Naslovna Novosti Novi strogo poverljivi paket za elektronsko ratovanje, glavna karakteristika stelt lovca F-35...

Novi strogo poverljivi paket za elektronsko ratovanje, glavna karakteristika stelt lovca F-35 Block 4

13
jos veci troskovi za vec najskuplji vojni sistem ikada f 35
f 35
google news

Stelt lovac F-35 Lightning II, koji je proizveo američki odbrambeni gigant Lockheed Martin, spreman je da dobije visoko klasifikovanu nadogradnju Bloka 4, što ga čini mnogo moćnijim avionom.

Dok će nadogradnja Bloka 4 F-35 pružiti mnoge nove mogućnosti, šef vazdušne borbene komande general Mark Keli je prilično jasno stavio do znanja da će tehnologija elektronskog ratovanja u avionu biti najvažnija.

f 35 na stajanci
f 35 na stajanci

General je istakao značaj koji pruža novo elektronsko ratovanje na okruglom stolu za medije na ovogodišnjem ratnom simpozijumu Udruženja vazdušno-kosmičkih snaga u Aurori u Koloradu.

Nove nadogradnje će značajno poboljšati sposobnosti elektronskog ratovanja F-35, omogućavajući američkom vazduhoplovstvu sigurnost da će stelt avioni i dalje predstavljati značajan faktor u budućim ratovima.

Blok 4 je sveobuhvatni projekat modernizacije za sve tri varijante F-35 A/B/C koji će biti izveden u narednim godinama. Proizvođač F-35, Lockheed Martin vodi projekat.

Ove nadogradnje uključuju 17 novih sistema naoružanja, novi radar, poboljšane mogućnosti elektronskog ratovanja, nadogradnje pogona i još mnogo toga.

Sposobnost F-35 da izvrši većinu onoga što USAF očekuje uglavnom se oslanja na njegove sposobnosti za elektronsko ratovanje Blok 4, rekao je Keli.

blok 4 f 35
blok 4 f 35

Integracija nadogradnje Bloka 4 će se oslanjati na drugi projekat pod nazivom Technology Refresh-3 (TR-3), koji ima za cilj ažuriranje centralnog procesora F-35, memorijske jedinice, panoramskog sistema prikaza u kokpitu i povezane avionike.

Predviđa se da će TR-3 ponuditi 25 puta više računarske snage od trenutnog računarskog sistema TR-2 F-35.

Kako elektronsko ratovanje poboljšava lovačke avione?

Jedna od brojnih novih sposobnosti elektronskog ratovanja koje će F-35 dobiti u okviru Bloka 4 je potpuno novi multifunkcionalni radar sa aktivnim elektronskim skeniranjem (AESA).

F-35 je opremljen AN/APG-81 aktivnog elektronsko skeniranog radara proizvođača Northrop Grumman. Međutim, biće zamenjen još snažnijim radarskim nizom, nazvanim AN/APG-85.

Northrop Grumman je kratko izjavio da će ovaj novi radarski sistem uključivati neke od najsavremenijih tehnologija na tržištu. Ovo je navelo mnoge na teoriju da će ovaj novi radar koristiti TRM (moduli za prenos/prijem) zasnovane na GaN (galijum nitridu).

Čak i suočeni sa elektronskim protivmerama, ovi novi TRM značajno poboljšavaju prenos snage i jasnoću. Takođe pružaju upravljanje toplotom, omogućavajući vam da pošaljete više energije kroz njih zarad identifikacije ciljeva i ostalih zadatka elektronskog ratovanja.

f35 senzori
Prikaz avionskog paketa F-3

Prema Steve Trimble-u iz Aviation Week-a, ovaj novi dizajn može udvostručiti domet detekcije ciljeva F-35 uz zadržavanje iste izlazne snage i veličine niza. Tako bi F-35 ostvario značajnu prednost nad suparničkim lovcima u bitkama izvan vizuelnog dometa.

Sistem distribuiranog otvora (DAS) i elektro-optički sistem ciljanja (EOTS) aviona su zabeležili značajan napredak takođe, međutim, cela lista modifikacija Bloka 4 je i dalje tajna.

Iako se predviđaju i naglašavaju veće nadogradnje paketa za elektronsko ratovanje ovog aviona, o njima je dato malo informacija.

F-35C prilikom lansiranja sa USS Abraham Lincoln. Foto: Marine Corps
F-35C prilikom lansiranja sa USS Abraham Lincoln. Foto: US Marine Corps

Bez obzira na to, bez TR-3 i procesorske snage koju se očekuje da obezbedi, zvaničnici vazduhoplovnih snaga se slažu da Blok 4 neće moći da zadovolji potrebe servisa za program F-35.

Nadogradnja Bloka 4 će poboljšati mogućnosti elektronskog ratovanja F-35, poboljšavajući njegov postojeći paket za elektronsko ratovanje. Ove nadogradnje će biti integrisane u pozadinsku sajber infrastrukturu za podršku aviona Automated Logistics Information Sistem (ALIS).

