Naslovna Novosti Ukrajinska artiljerija preciznim udarom uništava ruski PVO sistem BUK ili ipak ne?

Ukrajinska artiljerija preciznim udarom uništava ruski PVO sistem BUK ili ipak ne?

0
buk
buk
google news

Ukrajinski artiljerijski udar je navodno uništio ruski raketni sistem zemlja-vazduh “Buk”. Video se masovno deli među pro-ukrajinskim korisnicima na socijalnim mrežama.

U izveštaju o sukobu se navodi da je ruski protivvazdušni odbrambeni sistem Buk-M2 uništila ukrajinska 44. artiljerijska brigada u regionu Zaporožja, međutim lokacija nije potvrđena niti je navedeno iz kog artiljerijskog sistema je uništen.

Lanser ili nešto slično iznenada eksplodira nakon udara precizne artiljerije ukrajinskih snaga. Neki izvori su rekli da bi to mogla biti najnovija verzija sovjetskog sistema Buk – savremeni raketni sistem zemlja-vazduh 9K37M3 Buk-M3.

Video snimak nema stabilizaciju, montiran je iz više različitih vremenskih okvira pa se ne može utvrditi ni šta tačno eksplodira. Lokacija u trenutku eksplozije takođe nije ista onoj gde se nalazio BUK na početku videa.

Buk je samohodni raketni sistem zemlja-vazduh srednjeg dometa. Dizajniran je za suzbijanje krstarećih raketa, pametnih bombi, fiksnih i rotacionih aviona i bespilotnih letelica.

Raketni sistem može da izvršava zadatke samostalno i kao deo PVO jedinice koju kontroliše automatizovani sistem upravljanja PVO. Navođenje se vrši preko terminalnog poluaktivnog radarskog sistema za navođenje, koji se sastoji od inercijalnog srednjeg kursa i radio veze za korekciju kursa.

Ruske snage koriste ove raketne sistem protivvazdušne odbrane da neutrališu različite vazdušne pretnje u Ukrajini. Prvi put su primećeni u Ukrajini u martu 2022.

Buk-M3 je strateški važan protivvazdušni raketni sistem za ruske oružane snage u Ukrajini. Prema ruskim izveštajima Ministarstva odbrane 2022. godine, Buk-M3 je sistem koji se suprotstavlja američkom raketnom sistemu HIMARS isporučenom Ukrajini.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version