Naslovna Novosti Finska, nova NATO članica, ojačava svoju PVO izraelskim sistemom “Davidova Praćka”

Finska, nova NATO članica, ojačava svoju PVO izraelskim sistemom “Davidova Praćka”

0
davidova pracka
davidova pracka
google news

Tek što je zvanično primljena u NATO, Finska je objavila nameru da nabavi izraelski sistem „Davidova praćka” kako bi ojačala svoju protivvazdušnu odbranu. Iz saopštenja Ministarstva odbrane Finske vidimo da je ugovor vredan 316 miliona evra.

„Ova nabavka će finskim snagama pružiti novu sposobnost da presreću ciljeve na velikim visinama. Istovremeno, nastavljamo sa ambicioznim i dugoročnim razvojem odbrambenih sposobnosti Finske u novom bezbednosnom okruženju“, izjavio je finski ministar odbrane Antii Kaikonen, za koga se očekuje da će podneti ostavku.

Prema zvaničniku Helsinkija, nabavka sistema „Dejvidova praćka”, opisanog kao „dalekometna”, „značajno će proširiti operativni domet” finske protivvazdušne odbrane. On je dodao da je „minimalna visina za sistem PVO u tenderu određena na 15.000 metara“.

Inače, „Dejvidova praćka“ je sistem protivvazdušne odbrane srednjeg dometa. U izraelskoj protivvazdušnoj odbrani, nalazi se između baterija Gvozdene kupole i Arrow 3, koje su sposobne da presreću balističke rakete u njihovoj egzo-atmosferskoj fazi.

David Sling, je izraelski odbrambeni vojni sistem koji su zajednički razvili izraelski Rafael Advanced Defense Systems i američki odbrambeni izvođač Raytheon. Dizajniran je za presretanje neprijateljskih aviona, bespilotnih letelica, taktičkih balističkih projektila srednjeg i dugog dometa. David je projektovan da zameni MIM-23 Hawk i MIM-104 Patriot u izraelskom arsenalu.

Raketa Stunner je dizajnirana da presretne novu generaciju taktičko balističkih raketa na malim visinama, kao što su ruski Iskander i kineski DF-15 koristeći ugrađena dvostruka CCD/IR skloništa, da bi razlikovali mamac i stvarnu bojevu glavu rakete, pored toga za praćenje koristi Elta EL / M-2084 aktivno elektronsko skeniranje niza radara sa više načina rada.

Višestepeni presretač se sastoji od raketnog motora za pojačanje na čvrsto gorivo, praćenog asimetričnim vozilom za ometanje sa naprednim upravljačkim mehanizmom za super-manevarsku sposobnost tokom faze ometanja. Motor sa tri impulsa obezbeđuje dodatno ubrzanje i manevrisanje u završnoj fazi. David Sling je pušten u rad u aprilu 2017.

Davidova “praćka” je dizajnirana da ojača drugi nivo izraelskog sistema protivraketne odbrane. Ime David sling potiče iz biblijske priče o Davidu i Golijatu. Ideja je da on zajedno sa ostalima formira sistem izraelskog višeslojnog raketnog odbrambenog sistema, a koji takođe uključuje Arrow 2, Arrow 3, Iron Dome i Baraku 8 i Iron Beam.

Na našoj listi najboljih PVO sistema David’s Sling zauzima drugo mesto.

Trenutno, pored F/A-18 Hornet [uskoro će biti zamenjen F-35A], mogućnosti finske protivvazdušne odbrane su zasnovane na CROTALE NG, ASRAD-R koji koristi prenosni protivvazdušni avion RBS 70 rakete i NASAMS 2, koji imaju efikasnost od približno 25/30 km.

Podsećamo, Finska se pridružila inicijativi European Sky Shield, koju je u oktobru prošle godine pokrenula Nemačka, u okviru NATO-a. Ova inicijativa ima za cilj stvaranje evropskog sistema vazdušne i protivraketne odbrane zajedničkim nabavkom neophodnih sistema, posebno nemačkog sistema IRIS-T SLM, američkog sistema Patriot i sistema Arrow 3.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version