Naslovna Novosti Grčka kupuje izraelske protivtenkovske projektile za 400 miliona dolara

Grčka kupuje izraelske protivtenkovske projektile za 400 miliona dolara

0
spike nlos 1
spike nlos 1
google news

Izraelska kompanija Rafael dobila je ugovor za 400 miliona dolara za isporuku protivtenkovskih projektila “Spike” Grčkoj, saopštilo je 10. aprila izraelsko Ministarstvo odbrane.

Sporazum o izvozu odbrane u vrednosti od 1,44 milijarde šekela (400 miliona dolara) potpisali su Ministarstvo odbrane Izraela i Ministarstvo nacionalne odbrane Grčke.

Generalni direktor Ministarstva odbrane Izraela, general-major (res.) Ejal Zamir i grčki direktor Generalnog direktorata za odbrambene investicije i naoružanje, viceadmiral (rtd) Aristeidis Alekopulos potpisali su GTG ugovor za izvoz mornarice, vazdušne i kopnene rakete spike proizvođača Rafael Advanced Defence Sistems.

„Ovaj projekat se pridružuje nizu sporazuma između Države Izrael i Republike Grčke i dodatno naglašava snažno partnerstvo između naših zemalja i naših odbrambenih institucija, kao i našu zajedničku posvećenost obezbeđivanju regionalne stabilnosti“, rekao je izraelski ministar odbrane Joav Galan. u izjavi koju je distribuirao Rafael.

spike nlos
spike nlos

Prema Džejnsu, Grčka kupuje 17 sistema Spike NLOS sa 340 projektila za protivoklopne oklope grčke vojske, 100 raketa Spike NLOS za naoružanje jurišnih helikoptera AH-64A Vazdušnog korpusa Grčke, četiri sistema Spike NLOS koja će biti postavljena na patrolne čamce Grčke mornarice i još četiri Spike ER2 sistema sa 55 projektila za postavljanje na brze letelice za specijalne operacije.

Spike NLOS

Spike NLOS (Non-Line-of-Sight) je precizno vođeni raketni sistem koji je razvio Rafael Advanced Defence Systems, izraelska odbrambena kompanija. Sistem je dizajniran da angažuje i uništava ciljeve koji su skriveni od direktne linije vida, kao što su oni iza zidova, zgrada ili drugih prepreka.

Sistem Spike NLOS se sastoji od projektila, lansera i sistema za navođenje. Raketa ima domet do 25 kilometara i može se navesti do cilja pomoću kombinacije GPS i elektro-optičkih/infracrvenih senzora. Lanser se može montirati na vozilo ili koristiti u prenosivoj konfiguraciji, a njime može upravljati jedan vojnik.

Rafael Unveils SPIKE ER2 5th Generation Extended Range Missile
Spike NLOS u akciji

Spajk NLOS je uspešno korišćen u borbenim operacijama od strane izraelskih odbrambenih snaga i izvezen je u nekoliko zemalja. Njegova sposobnost da gađa skrivene mete sa izuzetnom preciznošću čini ga vrednim sredstvom i za odbrambene i za ofanzivne vojne operacije.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version