Naslovna Novosti Nadograđeni F4.1 Rafale isporučen francuskim vazduhoplovnim snagama

Nadograđeni F4.1 Rafale isporučen francuskim vazduhoplovnim snagama

1
rafale f4 u vazduhoplovnoj bazi mont de marsan 118
rafale f4 u vazduhoplovnoj bazi mont de marsan 118
google news

Francuski proizvođač aviona Dassault Aviation postigao je novi podvig isporučivši francuskim vazduhoplovnim snagama prvi borbeni avion Rafale nadograđen na standard F4.1.

Francusko Ministarstvo oružanih snaga objavilo je vest 3. marta. Ministarstvo je saopštilo da je prvi Rafal F4 isporučen Francuskom centru za vazdušni rat (CEAM) u vazduhoplovnoj bazi Mont-de-Marsan u blizini Bordoa 2. marta 2023. godine.

posade koje prate prvi rafale f4
posade koje prate prvi rafale f4

U izjavi, potpukovnik Gijom, drugi u komandi lovačke i eksperimentalne eskadrile (ECE), izjavio je: „Prvi avion koji smo danas dobili je jedan od F3R koji smo poslali u Centar za letna ispitivanja Generalnog direktorata za naoružanje , u Istresu, za njihovu softversku transformaciju.”

Najnovija nadogradnja „F4“ za Rafale, koju francuska vojna agencija za nabavku Direction Generale de l’Armement (DGA) planira da bude u potpunosti operativna do 2025. godine, počela je testiranja leta u aprilu 2021.

Operativni ulazak u upotrebu standarda F3R potpisali su u martu 2021. Francuska vazdušno-kosmička vojska i francuska mornarica.

Gijom je dalje istakao da će drugi potpuno novi avioni biti primljeni direktno iz proizvodnih pogona Dassaulta i da će kompletirati flotu lovaca koji su postepeno prebačeni u Istres kako bi se nadogradili sa standarda F3R na F4.1.

Rafale F4 nadogradnja

Standard F4 ima za cilj da poveća Rafaleovu povezanost sa drugim sistemima uvođenjem novih intra-patrolnih i satelitskih veza, komunikacionih servera i softverskog radija. Štaviše, lovac se može integrisati sa budućim borbenim vazdušnim sistemom (FCAS).

Nišan na kacigi sa proširenom realnošću i TALIOS (optronički sistem za identifikaciju dugog dometa), oba proizvedena od strane francuske kompanije Thales, integrisani su da bi se poboljšala borbena sposobnost.

Štaviše, Rafale F4 može da baca precizno vođene AASM 1000 „Hammer“ bombe teške jednu tonu. Ova ogromna nadogradnja njegovih osnovnih sposobnosti je jedna od potrebnih evolucija da bi se produžio operativni vek francuskog vazduhoplovstva i pripremio da radi zajedno sa FCAS-om.

U međuvremenu, objavljeno je da će Francuska kupiti 42 lovca Dassault Rafale 2023. godine kako bi popunila deficit kapaciteta uzrokovan prodajom 24 polovnih aviona Grčkoj i Hrvatskoj.

U 2020. godini, prema cilju koji je postavila tadašnja ministarka odbrane Florans Parli, broj glavnih borbenih aviona Rafale francuskog ratnog vazduhoplovstva povećaće se sa 102 na 129 do 2025. godine. Ta 42 nova aviona će najverovatnije biti isporučena u standardu F4.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version