Naslovna Novosti Američko Vazduhoplovstvo: Neprihvatljiva situacija, manje od 30% lovaca F-35 spremno za borbu

Američko Vazduhoplovstvo: Neprihvatljiva situacija, manje od 30% lovaca F-35 spremno za borbu

0
f 35 ilustracija
f 35 ilustracija
google news

Američko ministarstvo odbrane (DoD) je nedavno objavilo da je samo polovina njegove flote od 540 borbenih aviona F-35 Lightning II spremna za borbu.

Situacija bi bila mnogo gora, kaže Majkl J. Šmit, general vazduhoplovnih snaga Sjedinjenih Država, koji je i direktor Kancelarije zajedničkog programa PEO F-35 Lightning.

F-35 NA STAJANCI
F-35 NA STAJANCI

General navodi da je broj aviona koji mogu da se koriste za sve vrste misija manji od 30% [oko 160 borbenih aviona], od ukupno 540 aviona F-35 koji čine celu flotu. Međutim, pre nego što se neki naslade sa „problemima u američkoj vojsci“, mora se reći da ovde striktno govorimo o floti F-35, ne uzimajući u obzir F-15, F-16, F-18 i F-22.

Čak i sa samo 160 borbeno-spremnih F-35, Sjedinjene Države imaju najveću flotu aviona pete generacije koje mogu da podignu sa zemlje jednim pucnjem prstiju. Međutim, prema Pentagonu, stopa borbene gotovosti američkih borbenih aviona F-35 Lightning II je znatno ispod postavljenog cilja od 65%.

Prema rečima šefa programa F-35, general-potpukovnika Majkla Šmita iz američkog vazduhoplovstva, ova obuka je „neprihvatljiva“. General-potpukovnik Šmit je objavio da su od februara SAD imale više od 540 borbenih aviona F-35, a 53,1 odsto flote F-35 je bilo spremno za borbu, navodi Blumberg.

Pored toga, general-potpukovnik Majkl Šmit, u pisanom svedočenju pred podkomitetom Predstavničkog doma za oružane snage za vazduhoplovstvo tokom saslušanja u sredu, rekao je da je broj aviona sposobnih da u potpunosti izvršavaju sve svoje misije [lovac maksimalnog kapaciteta] manji od 30% [oko 160 borbenih aviona] u poređenju sa ukupnom flotom od 540 F-35.

General-potpukovnik Šmit kaže: “Borba gotovosti naše F-35 flote je neprihvatljiva, maksimiziranje ovog procenta je moj prioritet. Naš cilj je da povećamo nivo borbene gotovosti za najmanje 10% u roku od 12 meseci”.

blok 4 f 35
blok 4 f-35

Udeo borbeno spremnih aviona na nivou celokupne američke flote F-35 trenutno iznosi 30%, a 2020. godine iznosio je 39%. Razlog pada stepena borbene gotovosti nije jasno objašnjen, ali se veruje da različiti delovi i motor koji otkazuju brže od očekivanog imaju ozbiljan uticaj na stepen borbene gotovosti F-35.

Pored toga, otkriveno je da je Pratt & Whitney kasno isporučio skoro sve motore za avione F-35. Istraga je takođe otkrila da su sistemi za hlađenje motora, koje je dizajnirao Lockheed Martin, loše radili, što je značajno smanjilo njegov životni vek.

Uprkos svemu ovome, F-35 ostaje najpoželjniji lovac pete generacije. Glavni faktor koji održao ovu titulu je podela sveta, gde su zemlje partneri uslovljeni kupovinom naoružanja od strane dominantnog saveznika.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version