Naslovna Novosti Ukrajinski vojnici zarobili retko rusko oklopno vozilo Vodnik

Ukrajinski vojnici zarobili retko rusko oklopno vozilo Vodnik

17
vodnik gaz 3937
vodnik gaz 3937
google news

Ukrajinski vojnici pohvalili su se retkim ruskim oklopnim vozilom zaplenjenim tokom sukoba u regionu Donbasa. Nazvan Vodnik GAZ-3937, u pitanju je pokretno višenamensko vozilo koje je razvio ruski proizvođač automobila GAZ.

Vozilo su navodno zarobili ukrajinski vojnici u blizini Bahmuta, a slike Vodnika podeljene na društvenim mrežama pokazuju da je već obojen u „digitalnu“ kamuflažu ukrajinske vojske.

Vodnik GAZ-3937 je višenamensko oklopno vozilo dizajnirano za vojnu i civilnu upotrebu. Prvi put je predstavljen 2004. godine i proizvodi ga Grupa GAZ.

Dizajniran je za brzo raspoređivanje trupa. Na vozilu se mogu ugraditi razni moduli: vazdušni desant, sa mitraljezima, sa 120 mm, bacači mina, pomoćni moduli, medicinski itd.

Vodnik je dizajniran za rad na različitim terenima i vremenskim uslovima. Opremljen je pogonskim sistemom 4×4 i snažnim dizel motorom, koji mu omogućava da putuje po teškim terenima kao što su blato, sneg i pesak. Takođe ima visok razmak od tla, što ga čini pogodnim za terenske operacije.

Vozilo ima prostranu unutrašnjost, sposobno da primi do 10 osoba, uključujući vozača. Može se konfigurisati za različite svrhe, kao što su transport trupa, komandovanje i kontrola, izviđanje i medicinska evakuacija.

Vodnik je takođe oklopljen, pruža zaštitu od vatre iz malokalibarskog oružja, gelera i mina. Vodnik je neobičnog dizajna, sa uskom kabinom i velikim skladišnim kapacitetom. Standardni donji stroj sa kabinom može se opciono dopuniti različitim modulima sa različitim brojem putničkih sedišta i tovarnih prostora. Kapacitet sedenja GAZ-3937 je 10 ljudi.

Početak razvoja kreće 1998. godine, a proizveden je u malim serijama do 2013. Neki izvori navode da su isporučena ukupno 54 vozila. Urugvaj je 2006. naručio 48 Vodnika.

GAZ 3937 Vodnik (4X4)
Vodnik GAZ-3937

Sve u svemu, Vodnik GAZ-3937 je svestrano i sposobno vozilo koje može poslužiti u širokom spektru primena.

17 KOMENTARA

  1. Umesto da se šunjaju tim vozilom ne primećini, oni ga odmah prekrečili u digitalnu kamuflažu specifičnu za Ukrainska vozila. Možda da bi ih Rusi lakše razlikovali. Baš im je fora za naivne. Medijska propaganda radi sve

    • Kako to može da se zarobi vozilo? Valjda bilo napušteno pa ga ukrajinci uzeli ili vozilo samo od sebe pružalo otpor pa se predalo kad nije moglo dalje

  2. Прво Руси уопште не фарбају тако војна возила, чиста мебулоза и пропаганда….

  3. Sto je babi milo to joj se i snilo.To je vozilo za lovacko drustvo iz tajge.Boze vi bas ‘volite” Ruse.Ja jedva cekam ofanzivu NATO fasista.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version