Prema Lockheed Martinu, informacionu infrastrukturu F-35 obezbeđuje ALIS, koji kombinuje širok spektar mogućnosti, uključujući operacije, održavanje, prognoze, lanac snabdevanja, usluge podrške korisnicima, obuku i tehničke podatke.

ALIS: Keeping the F-35 Mission Ready

Prenos i širenje podataka o misiji koje Block 4 F-35 prikuplja biće od ključnog značaja za efikasnost u realnom borbenom okruženju. Glavni cilj Bloka 4 je da pruži pilotima opremu i sposobnosti neophodne za vođenje i pobedu u borbi sa elektromagnetnim spektrom.

13 KOMENTARA

  1. Kineska firma ZTE prodala radar Irancima, ovi ga dali Hezbolah-u i pogodjen jedan F35 iznad Sredozemnog mora, Izraelski. Jedino Kinezi imaju odbranu od F35 i F22 za sada.

  2. @Pravda @Anonimno
    Interesantna cinjenica da je prosle godine Svajcarska kupila 36 komada F35, pazi Svajcarska koja ima medjunarodnu vojnu neutralnost, koja nije ratovala 200 godina i kojoj realno niko ne preti! Da mozda i njih nisu prevarili kako rekoste marketingom? A sto se tice trosenja para to je jedna cicijaska i pronicljiva drzava koja odlicno zna kako treba trositi novac! Pa je prosle godine isti ovaj F35 blok4 kupila i Nemacka isto 36 komada, i pazi sad gle cuda jedan Japan kupio 100 komada F35 blok4! E stvarno verujem da Svapski i Japanski strucnjaci ne znaju pa im Ameri uvalili macku u dzaku! Dakle ako su Norvezani, Holandjani, Danci, Belgijanci, Juznokorejanci i da ne nabrajam dalje ispali naivni, onda verujem da Svabe, Svajcarci i Japanci sigurno nisu ispali naivni, a posrbno ne Svabe i Japanci jer su tehnoloski napredniji u svemu od Amerikanaca! PAMETNOM DOVOLJNO, a vi i dalje verujte u propagandu Pinka, Hepija, Sputnjika, Srbinainfo…

  3. Videli smo prosle godine koliko je F35 puta pao i zagnjurio pod vodom koliko su f35 pali i polomilii izjave Nerveskih zvanicnika kako ih rusi elektronski ometaju i da nesmeju ni da polete F35 je sa previse fabrickih mana i neusavrsenost. Turci su imali veliku srecu sto nisu dobili te totalno promasene avione f35.

    • @Pravda
      Jer moze neki link gde norveski zvanicnici to kazu? Previse gledate Hepi tv i previse citate Sputnjik i Srbin info! Rusi elektronski ne mogu da ometaju ni budjave turske Barjaktare, sto im rasturise tenkove a ne F35!

  4. @Bivsi vojnikp @Pirko
    Kako su pametni ovi strucnjaci za borbene avione, pa vi bolje znate od drzava koje su kupile ovaj avion. Nemacka, Engleska, Holandija, Norveska, Japan, Juzna Koreja i da ne nabrajam dalje, pa njihovi vojni eksperti ne znaju nista jer su trebali vas da pitaju za savet! Cirkus! Oj Srbiju medju sljivama

    • Tebe su trebali uzeti za portparola pa da nam ti obasnjavas,zar nevidis da je cista propaganda koja se pumpa medijama toliko pohvale i toliki tim koi je konstruirao taj nevidljivi avion predstavljen pred celom zemaljskom kugli i kozna koliko para utroseno jedna Srbija je sve bacila u klozet u toalet septicku jamu tolika propaganda,reklame,milijarde utoseno pao u njive 🤣🤣🤣🤣 bruka i sramota nevidjena.

      • @Anonimno
        Nigde ja nisam pohvalio F35 pa da me neko uzme za portparola. Ovako stoje stvari, prvo F35 nije savrsen avion i naravno da i dalje ima mana koje za sada polako doradjuju, i trebace jos vremena da mu otklone sve decije bolesti, a kao drugo pre 3-4 godina je izasla verzija blok 4, a prva verzija blok 3 je bila dosta problematicna, pa je zato odmah nisu kupile mnoge drzave. I mnogo je glupo porediti F117 i F35, jer ovaj prvi posle obaranja 1999 vise nije ni nastavio da se proizvodi jer su shvatili da je kanta! Ja razumem da mnogi u Srbiji zale sto Rusi svoj SU-57 razvijaju jos od 2006 i nikako da ga zavrse sem par primeraka

  5. Kanta kao kdanta 117 jedino da gadjaju sa 200 km od granice sve blize ode u zaborav kao kanta 117, toliko para i prestiz a ono corak, jedino ako opet ne isprobaju u panami koji su ih samo gledali kako im ruse grad.

  6. Mogu i perijem da ga pokriju, ali opet je leteća kanta što se tiče manevarskih sposobnosti. F22 raptor je mnogo bolji avion, on bar može da obori statični meteorološki balon. Jeste da se prvo balon sam spusti na 15tak kilometara, pa tek da ga raketom pogodi.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version