Naslovna Novosti U redovima oružanih snaga Ukrajine se pojavila protivtenkovska raketa TOW-2B

U redovima oružanih snaga Ukrajine se pojavila protivtenkovska raketa TOW-2B

0
tow
tow
google news

Ukrajinska vojska nastavlja da dobija sve efikasnije zapadno oružje. Prvi snimak upotrebe protivtenkovskih projektila TOW-2B u napadu na oklopna vozila odozgo pojavio se na mreži.

Ova municija će dopuniti NLAW ATGM koji su dostupni Oružanim snagama Ukrajine i stvoriti dodatnu pretnju ruskim tenkovima.

Objavljene fotografije prikazuju lansiranje rakete iz TOW-2B ATGM postavljene na američko lako oklopno vozilo HMMWV. Posebnost ove municije je u tome što pogađa najmanje zaštićeni deo tenka – krov. Projektil nosi dvostruko kumulativno punjenje koje eksplodira iznad cilja, usmeravajući glavnu energiju udara na dole.

TOW-2B ATGM rakete su takođe uključene u municiju borbenih vozila pešadije M2 Bradley koja se isporučuju Oružanim snagama Ukrajine.

Bradley M2

Pojava takve municije u rukama ukrajinaca zahteva ozbiljna poboljšanja sistema zaštite ruskih tenkova. Pogodak TOW-2B u vrh kupole ostavlja malo ili nimalo šanse posadi.

Imajte na umu da ruska vojska ima sličnu municiju. U pitanju je protivkupolna mina PTKM-1R, čija je serijska proizvodnja pokrenuta tek pre tri godine. Prva potvrda o upotrebi ruskog „ubice leoparda“ u zoni ukrajinskog sukoba pojavila se u februaru ove godine.

ptkm 1r
protivkupolna mina PTKM-1R

Šta je TOW projektil?

TOW, skraćenica za „Tube Launched, Optically Tracked, Wire Guided“ je američka protivtenkovska raketa dugog dometa koja se sastoji od projektila i lansera. Projektil ima prečnik 15 centimetara i dužinu 49 centimetara.

Raketni lanser je dizajniran da automatski usmerava raketu duž linije vida.

TOW-2B Aero varijanta projektila je najnaprednija verzija dostupna danas. Raketa može da pogodi ciljeve na udaljenosti od 4.500 metara.

Kada se projektil približi cilju, TOW 2B Aero koristi laserski profilometar i magnetne senzore da otkrije cilj ispod, omogućavajući raketi da se okrene, usmeri nadole i direktno udari u vozilo ili drugi oklopni sistem odozgo.

Rakete TOW 2B se obično koriste protiv bunkera, tenkova, urbanih struktura i terenskih utvrđenja.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version