Naslovna Novosti Politiko: Ukrajina će krenuti u kontraofanzivu u maju

Politiko: Ukrajina će krenuti u kontraofanzivu u maju

1
pripadnik 88. odvojene mehanizovane brigade ukrajinskih kopnenih snaga sa rbs 70
pripadnik 88. odvojene mehanizovane brigade ukrajinskih kopnenih snaga sa rbs 70
google news

Ukrajinska vojska počeće aktivna ofanzivna dejstva protiv ruskih trupa u kasno proleće ove godine, piše američki list Politico. Kako navodi izdanje, najverovatnije vreme za kontraofanzivu Oružanih snaga Ukrajine je maj.

Američka vojska žuri da prebaci naoružanje i opremu na bojno polje ali i da obučava ukrajinske snage, uoči velike ofanzive na Rusiju koja se očekuje krajem proleća.

Američki list naglašava da ukrajinska vojna komanda još nije u potpunosti odlučila o strategiji predstojeće kontraofanzive. Kako prenosi Politico, u Kijevu se razmatraju dva scenarija napada.

Prvi predviđa ofanzivu od Hersonske oblasti do Krima. Proterivanje Rusa sa Krimskog poluostrva predstavljao bi finalni udarac za Zelenskog i Zapad. Međutim, novinari iz politika ne veruju u uspeh takve akcije.

Činjenica je da je Rusija previše dobro ojačala odbranu Krima, a ukrajinska vojska jednostavno nema potreban broj ljudstva za probijanje ešalonirane odbrane.

Ostaje druga opcija, koja predviđa napredovanje Oružanih snaga Ukrajine na istok, a zatim na jug, u nadi da će se prekinuti snabdevanje južne grupacije ruskih trupa i preseći kopneni koridor prema Krimu. Upravo ovoj ideji, prema Politiku, naginje vojna komanda kijevskog režima.

Inače, u prilog ovoj verziji govori i pokušaj izviđanja na snazi u Zaporoškoj oblasti, koje su prethodnog dana organizovale Oružane snage Ukrajine. Pretpostavlja se da će u bliskoj budućnosti slični pokušaji, uprkos rizicima, biti nastavljeni.

1 KOMENTAR

  1. Krenuce krenuce samo sto nije,Ukraina ostaje bez svoje vojske pitucena i totalno unistena,ali sad kad formira bataljone sa zenama i onu decu i starce koje hvata nasilno i vodi direktno na front e oni ce da dodju cak do Sibira.
    Ukraina je ostala gola kao puz golac jos lazi i propaganda im je ostala

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version