Naslovna Novosti Rusija oformila specijalne jedinice za uništavanje Abramsa i Leoparda 2: „SAD izgubile...

Rusija oformila specijalne jedinice za uništavanje Abramsa i Leoparda 2: „SAD izgubile 80 tenkova u Iraku”

0
challenger 2 m1a2 abrams leopard 2
challenger 2 m1a2 abrams leopard 2
google news

Ruska Federacija zvanično stvara u Ukrajini specijalno obučene jedinice za uništavanje tenkova nemačke proizvodnje Leopard 2 i Abrams američke proizvodnje.

Jedinice će biti obučene da identifikuju i maksimalno iskoriste slabe tačke zapadnih tenkova koji će ući u opremu ukrajinskih odbrambenih snaga.

Informaciju o stvaranju specijalnih borbenih grupa za suzbijanje zapadnih tenkova potvrđuju i ruski general Junus-Bek Jevkurov, zamenik Sergeja Šojgua na čelu Ministarstva odbrane u Moskvi, i Evgenij Arifulin, načelnik Centra za obuku.

Rusi su razvili opširan plan metodološke organizacije i borbene implementacije, zasnovan na ranjivosti zapadnih borbenih tenkova Abramsa, Čelendžera 2 i posebno Leoparda, tenkova koji će završiti u najvećem broju u opremi Ukrajinaca.

Ukrajina je do sada dobila 57 tenkova od oko 300 najavljenih u januaru. Reč je o 43 borbena tenka nemačke proizvodnje Leopard, koje je prenelo nekoliko savezničkih država, i 14 borbenih tenkova Challenger 2, koje je donirala Velika Britanija.

Ruski stručnjaci analizirali su prednosti i mane zapadnih tenkova i ohrabreni su: SAD su izgubile 80 tenkova Abrams u Iraku, daleko od toga da su neuništivi.

Vojni ekspert Viktor Baranec smatra da je među nedostacima nemačkih tenkova Leopard, koje treba da iskoriste ruske snage, njihova veličina, zbog čega su nešto sporiji i lakši za otkrivanje.

Što se tiče Abramsa, Baranec kaže da ima ranjivih delova u oklopu i da je „zadnji deo tenka veoma ranjiv čak i na topove sovjetskih BMP-ova“. Ruski stručnjak kaže da je slaba tačka Čelendžera niska pouzdanost tenka i „arhaični sistem upravljanja vatrom“.

Kako 'uništiti' Abrams? Rusi izbacili video uputstvo za američi glavni borbeni tenk
kako uništiti abrams

Ruski stručnjaci takođe kažu da će nove grupe specijalno obučene za proučavanje ranjivosti i uništavanje zapadnih tenkova biti posebno opremljene MANPADS sistemima i dronovima koji mogu da udaraju odozgo po najranjivijim tačkama tenkova.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version