Naslovna Novosti Američka gigantska vojna vežba u azijii; Cilj: poslati poruku rivalima i povratiti...

Američka gigantska vojna vežba u azijii; Cilj: poslati poruku rivalima i povratiti izgubljeni kredibilitet

1
vezbe juzne koreje i sad
vezbe juzne koreje i sad
google news

Čini se da Sjedinjene Države jačaju svoj narušeni kredibilitet u dugogodišnjoj saveznici Južnoj Koreji intenziviranjem bilateralnih vojnih vežbi kroz vazdušne, kopnene, morske, svemirske, sajber specijalne operacije.

Nakon što su letele dalekometnim bombarderom B-1B na Korejsko poluostrvo u nedavnoj demonstraciji sile protiv Severne Koreje, SAD su odlučile da održe svoje najveće zajedničke vežbe na terenu sa Južnom Korejom u poslednjih pet godina.

Poznata kao „Vežba Štit Slobode“, 11-dnevna manifestacija biće održana od 13. do 23. marta kako bi se ojačale odbrambene i sposobnosti reagovanja.

Vežbe će integrisati elemente „vežbi uživo“ sa konstruktivnim kompjuterskim simulacijama. Jedinice koje učestvuju će uključivati osoblje iz vojske Republike Koreje, snaga Sjedinjenih Država i snaga Koreje (USFK), Komande Ujedinjenih nacija (UNC) i komandi podređenih komponenti pod CFC (Komanda kombinovanih snaga Koreja/SAD), zajedno sa proširenim i civilnim osobljem.

Rečeno je da će vežba uključiti, ali neće biti ograničena na lekcije naučene iz trenutnih i tekućih sukoba, kako bi se povećala borbena gotovost jedinica i kombinovani odbrambeni stav, kao i ojačala bezbednost i stabilnost na Korejskom poluostrvu i širom severoistočne Azije.

Reč „Sloboda“ u nazivu se odnosi na snažnu volju da se zaštiti sloboda kao nepromenljiva vrednost Saveza J. Koreje-SAD, a „Štit“ simbolizuje defanzivnu prirodu vežbe.

freedom shield 2022 godine
freedom shield 2022 godine

Uporedo, a i važno je napomenuti, odvojena velika zajednička vežba na terenu pod nazivom Warrior Shield FTX takođe će se održati oko Korejskog poluostrva. FTX će uključivati nekoliko vežbi kolektivne terenske obuke. Warrior Shield označava „sposobnost i rezoluciju Saveza J.Koreja-SAD da učvrsti svoj kombinovani odbrambeni stav za odbranu Koreje“.

Sve u svemu, kada se 23. marta završi 11-dnevna vežba Štit slobode između SAD i Južne Koreje, njihova najveća u poslednjih pet godina, dve zemlje će završiti čak četiri vojne vežbe za šest meseci (počev od 22. avgusta, 2022)! To implicira da ove vežbe imaju podjednako političku koliko i vojnu nameru.

Ovo nisu samo sve veće vojne sposobnosti indo-pacifičkih saveznika, već imaju za cilj da prenose jasnu političku poruku kako će savezi SAD ostati stabilni i pouzdani suočeni sa agresivnim planovima „večitih nasilnika“ poput Kine i Severne Koreje.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version