Naslovna Novosti Da li je Bahmut pao?

Da li je Bahmut pao?

0
bahmut tenkisti
bahmut tenkisti
google news

Na više medija provlači se vest da je Artjemovsk (Bahmut) konačno pao u ruke VČK ”Vagner” i regularnih ruskih trupa. Pres-služba VČK ”Vagner” objavila je video-zapis sa svojim borcima u centru grada.

Prema rečima šefa ”muzičara”, borci ”orkestra” se šale i snimaju spotove. Upravo je ovaj video, prema rečima Prigožina, snimljen skoro u centru Artemovska, gde su borci uspeli da se učvrste.

Inače, po zvaničnim vestima, snage Vagnera se na dan 2. marta nalaze na sledićim pozicijama u Artjemovsku (Bahmuutu):

  • Oblast Iljinovke: Snage napreduju ulicom Rečnaja;
  • Područje ”Fabrike za preradu mesa”: Borci su izbili ​​ na liniju duž ulice Zarečnaja;
  • Područje Zabahmutke: ”Vagnerovci” su napredovali ulicom Gorkog na zapad i približili se Partizanskoj ulici. Vest o preuzimanju pune kontrole nad regionom Zabahmutka još nije potvrđena;
  • Oblast Sabačevke: borci su zauzeli nekoliko blokova i izbili do Četvrte uličice ​​ Gogolja;
  • Oblast Buđenovka:”Vagnerovci” su zauzeli garažu ”Lesnoj” i približavaju se uporištu Oružanih snaga Ukrajine između ulica Čajkovskog i Korsunskog.

Vojni ekspert Boris Rožin je izneo viđenje opšte situacije u Artjemovsku 2. marta 2023. godine: 

  1. Od 2. marta situacija za ukrajinske snage u oblasti Artjemovsk nastavila je da se pogoršava. Na severu se borbe pomeraju ka Hromovu. Bogdanovka još nije zauzeta, u blizini se vode borbe. Dubovo-Vasiljevka još nije zauzeta. Izveštaji o njegovoj kontroli su preuranjeni. 
  2. Borbe se pomeraju striktno na jug od Jagodnog i Berhovke. Neprijatelj je napustio deo severnih četvrti Bahmuta zbog pretnje opkoljavanjem i, očigledno, braniće se u zoni fabrike ”AZOM” i susednih kvartova, kojima se ruske jurišne grupe približavaju sa severa i severoistoka.
  3. Stižu prevremeni izveštaji o potpunoj kontroli Zabahmutovke ali ona nije u potpunosti zauzeta i očišćena, proces je u toku. 
  4. Na jugu još nije moguće doći do aviona. Ukrajinci drže položaje u severnom delu Mariupoljskog groblja i stambenih objekata u blizini puta iz Krasnoga.
  5. Nesposobne da stabilizuju situaciju na severu grada i povrate kontrolu nad autoputem od Slavjanska, Ukrajinci svim silama pokušavaju da kontranapadima odgurnu Ruse sa autoputa Časov Jar-Krasnoje-Artjemovsk kako bi ga iskoristili bar noću za snabdevanje snaga u gradu. Primećeno je prebacivanje tenkova i lakih oklopnih vozila u Časov Jar u  cilju pokušaja kontranapada. Za sada nema znakova povlačenja ukrajinske grupe iz Bahmuta. I pored gubitaka i izvesne demoralizacije među delovima teritorijalaca, ipak se ne može govoriti o kolapsu i gubitku kontrole. 
  6. Ukrajinske snage ubrzano pripremaju novu odbrambenu liniju Raj-Aleksandrovka – Časov Jar – Konstantinovka na koju bi se povukle nakon gubitka Bakhmuta. Sada su tamo u toku radovi na utvrđivanju i prebacuju se pojačanja. Časov Jar i Konstantinovka su dovoljno blizu ruskim prednjim pozicijama, a intenziviranje borbi u ovom pravcu je predvidljivo i pre kraja bitke za Artjemovsk. 
  7. Zapadni izvori su poslednjih dana bili veoma pesimistični sa blagim nagoveštajem da Artjomovsk nije vredan gubitaka i troškova koje ukrajinska vojska snosi pokušavajući da zadrži grad. Ipak, u sloganima Kijeva Bahmut se i dalje ”herojski” brani. 

U svakom slučaju, kao što smo već pisali, zauzimanje grada od strane ruskih snaga samo je pitanje sati.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version