Naslovna Novosti Engleski general: Putin bi morao da nas upozori 10 godina pre napada...

Engleski general: Putin bi morao da nas upozori 10 godina pre napada da bismo mogli da se odbranimo

1
challenger 2
challenger 2
google news

Bivši komandant komande združenih snaga Velike Britanije, general ser Ričard Barons, upozorio je da su britanske oružane snage toliko pogođene smanjenjem budžeta i nedostatkom investicija da će im trebati „pet do deset godina“ unapred obaveštenja da odbiju invaziju Rusije.

general sir richard barrons
General Sir Richard Barrons

On je naveo da su decenije propadanja i divljačkih smanjenja troškova ostavili britansku vojsku osakaćenom do te mere. Nema odbrane zemlje bez hitnih ulaganja, napominje ser Barons, prenosi Dejli Mejl.

Rusija, koja je trenutno u sukobu u Ukrajini, mogla bi da postane još opasnija pretnja Zapadu, upozorio je Barons. Britanska vojska, koja je sada najmanja od Napoleonovog doba, smanjena je na 73.000, a postoje planovi za dalje smanjenje za 3.000 ljudi.

Barons je optužio Dauning strit da nije obezbedio dovoljne investicije, a premijer Riši Sunak i kancelar Džeremi Hant ignorisali su molbe za povećanje vojne potrošnje za dodatnih 11 milijardi funti tokom dve godine.

Sa druge strane, general-major Čarls Kolins, pomoćnik načelnika Generalštaba, rekao je da vlada treba da prihvati „poniženje“ da su dani britanskog samostalnog vođenja ratova poput Foklandskih ostrva završeni i da je buduća uloga Britanije samo da „dopuni“ trupe drugih nacija.

britanija protiv rusije
Razlika u samoj masi snaga između Velike Britanije i Rusije je ogromna. ilustracija daily mail

General Kolins, za koga se naširoko veruje da će biti budući šef vojske, rekao je: „Dok smo nekada pretpostavljali da će drugi popuniti praznine u našem borbenom poretku, sada moramo imati stratešku poniznost da se pripremimo da dopunimo snage druge nacije.’

On je takođe rekao da bi Britanija, da se sama borila u ukrajinskom ratu, već ostala bez municije i opreme, i postavio pitanje da li Velika Britanija i dalje može da tvrdi da je jedna od vodećih članica NATO-a.

NATO je otkrio da je potrošnja Ujedinjenog Kraljevstva za odbranu kao udeo u njenom nacionalnom dohotku prošle godine pala u poređenju sa 2021, uprkos ratu Rusije u Ukrajini.

Pripadnik SAS sa sluzbenim psom. Dailiy Mail Online
Pripadnik SAS sa sluzbenim psom. Daily Mail Online

Velika Britanija ima oko 137.000 vojnog ljudstva, 227 tenkova i 5.015 oklopnih vozila, u poređenju sa Rusijom, koja ima oko 1.350.000 vojnika, 12.420 tenkova i preko 30.000 oklopnih vozila. Kremlj takođe ima oko 605 brodova u svojoj mornarici u poređenju sa 70 britanskih.

1 KOMENTAR

  1. Ovaj general još uvek živi u doba Čerčila ( branićemo se u gradovima, na plažama itd ).

    Ne kapira da će da popiju bukvalno Posejdona, i onda muk.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version