Naslovna Novosti Srušio se MQ-9 Reaper na teritoriji koju kontroliše ogranak Al-Kaide

Srušio se MQ-9 Reaper na teritoriji koju kontroliše ogranak Al-Kaide

0
mq 9 reaper dron nosi hellfire
mq 9 reaper dron nosi hellfire
google news

Borbena bespilotna letelica američke proizvodnje MQ-9 Reaper srušila se u zapadnoj Africi, 18. februara ove godine. Zvanično, informacija još nije potvrđena, ali je na Telegramu zabeležen incident sa foto dokazima, za koji se veruju da su delovi MQ-9.

Dron se srušio na teritoriju koju kontroliše grupa Džamat Nusrat Al-Islam Val-Muslimin (JNIM). Ova grupa je povezana sa najozloglašenijom terorističkom organizacijom Al-Kaida. Prema rečima autora objave na Telegramu, mesto pada drona je 200 km od Timbuktua. Na Telegramu se ne pominje tačna lokacija incidenta.

Autor tvrdi da su borci povezani sa Al Kaidom uzeli ostatke drona. Stanovnici su, međutim, uspeli da se slikaju pre rastanka sa ostacima. Fotografije prikazuju komponente i delove dve američke kompanije – General Atomics i L3 Communications. Preživeli ostaci stajnog trapa takođe veoma podsećaju na ostatak MQ-9.

Trenutno nijedna država koja koristi ovaj dron nije prijavila nestanak letelice. Francuska, koja još uvek ima vojno prisustvo u regionu, koristi MQ-9. Francuzi su posebno aktivni u korišćenju svog američkog drona u regionu Sahela.

Na našoj listi najboljih borbenih dronova na svetu, MQ-9 zauzima četvrto mesto, dok sve što niste znali o famoznoj MQ-9 REAPER bespilotnoj letelici možete pročitati ovde.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version