Naslovna Novosti Blumberg: Kina je možda spremna da udari američke baze hipersoničnim projektilima

Blumberg: Kina je možda spremna da udari američke baze hipersoničnim projektilima

1
sad vide kinesku hipersonicnu raketu df 17 kao najvecu pretnju
kineska hipersonicna raketa df 17
google news

Kina je postigla veliki napredak u razvoju hipersoničnog oružja i možda je već postavila rakete sposobne da pogode američke baze u Pacifiku, saopštila obaveštajna agencija američkog Ministarstva odbrane, piše Blumberg.

Obaveštajni podaci izveštavaju da je Kina doživela „intenzivni razvoj, fokusirane investicije“ u oblasti hipersonike od 2000-ih. Peking takođe razvija interkontinentalnu balističku raketu sa hipersoničnom kliznom bojevom glavom koja se testira još od 2014. godine.

U julu 2021. oružje je pokazalo da može da obiđe svet, kaže Pol Frajstler, glavni naučnik u analitičkom odeljenju Obaveštajne agencije.

„Dok su i Kina i Rusija sprovele brojne uspešne testove hipersoničnog oružja i verovatno primenile operativne sisteme, Kina prednjači i po infrastrukturi za podršku i po broju sistema“, rekao je Frajstler.

Kašnjenje hipersonične rakete stavlja SAD dalje iza Rusije i Kine, kažu iz Blumberga.

Kineska akademija za aerodinamiku tvrdi da raspolaže sa najmanje tri hipersonična aerotunela koji mogu da rade pri brzinama od 8, 10 i 12 maha, premašujući brzinu zvuka.

Rusija trenutno ima tri postavljena operativna sistema, uključujući oružje koje se lansira sa mora, a koje se kreće brzinom od 8 maha (Iskander). Rusija je takođe gađala nekoliko ciljeva u Ukrajini od invazije, uključujući i ovu nedelju, prema novinskim izveštajima.

SAD tek treba da proglase da je oružje operativno. Vazduhoplovstvo, mornarica i vojska razvijaju odvojene sisteme.

DF-17

Dongfeng-17, takođe poznat kao DF-17, je hipersonična raketa koju je razvila Kina. Prvi put je javno predstavljena tokom vojne parade 2019. godine a nosač joj je DF-ZF hipersonični klizni transporter.

DF-17 je dizajniran da se lansira sa mobilnih zemaljskih platformi i sposoban je da nosi i konvencionalne i nuklearne bojeve glave. Sposoban je da putuje brzinom do 10 maha (10 puta veća od brzine zvuka), što otežava presretanje tradicionalnih raketnih odbrambenih sistema.

Veruje se da raketa ima domet od približno 2.400 do 4.000 kilometara, što znači da bi potencijalno mogla da dosegne ciljeve u zapadnom Pacifiku, uključujući američke vojne baze u Japanu i Guamu.

Razvoj DF-17 deo je stalnih napora Kine da modernizuje i proširi svoje vojne sposobnosti. Ti napori izazvaju zabrinutost među pojedinim zemljama, posebno Sjedinjenim Državama.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version