oblast dronom prema informacijama koje su SAD stekle špijunirajući ga

0
wsj
wsj
google news

Jedan od visoko poverljivih dokumenata Pentagona koji se pojavio na internetu sugeriše da bi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski koristio oružje dugog dometa koje su obezbedile SAD za napad na rusku teritoriju, piše CNN.

U dokumentu, izveštaju američke obaveštajne službe, navodi se da je Zelenski „predložio udar na ruske lokacije u Rostovskoj oblasti“ korišćenjem bespilotnih letelica jer Kijev ne poseduje oružje dugog dometa sposobno da pogodi mete tako daleko.

procureli dokumenti pentagona 1
procureli dokumenti pentagona o Izraelu

U dokumentu se navodi da je Zelenski „izrazio zabrinutost“ što Kijev ne poseduje oružje dugog dometa za gađanje ruskih ciljeva u Rostovu tokom razgovora sa ukrajinskim glavnokomandujućim Valerijem Zalužnim i još jednim neimenovanim zvaničnikom.

Dokument takođe otkriva da su SAD špijunirali Zelenskog pošto su izvori “obaveštajnih signala”, što znači informacije dobijene presretanjem komunikacija.

Ukrajinski zvaničnici zahtevaju od SAD da obezbede Armijske taktičke raketne sisteme (ATACM), rakete dometa do 300 kilometara. Artiljerijska municija najvećeg dometa koju su SAD do sada obezbedile je bomba malog prečnika lansirana sa zemlje (GLSDB), koja može da pogodi ciljeve udaljene do 150 kilometara.

Ukrajinski zvaničnici su insistirali da neće koristiti ATACM za gađanje ruske teritorije, ali curenje sugeriše drugačije. Ratni huškači u Kongresu apeluju na Bajdenovu administraciju da pošalje ATACM u Ukrajinu uprkos riziku od velike ruske eskalacije kao odgovora na korišćenje naprednog američkog oružja za udar na rusku teritoriju.

Mnoštvo curenja podataka pokazuje da SAD špijuniraju zvaničnike u drugim zemljama, uključujući Bugarsku, Mađarsku, Južnu Koreju i Izrael. U izveštaju Ekonomista navodi se da SAD takođe nadziru članove Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), nuklearnog nadzornika UN.

Iznenada, uoči još jedne Blinkenove izjave da će ukrajinska kontraofanziva početi „u roku od nekoliko nedelja”, procureli su tajni američki dokumenti, u čiju verodostojnost postoje opravdane sumnje.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version