Naslovna Novosti Napad dronom na bazu SAD: PVO Avenger američke baze u Siriji nije...

Napad dronom na bazu SAD: PVO Avenger američke baze u Siriji nije bio „u potpunosti funkcionalan“

1
napad dronom na americku bazu u siriji
napad dronom na americku bazu u siriji
google news

Nakon što je grupa boraca u četvrtak koristila iranski dron kamikazu u napadu na američku bazu u Siriji, Sjedinjene Države su izvele tri udara na dva militantska objekta u istočnoj Siriji.

Militanti koje podržava Iran pucali su na američku bazu u Siriji, ubivši jednog Američkog plaćenika i ranivši petoricu vojnika. Vašington je odgovorio sa tri vazdušna udara na objekte koje koriste grupe povezane sa Revolucionarnom gardom.

Dva borbena aviona F-15E vazduhoplovstva izvela su tri vazdušna udara koja su pogodila obližnje skladište municije i kontrolnu zgradu, kao i mesto za prikupljanje obaveštajnih podataka u istočnoj Siriji, saopštila su dva visoka vojna zvaničnika Amerikanaca.

Napad dronom “iranskog porekla” dogodio se u četvrtak na objekat za održavanje baze u blizini al-Hasake, na severoistoku Sirije, navodi se u saopštenju Pentagona.

Protivvazdušni sistem baze kod al-Hasakaha

Glavni sistem protivvazdušne odbrane vojne baze navodno u to vreme „nije bio u potpunosti operativan“.

Američki zvaničnik je za NY Times rekao da je odbrambeni sistem Avenger možda imao problema sa održavanjem.

Baza kod Hasake ima i druge odbrambene sisteme, ali čak ni ovi kombinovani sistemi nisu nepogrešivi, rekli su zvaničnici.

Pentagon i drugi američki zvaničnici rekli su da nerado razgovaraju o potencijalnim slabostima ili neuspesima slojevite odbrambene mreže kako bi izbegli da protivnicima u regionu daju prednost.

https://twitter.com/Abyedawi/status/1639445123569180672?s=20

General Patrik Rajder, portparol Pentagona, rekao je da radar protivvazdušne odbrane radi, ali je odbio da razgovara o bilo kakvim drugim detaljima sistema, pozivajući se na operativnu bezbednost i istragu Centralne komande vojske.

Upitan da li Sjedinjene Države smatraju Teheran odgovornim za smrt američkog državljanina, general Rajder je rekao: „Iran svakako podržava ove grupe i, implicirajući, ima odgovornost da osigura da one ne doprinose nesigurnosti, nestabilnosti. Ali jasno je da oni to i dalje rade.”

Napad dolazi samo nekoliko nedelja nakon što je najviši američki general Mark Mili posetio severoistočnu Siriju kako bi procenio misiju protiv ISIS-a i rizik za američke trupe.

Američki uzvratni udari su važni, ali malo verovatni da će odvratiti akcije “iranskih zastupnika”, smatraju stručnjaci koje citira NY Times.

Posle američkih udara, na internetu su se pojavili izveštaji o raketnom napadu na američku bazu u naftnim poljima al-Omar u jugoistočnom delu Deir Ezora. Centralna komanda SAD tek treba da potvrdi ove izveštaje.

Avenger mobilni PVO sistem

M1097 Avenger je ustvari modifikovani Humvee (visoko pokretno višenamensko vozilo na točkovima) opremljen sistemom protivvazdušne odbrane.

M1097 Humvee Avenger Air Defense System
Avenger

Glavno oružje Avenger-a je mobilni raketni bacač zemlja-vazduh FIM-92 Stinger, koji je postavljen na rotirajuću kupolu na krovu vozila. Stinger je toplotno navođena raketa dizajnirana da cilja i uništi nisko leteće letelice, kao što su helikopteri i dronovi.

Pored raketnog sistema Stinger, Avenger je opremljen i mitraljezom kalibra .50 za ciljeve na zemlji. Vozilo takođe ima sofisticirani sistem ciljanja koji uključuje radarske i infracrvene senzore za otkrivanje i praćenje ciljeva.

Avenger-om obično upravlja posada od dva vojnika, vozač i strelac. Vozilo je veoma mobilno i može se brzo rasporediti na različite lokacije kako bi pružilo podršku kopnenim snagama protivvazdušne odbrane. Avenger je imao široku upotrebu u raznim sukobima, uključujući Zalivski rat, američka okupacija Iraka i Avganistana.

SAD u Siriji

SAD su ušle u Siriju 2015. godine pod izgovorom borbe protiv ISIS-a. Danas ima oko 900 vojnika respoređenih nekoliko baza koje se nalaze uglavnom na naftnim i gasnim poljima u severoistočnoj Siriji i garnizona koji blokira strateški autoput između Damaska i iračkog Bagdada u jugoistočnoj oblasti al-Tanf.

americke trupe u siriji
americke trupe u siriji

Svedočeći pred Komitetom za oružane snage Predstavničkog doma SAD 23. marta, general Erik Kurila, koji nadgleda američke snage na Bliskom istoku kao šef Centralne komande, rekao je da su američke trupe bile na udaru grupa koje podržava Iran oko 78 puta od početka 2021.

Uprkos povećanju napada na američke trupe u Siriji, izgleda da Vašington ne planira da napusti zemlju u bliskoj budućnosti. Bajdenova administracija posmatra američko vojno prisustvo tamo kao sredstvo pritiska i na Damask i na Teheran.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version