Naslovna Novosti Novi kalibar u američkoj vojsci?

Novi kalibar u američkoj vojsci?

0
novi kalibar u americkoj vojsci
novi kalibar u americkoj vojsci
google news

Američka vojska napreduje sa programom odeljenskog oružja sledeće generacije, ili NGSW, u nizu napora da se pešadijskim odeljenjima pruži mogućnost preciznijeg gađanja ciljeva na većim udaljenostima.

Prema saopštenju vojske, nastavlja se sa rigoroznim testiranjem i procenom sistema pešadijskog naoružanja u cilju da se dođe do modela sa većim letalnim efektom. 

U aprilu 2022. vojska je dodelila ugovor kompaniji Sig-Sauer za proizvodnju odeljenskog oružja sledeće generacije – ili NGSW (Next Generation Squad Weapon) – puške XM7, automatske puške XM250 i familiju municije u kalibru 6,8 mm a kao zamenu za karabin M4A1 i puškomitraljez M249 u kalibru 5,56 mm koje su u opremi jedinica za blisku borbu. 

Organizacije i kompanije ”PEO Soldier”, ”JPEO Armaments & Munition”, ”Uprava menadžmenta za proizvodnju oružja sledeće generacije”, ”Uprava menadžmenta za proizvodnju municije malog kalibra”, ”Soldier Lethality Cross Functional Team”i ”Sig Sauer”, u saradnji sa vojnim preduzećima, na ovom zadatku.

Tokom jeseni 2022. godine, ”Sig Sauer” i vlada su sproveli brojne testove i kompatibilnost vojnika sa najnovijom konfiguracijom oružja u opitnom centru Aberdeen. Testovi s bili fokusirani na prilagođavanje oružja korisiku tokom upotrebe, olakšan transport i integraciju sa optikom ”XM157 Fire Control” firme ”Vortek Optics Inc. ”, a koja će biti montirana na svaku pušku XM7 i automatsku pušku XM250.

”Sig Sauer” je testove podigao na viši nivo ispitujći oružje prema uslovima opitnog centra Aberdeen u svom ličnom centru u Exeter-u, New Hampshire. Ovo nam omogućava da „imamo puno poverenje u posvećenost našeg dobavljača kako bi ostvario što bolje rešenje za naše vojnike“, rekao je major Jamin D. Villiamson, pomoćnik uprave menadžmenta proizvodnje ”Soldier Lethality”.

next generation squad weapon
next generation squad weapon

”PEO Soldier” se u velikoj meri oslanjao na povratne informacije dobijene od korisnika kako razvio dizajn koji ispunjava postavljene performanse prilagođene svakom vojniku. Tim je sproveo preko 100 testova, ispalio preko 1,5 milion metaka kalibra 6,8 mm i izvršio više od 20.000 sati testova u terenskim uslovima. Dalja ispitivanja nastavljena su tako što su u jesen 2022. puške XM7 i automatske puške XM250 podeljene odredima iz 75. rendžerskog puka i Nacionalne garde. 

”Soldier Touch Point” je omogućio učesnicima u programu i ”Sig-Sauer”-u da dobiju direktne povratne informacije od vojnika o sistemima i informišu se o eventualnim jednostavnijim promenama dizajna kako bi se oružje poboljšalo pre nego što započnu kvalifikacioni testovi za proizvodnju i operativni testovi u narednoj godini“, rekao je kapetan Tyler Morgan, pomoćnik menadžera proizvodnje NGSW.

Vojnik 75. rendžerskog puka dao je svoju ocenu puške XM7: ”Apsolutno bih odabrao ovo oružje za borbu na trenu. Lagano je, funkcioniše veoma dobro, odlično je balansirano, njime se lako rukuje i ima  veliku preciznost.”

Drugi vojnik je izhavio za XM250: ”Svakako bih odabrao ovo oružje za borbu. Ono u smislu ergonomije, kontrole trzanja i manipulacije  predstavlja veliki napredak u odnosu na M249.”

Još jedan ključni fokus tima pre testiranja za kvalifikaciju proizvoda, ili PKT, je podrška naporima integracije doktrine, organizacije, obuke, materijala, rukovodstva i obrazovanja, osoblja, objekata i politike — ili DOTmLPF-P. Ovo je od ključne važnosti u odnosu na promenu kalibra, prvu u poslednjih 60 godina.

sig.sauer

Sledeći korak u programu NGSW zakazan je za period od maja do jula 2023. ”PM Soldier Lethaliti” se sprema da prihvati isporuku dve desetine pušaka XM7 i automatskih pušaka XM250 u pripremi ih za testiranje.

Ukoliko ovaj korak bude uspešan, vojska će sprovesti operativni test fokusiran na postavljanje uslova za prvo opremanje jedinica a kojeje zakazano za drugi kvartal 2024. fiskalne godine. 

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version