Naslovna Novosti Američka vojska po prvi put ocenjena kao „slaba“ u novom izveštaju Heritidž...

Američka vojska po prvi put ocenjena kao „slaba“ u novom izveštaju Heritidž fondacije

3
americka zastava
americka zastava
google news

Godišnji indeks vojne snage Heritidž fondacije ocenio je američku vojsku kao „slabu“. Izveštaj na 578 stranica meri sposobnost američke vojske da pobedi u dva „velika regionalna sukoba“.

Zaključak je da se „ukupno gledano, vojni položaj Sjedinjenih Država može oceniti samo kao „slab“ i pod rizikom da ne bude u stanju da odgovori na pretnje nacionalnim interesima zemlje.

Heritage kaže da su vazduhoplovne snage „veoma slabe“, mornarica i svemirske snage „slabe“, a vojska „marginalna“. Korpus marinaca i nuklearne snage su ocenjene kao „jake“.

„Međutim Marinski korpus je udarna snaga jednog rata, pa njihova ukupna snaga stoga nije dovoljna da nadoknadi nedostatke svojih kolega iz velikih službi“, navodi se u izveštaju.

„Ako bi Sjedinjene Države trebale da upotrebe nuklearno oružje, eskalacija u nuklearni sukob bi izgleda implicirala da bi rešavanje takve krize izazvalo čak i potpuno spremne zajedničke snage u sadašnjoj veličini, opremljene modernim oružjem.”

F-35

Heritidž kaže da pretnje koje dolaze iz Kine, Rusije i Severne Koreje čine neophodnim „spremnost za dva simultana rata ili dva nepredviđena slučaja“.

„Indeks za 2023. zaključuje da su trenutne američke vojne snage u značajnom riziku da ne budu u stanju da ispune zahteve jednog velikog regionalnog sukoba, a istovremeno učestvuju u raznim svojim aktivnostima prisustva i angažovanja po svetu“, navodi se u izveštaju.

„Snage verovatno ne bi bile u stanju da urade nešto više i sigurno su loše opremljene za rukovanje sa dva skoro istovremena velika sukoba, što je situacija koja je otežana generalno slabim stanjem ključnih vojnih saveznika.”

3 KOMENTARA

  1. A sa kojim izazovima se oni uopšte suočavaju! Pa oni su jedini izazov sa čitavu zemaljsku kuglu! Svet bi bio spokojniji da nema njih!

  2. Američka vojska može da vodi ratove sa nenaoružanim zemljama u razvoju, ali ne i sa vojnim silama. Mada u holivudu uvek pobeđuju.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version