Naslovna Novosti Jedinice Azov koriste puške Colt C7A1 sa boljim performansama odnosu na M16

Jedinice Azov koriste puške Colt C7A1 sa boljim performansama odnosu na M16

0
azov sa kolt c7a1
azov sa kolt c7a1
google news

Jedinica Azov Ukrajinskih oružanih snaga koristi kanadske puške Colt C7. Fotografije podeljene na društvenim mrežama pokazuju kako vojnici Azova treniraju ovim oružjem. Prema izvoru, puške, varujanta C7A1, isporučene su iz Holandije.

C7A1 ima prepoznatljive karakteristike. Cev jurišne puške ima produženi životni vek najmanje 2-3 puta u odnosu na američki M16. Ovo je u potpunoj suprotnosti sa ratom u Ukrajini, jer smo videli prekomernu eksploataciju cevi u Ukrajini u poslednjih 12 meseci. Naravno, najviše smo govorili o intenzivnoj upotrebi artiljerijskih topova. Ali, isto važi i za streljačko oružje.

Kanadska jurišna puška razvijena je 1980-ih godina. Još uvek je u proizvodnji i još uvek u upotrebi u nekim delovima sveta, uključujući Kanadu. Do danas je proizvedeno preko 200.000 jedinica. Puška postoji u četiri varijante: C7, C7A1, C7A2 i C8.

Prema zvaničnoj specifikaciji, C7A1 može ispaliti između 700-900 metaka u minuti. Maksimalni domet zrna je do 550 metara. C7A1 je prva modernizacija C7 a razliku čini samo Razlika između njih je pre svega u tipu šina za montažu optike i poćnih uređaja. 

Na C7A1, šine se razlikuju od tipa Picatinni, rađenih prema MIL-STD-1913 standardima. Na primer, šina na C7A1 ima 14 žlebova umesto uobičajenih 13, a svaki žleb uži od je sledećeg. Takođe, sama šina C7A1 je viša od standardne. Ovo omogućava upotrebu optike normalne visine. Prema kanadskim vojnicima, upotreba nišana bez optike [nišan kolimatorskog tipa – crvena ili zelena tačka] i maksimalni domet do 550 metara daju kanadskoj pušci veliku prednost u bliskoj borbi.

Tokom godina, proizvođač C7 Colt Canada [ranije Diemaco] napravio je tokom razvoja cevi izradio stotine modifikacija. Neke verzije uključuju težu cev, ali je ona neprimenljiva kod tipa Azov S7A1. Trenutno, u upotrebi je aktuelna varijanta C7A3, koja je mnogo pogodnija za savremene borbene uslove.

Za razliku od mnogih američkih pušaka koja imaju svoj ekvivalent namenjen civilnom tržištu, tako nešto nije predviđeno kod C7A1. Ipak, i ovako nešto se može nabaviti u tzv. „radnjama iza ugla“. No ova puška se može kupiti samo ako vlasnik poseduje važeću licencu za ograničeno posedovanje i nabavku [RPAL].

Kanadska jurišna puška ima bogato borbeno iskustvo. Provereno oružje je nesumnjivo u upotrebi u ukrajinskim delovima Azova. Istorijski gledano, C7 je učestvovao u nekoliko mirovnih misija UN, ratu u Iraku, građanskim ratovima u Iraku i Siriji, ratu u Avganistanu i britanskoj vojnoj intervenciji u građanskom ratu u Sijera Leoneu. Upotreba oružja Azov C7 zabeležena je i na evropskom kontinentu, u  trenutnom ratu između Ukrajine i Rusije.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version