Naslovna Avijacija Ovo je lovac koji je umalo pobedio legendarni F-16

Ovo je lovac koji je umalo pobedio legendarni F-16

2
f 20 tigershark ispaljuje projektil agm 65 maverick
f 20 tigershark ispaljuje projektil agm 65 maverick
google news

Možda znate Čaka Jegera kao čoveka koji je probio zvučnu barijeru, međutim on je 1980-tih takođe predlagao novi borbeni avion – onaj koji bi verovatno bio u rangu sa modernim lovcima poput F-16.

Taj mlaznjak je bio Northrop F-20 Tigershark. Prvo poznat kao F-5G, bio je to program razvijen sa idejom da se američkim saveznicima predstavi napredni višenamenski lovac koji će zameniti starije F-5E/F Tiger II.

northrop f 20 tigershark
Northrop F-20 tigershark

Tigar je bio dobar avion, ali verovatno u nepovoljnijem položaju u odnosu na avione poput MiG-23 Flogger. Sovjetski Savez je takođe uveliko izvozio MiG-21 Fishbed i Zapadnom svetu je bio potreban odgovor.

Međutim, američki saveznici su imali problem. Pod predsednikom Džimijem Karterom, Sjedinjene Države nisu htele da daju F-15 Eagle ili F-16 Fighting Falcon mnogima od njih. Izrael je imao sreće i mogao je da kupi avione, ali većina drugih saveznika morala je da se zadovolji nečim manje sposobnim. Privatno finansiran poduhvat Northropa je odgovarao ovom opisu.

F-20 je zamenio dva turbomlazna motora J85 tipična za F-5E sa jednim turboventilatorskim F404, poput onih koji se koriste na F/A-18. Takođe je imao mogućnost da ispaljuje AIM-7 Sparrow, poluaktivnu radarsko vođenu raketu. Northrop je takođe dobio Čak Jegera da služi kao promoter.

cak jeger
Kapetan Čarls E. Jeger (prikazan kako stoji pored Bell-ovog nadzvučnog istraživačkog aviona X-1 vazduhoplovnih snaga) postao je prvi čovek koji je leteo brže od zvuka 14. oktobra 1947. godine.

U poređenju sa F-5E, F-20 je bio mnogo brži, dobio je sposobnost vazduh-vazduh izvan vizuelnog dometa (BVR) i imao je čitav niz režima vazduh-zemlja koji su mogli da ispaljuju većinu američkog oružja.

Pokazalo se da je F-20 veoma lak za održavanje, bio je jeftin (navedena cena je bila oko 15 miliona dolara po avionu naspram F-16 od 18 miliona) i imao je niz naprednih stavki koji su ga učinili sposobnim presretačem.

MilitaryFactory.com napominje da je F-20 dostizao maksimalnu brzinu od 2.410 kilometra na sat sa dometom od 2.760 kilometara. Izgrađena su tri prototipa (od kojih su se dva srušila nakon što su njihovi piloti pali u nesvest zbog prevelikih g-sila), a četvrti bi imao veći kapacitet goriva, međutim samo delimično je završen. Program F-20 Tigershark je napušten 1986. godine.

Northrop F-20 Tigershark Crash (1984)
ŠOKANTNI SNIMCI PRIKAZUJU PAD F-20 TIGERSHARK PRVOG PROTOTIPA

Problem je bio taj zato što, čak iako ga je Čak Jeger reklamirao, vazduhoplovstvo i mornarica nisu hteli avion. Poslednja šansa za uspeh ovog aviona došla je i prošla kada je vazduhoplovna nacionalna garda SAD odbila da zameni F-106 Delta Pikado i F-4 Fantome sa F-20, odlučivši se umesto toga za modifikovane F-16.

2 KOMENTARA

  1. američki piloti nikada nisu prihvatili poziv sovjetskih/ruskih pilota na dogfight, nema sta vise pričati… ameri i bajke njihove.. samo tlači slabije i to je njihova politika.

  2. Kad je izasao mig 21 je bio najsuperiorniji lovac na svetu iznad 7000 metara visine,svedocenje Americkih pilota koji su imali duele sa njima,kazu da je bila cista ludost pratiti ih na tim visinama

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version